Ką užguitoms moterims patartų buvęs baleto šokėjas P.Skirmantas?

Vieniša su kūdikiu ant rankų. Tokia mintis ne vienai moteriai kelia siaubą. O jeigu vaikus auginti tenka vienam vyrui? Viena moteris nepaisydama miestelio gyventojų apkalbų ir pašaipų ryžosi gimdyti ir auginti prievartautojo kūdikį. O kita bijodama savo vyro nutarė pasidaryti abortą.

Daugiau nuotraukų (1)

Vykintė Budrytė

Mar 23, 2014, 12:55 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:47 AM

Gal joms abiem drąsos galėtų įkvėpti buvęs baleto primarijus Petras Skirmantas, po žmonos mirties vienas užauginęs du sūnus? To klausė LNK laidos „Valanda su Rūta” rengėjai.

Pagimdė po išprievartavimo

20-metės Agnės K. iš Rūdiškių (Trakų r.) gyvenimas palengvėjo, kai jos istoriją aprašė „Lietuvos rytas”, – atsirado žmonių, norinčių padėti.

Agnė pastojo, kai buvo išprievartauta. Dukrą ji pagimdė būdama 18 metų. Moteris prisipažino, kad raginimų nutraukti neplanuotą nėštumą sulaukė ir iš pažįstamų, ir iš artimųjų, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

„Apie nėštumą sužinojau praėjus daugiau nei trims mėnesiams po užpuolimo, – sunkiai žodžius rinko jauna motina. – Tėvystė iki šiol nenustatyta, nes ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas jau du kartus.”

Nuo Agnės nenusisuko tik tėvas. Moteris sako, kad motina jos taip pat nepalaikė.

„Kaime mane visi smerkė, sulaukdavau skaudžių apkalbų. Nuo jų bėgdavau į mišką. Ten rinkdavau grybus ir uogas. Pririnkdavau po 15 litrų, o paskui tempdavau parduoti”, – sunkumus prisiminė Agnė.

Padėjo „Lietuvos rytas”

Vienu metu Agnė net svarstė, kad pagimdžiusi kūdikį gali jo atsisakyti, tačiau gimus dukrai tapo kitu žmogumi.

„Kai paėmiau mergaitę ant rankų, mane kažkas nušvietė. Aš ją pamilau ir dingo visos blogos mintys”, – apie pokyčius kalbėjo dvejų metų dukros motina.

Kurį laiką Agnė su kūdikiu gyveno tėvo namuose. Nors už daug ką mokėti nereikėjo, pragyventi buvo sunku. Sauskelnės, kūdikio maistas, drabužiai, vaistai kaipmat ištuštindavo jaunos moters piniginę.

Agnė iš valstybės per mėnesį gauna 393 litus. Pasirodo, ji dėl lengvatų neturi teisės kreiptis nei į Vaikų išlaikymo fondą, nei į savivaldybės socialinės paramos skyrių.

Po straipsnio „Lietuvos ryte” atsirado gerų žmonių, kurie parėmė ir pinigais, ir daiktais – padovanojo vaikiškų drabužėlių, šaldytuvą, kurio moteris neturėjo.

Neseniai Agnė apsigyveno atskirai nuo savo tėvo. „Dabar su vaiku gyvename tarsi šuns būdoje. Taip galima pavadinti mūsų 15 kvadratinių metrų namą. Kai buvo šalčiai, bijojau, kad abi nesušaltume”, – pasakojo jauna moteris.

Ryžosi abortui

„Laimingos moterys abortų nedaro”, – savo pasakojimą pradėjo kita laidos viešnia dviejų vaikų motina Milda.

Studijoje veidą kauke prisidengusi moteris pasakojo, kad būdama 18 metų ištekėjo iš meilės. Tuo metu ji jau laukėsi kūdikio. Milda nepaisė aplinkinių patarimų netekėti ir negimdyti.

„Meilė apakina, priverčia nereaguoti į aplinką ir gyventi vien tikėjimu”, – prisiminė moteris.

Mildos teigimu, gimus dukrai jos vyrą tarsi kas pakeitė. Ji ėmė nebeįtikti sutuoktiniui, vis pabrėžiančiam, kad tai jis maitintojas, nors šeima nuolat kentė nepriteklių. Pirmą kartą Mildai vyras trenkė už tai, kad nebuvo namuose ko valgyti. Vėliau – dar už kažką.

„Gyvenvietės seniūnė mane tik guodė. Ką ji galėjo daugiau pasakyti? Jos vyras irgi smurtauja, – atvirai pasakojo nuo vyro kumščių aštuonerius metus kentėjusi Milda. – Nusiraminimo ėmiau ieškoti alkoholyje. Kaip tik tuo metu pastojau trečiąkart.”

Moters nuomone, sužinojęs apie nėštumą vyras turbūt būtų ją sumušęs iki mirties.

„Pažįstu ne vieną moterį, kuri miške yra palaidojusi po persileidimo mirusį kūdikį. Persileidimai įvyksta dėl to, kad moteris sumuša jų sugyventiniai ar sutuoktiniai”, – teigė Milda. Tad ji ryžosi abortui. Šiuo metu Milda jau yra išsiskyrusi ir viena augina du vaikus. Buvęs vyras jai nepadeda ir net nebendrauja.

Netikėta žmonos mirtis

Kartais gyvenimas iš vaikų atima motiną, o vyrui tenka užauginti juos vienam. Buvęs baleto primarijus P.Skirmantas (57 m.) beveik prieš 20 metų po netikėtos žmonos Raimondos mirties liko vienas su dviem mažais vaikais.

„Žmona mirė praėjus vos trims dienoms po to, kai susirgo. Tai buvo gripo komplikacija. Mano vaikams buvo 4 ir 6 metai”, – gyvenimo smūgį prisiminė P.Skirmantas.

Tuo metu garsaus baleto šokėjo karjera jau ėjo į pabaigą. Ištikus tragedijai vyras netrukus buvo atleistas iš darbo.

Dabar jis dėkoja sunkiu metu pagalbos ranką ištiesusioms moterims.

„Jei ne jos, gal būčiau nusigėręs”, – prisipažino P.Skirmantas. Tuomet baleto artistui buvo svarbiausia, kad jo vaikai įgytų gerą išsilavinimą.

Vis dėlto vienas išleisti jų į mokslus nebūtų įstengęs. Baleto artisto pensija tuomet buvo vos 120 litų. Už kiekvieną vaiką jis dar gaudavo 40–50 litų pašalpą.

Buvusiam baleto artistui pirmoji į pagalbą atskubėjo motina. Iškart po laidotuvių ji apsigyveno pas sūnų.

Po laidotuvių – į sceną

Stipriu dvasiniu ramsčiu P.Skirmantui tapo baleto partnerė iš Maskvos Didžiojo teatro Ilzė Liepa.

P.Skirmantas prisiminė, kaip po žmonos mirties turėjo vykti į gastroles. Jis paskambino I.Liepai ir pranešė, kad tragedija jį taip prislėgė, jog šokti nebegalės.

I.Liepa ėmė drąsinti, sakė, kad Dievas pasiima gerus žmones, o išbandymus siun- čia stipriems.

„Po pokalbio su Ilze supratau, kad pasiduoti negaliu dėl savo vaikų. Tą patį vakarą po laidotuvių išvažiavau į Rygą”, – pasakojo P.Skirmantas.

Kitą dieną jis šoko spektaklyje „Rožės mirtis” pagal austrų kompozitoriaus Gustavo Mahlerio muziką.

Keliolikos minučių vieno veiksmo alegoriniame spektaklyje pasakojama apie vyro meilę gėlei-moteriai. Grožėtis ja iš toli jis nemoka, o nuskynęs supranta, kad jo rankose ji vysta ir miršta. Niekas iš žiūrovų nė neįtarė, kas dedasi baleto šokėjo širdyje. Po pasirodymo salėje keletą minučių tvyrojo mirtina tyla. Vėliau žiūrovai sukėlė audringas ovacijas.

„Tai, kad Ilzė išdrįso su manimi šokti tokį sudėtingą numerį, kai buvau šoko būsenos, tapo mano išsigelbėjimu”, – prisiminimais dalijosi P.Skirmantas.

40-metis pensininkas

Po žmonos mirties P.Skirmantas ir toliau daug dirbo. Jis prisimena dėl to sulaukdavęs sūnų priekaištų. Tačiau dabar jau suaugę sūnūs supranta, kad tėvas jiems skyrė nemažai dėmesio.

„Iki tragedijos man svarbiausia buvo baletas. Vėliau mano vienintelis gyvenimo tikslas buvo užauginti sūnus, o karjera buvo tik priemonė. Tačiau vieną dieną ji baigėsi”, – aiškino vyras.

Sakoma, kad užtrenkęs visas duris Dievas palieka langą. Būtent toks langas pasitaikė ir P.Skirmantui.

Baleto artisto karjerą baigęs 40-metis vyras vieną dieną sulaukė skambučio iš kuriamos Europos reikalų ministerijos. Jį pakvietė į darbą.

„Aš net kompiuterio nemokėjau įsijungti”, – pasakojo vyras, iki šiol dėkingas jį sunkiu metu į darbą priėmusiems valdininkams. Šiuo metu P.Skirmantas moko baleto Nacionalinėje M.K.Čiurlionio menų mokykloje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.