Pirmąjį „Chorų karų“ mūšį laimėjo alytiškiai

Sekmadienio vakarą penktąjį sezoną pradėjusiame TV3 projekte „Chorų karai“ eterį drebina net septyni galingi chorai.

Alytaus miesto „Dežavu“ choras.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Alytaus miesto „Dežavu“ choras.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 23, 2014, 6:58 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:36 AM

Tai – dainininkės Astos Pilypaitės vadovaujamas Alytaus miesto „Dežavu“ choras, Urtės Šilagalytės Vilniaus miesto choras „Atžalynas“, Eglės Jakštytės Utenos miesto „Laimės“ choras, Stanislavo Stavickio-Stano „Lietuvos bočių“ choras, Kauno miesto „Žalgirio choras“, vadovaujamas vyrų vokalinio ansamblio „Quorum“, Kėdainių miesto choras „Senamiestis“, vedamas Arno Švilpausko „Daumantų kapelos“, bei Povilo Meškėlos ir Vlado Kovaliovo vedamas Pravieniškių pataisos namų atvirosios kolonijos choras.

Muzikiniu sveikinimu projektą pradėjo visų septynių chorų generolai.

Projekto vedėjas Mindaugas Stasiulis sulaukė iki paskutinės akimirkos paslaptyje laikytos partnerės – aktorės Karinos Stungytės.

Teisėjų komisijos krėslus pirmojoje laidoje užėmė solistė Kristina Zmailaitė, laidų vedėjas humoristas Vitalijus Cololo, dainininkė Rūta Ščiogolevaitė ir dirigentas Vytautas Lukočius.

„Chorų karus“ pradėjęs Stano, kurį galima drąsiai pavadinti šio muzikinio projekto veteranu, subūrė 16 senjorų chorą „Lietuvos bočiai“. Jauniausiam dalyviui – 65-eri. Prieš tai dainininkas yra vadovavęs tarptautiniam, benamių ir Panevėžio moterų pataisos namų chorams.

„Visi jie nuostabūs žmonės, turintys labai įdomias gyvenimo istorijas bei didžiulę išmintį. Čia yra ir visą gyvenimą dirbusių medikų, gamyklos darbuotojų, teisininkų, meno pasaulio atstovų ir kitų specialybių žmonių. Chore vyraujanti atmosfera taip pat ypatinga – iš jų galima mokytis kas yra pagarba ir tikrosios vertybės“, – savo naująją komandą pristatė amžiumi vyriausio choro vedlys Stano.

Senjorų choras, atlikęs „Hiperbolės“ dainą „Aš dar dainuosiu“, sulaukė audringų ovacijų ir aukštų balų iš komisijos, kuri pirmojo choro pasirodymą įvertino ne žodžiais, bet dainomis.

Antrasis scenoje pasirodė „Senamiesčio“ pavadinimą pasirinkęs Kėdainių choras, kuriam vadovauja Arnas Švilpauskas. Šį pavadinimą kolektyvas pasirinko neatsitiktinai, mat Kėdainiuose tai pati gražiausia vieta, traukos objektas, turintis ypatingą istoriją.

„Mums, kėdainiškiams, tai yra miesto širdis – gyva, stilinga, originali ir labai miela. Mūsų choras taip pat bus toks. Kaip senamiestyje nieko negalima keisti be architekto leidimo, taip ir mes nedarysime nieko, kas kvepia kiču. Mėgstame tai, kas tikra. Tai galioja viskam – nuo žmogaus iki muzikos“, – sakė choro vedlys A.Švilpauskas ir žadėjo žiūrovus žavėti paprastumu ir nuoširdumu, tuo, ko dabar gyvenime trūksta labiausiai.

Po pirmojo pasirodymo jaunatviškam kėdainiškių kolektyvui komisija vertinimą taip pat išsakė dainomis. „Užbūrėt mus...“, „Buvo gražu, net profesionalu...“ – dainavo K.Zmailaitė ir R.Ščiogolevaitė. Kėdainių choras iš komisijos gavo visus dešimtukus.

Savo komandą – Alytaus miesto chorą „Dežavu“ dainininkė A.Pilypaitė prisipažino rinkusi pagal žavesį ir balsą. Edukologijos universitete studijuojanti atlikėja apsidžiaugė galimybe savo žinias pritaikyti praktiškai.

Alytaus miesto choro pavadinimas atsirado renkant įvairiausius terminus. „Norėjosi, kad gražiai skambėtų, kad būtų reikšmė gera. Bandėme ir muzikinius terminus. Vienas vaikinukas staiga sušuko: „Dežavu!“ Ir visiems patiko. Nutarėme rašyti ne prancūziškai – „Deja vu“, o lietuviškai, nes tai juk „de“ ir „žavu“. Puikiai tiko. Mes tai ir stengsimės atspindėti savo pasirodymuose, būsim žavūs“, – prieš pasirodymą sakė choro generolė.

Jaunatviškas alytiškių choras energingai atliko grupės „One Direction“ dainą „One Thing“. Komisijos komentarai šįsyk nuskambėjo pagal Egidijaus Dragūno-Selo dainą. Pirmą kartą „Chorų karuose“ dalyvaujantys alytiškiai sulaukė visų dešimtukų.

Generolės Eglės Jakštytės suburtas jaunų uteniškių choras pasivadino „Laimės“ vardu. „Pavadinimą rinkome kartu – esame jaunimas, linksmi jaunatviški žmonės, gerai nusiteikę, visi visada su šypsena.

Negana to, Utena vasarą buvo išrinkta laimingiausiu miestu Lietuvoje. Taip skelbė „Laimės barometras“. Pagalvojome, o kodėl negalime būti „Laimės“ choras“, – pasakojo choro generolė E.Jakštytė.Choro atliktą dainą komisija, regis, pati pasirengusi su choristais varžytis projekte, įvertino dar daugiau savų dainų.

„Egle, mano sese, mudviejų dalia...“ – savo simpatiją choro vadovei daina išsakė R.Ščiogolevaitė. „Tai choras, susukęs galvą Mindaugui“, – scenoje pasirodžiusį sostinės kolektyvą pristatė vedėja K.Stungytė.Dainininkės Urtės Šilagalytės vadovaujams Vilniaus choras „Atžalynas“, pirmam pasirodymui pasitelkė aktoriaus ir režisieriaus Gyčio Ivanausko pagalbą ir nustebino originaliu režisūriniu sprendimu.

„Aš sakau, kad tu nemoki būti paprasta... Gal dėl to, kad esi dar jauna...“ – savo nuomonę Dž.Butkutės daina „Nemylėjau tavęs“ išsakė teisėja K.Zmailaitė. „Netikėk ką priešai suoks, ką kalbės tau svetimi“, – į muzikinę diskusiją su „Rondo“ daina „Aukštumos“ leidosi R.Ščiogolevaitė.Jauną vilniečių kolektyvą, kuriame dainuoja trys nepilnamečiai, komisija įvertino 8, 9 ir dviem dešimtukais.

„Nesislėpkite Vilniuje po „Žalgirio“ plakatu“, – pajuokavo M.Stasiulis, prieš pakviesdamas į sceną kauniečių kolektyvą „Žalgiris“. „Krepšiniu domimės nuo mažens – į rungtynes eidavome dar tada, kai senasis Kauno „Žalgiris“ aikštelėje susitikdavo su to meto Maskvos CSKA – kai dar Arvydas Sabonis ir kitos legendinės mūsų žvaigždės žaidė.

„Chorų karuose“ žiūrovai jau matė daug komandų, girdėjo įvairių pavadinimų ir temų, tačiau krepšinio sritis čia dar nauja, neišnaudota. „Žalgiris“ mums – ne tik komanda, tai ir svarbus istorinis įvykis. Lietuva – žalia šalis, patraukė ši spalva. Kaip tik taip ir pasirinkome koncepciją chorui“, – sakė choro generolas, ansamblio „Quorum“ lyderis Vitalijus Neugasimovas.

Kauniečiai, pasipuošę mėgstamos krepšinio komandos „Žalgiris“ atributika, atliko Arinos dainą „Kad būtų Žalgiris“.R.Ščiogolevaitė, įvertinusi choro pasirodymą savais žodžiais pagal Johno Lennono „Imagine“, sulaukę ne mažiau plojimų nei kauniečių choras.

V.Cololo, nutaręs patikrinti kaip sirgaliai palaiko savo kolektyvą, kartu su žiūrovais sudainavo populiariąją „Žemyn upe“. Paskutiniųjų šou dalyvių pasirodymas buvo tiesiogiai transliuojamas iš Pravieniškių pataisos namų.

Scenos vilkai Povilas Meškėla ir Vladas Kovaliovas ėmėsi bene didžiausio projekto iššūkio – jie pasiryžę vesti į pergalę Pravieniškių pataisos namų atvirosios kolonijos chorą.

„Kai atėjome ten, supratau iš karto – tai normalūs bičai. Bendravome dar ne tiek daug dienų, kad galėčiau gerai pažinti. Juk pažinimui reikėtų drauge nuvažiuoti į žvejybą, į rungtynes. O dabar jie dainuoja.

Ten yra ansamblis, puikiausiai muzikaliai dirbantys žmonės. Žmogų pažinsi kaip? Ogi kai jis atsiveria. O atsiveria žmogus, kai dainuoja. Kai skamba muzika, kai skamba daina. Jie tai ir bando daryti. Drauge bandysime projekte“, – savo atlikėjais tikėjo V.Kovaliovas.

Kartu su savo vadovais P.Meškėla ir V.Kovaliovu jausmingai sudainavę grupės „Delfinai“ „Svajones“ nelaisvėje įkalinti vyrai dainai suteikė kitą prasmę: „Man nereikia šitų sienų keturių...“

Vyrų pasirodymą muzikiniais sveikinimais ir komentarais įvertino visą vakarą dainuojanti komisija.

Pateikiame komisijos balų lentelę:

Alytaus choras „Dežavu“           40

Kėdainių choras „Senamiestis“     40

Utenos choras „Laimė“             38

Pravieniškių pataisos namų choras 38

Vilniaus choras „Atžalynas“       37

Kauno choras „Žalgiris“           37

Senjorų choras „Lietuvos bočiai“  34

Pateikiame žiūrovų balsavimo lentelę:

Kauno choras „Žalgiris“           27617

Alytaus choras „Dežavu“           17441

Vilniaus choras „Atžalynas“        8230

Utenos choras „Laimė“             13885

Senjorų choras „Lietuvos bočiai“   8835

Kėdainių choras „Senamiestis“     16230

Pravieniškių pataisos namų choras 24540

Galutinė lentelė:

1. Alytaus choras.

2. Pravieniškių pataisos namų choras.

3. Kėdainių choras.

4. Kauno choras.

5. Utenos choras.

6. Vilniaus choras.

7. Senjorų choras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.