Paauglių mažakraujystė gydytojų nebestebina

Ne paslaptis, kad šiuolaikinės mados tendencijos, gražios ir lieknos merginos kultas visuomenėje ne vienai paauglei į galvą įpučia minčių apie visiškai nereikalingas, o dažnai ir organizmą alinančias, dietas. Todėl ne viena mama skundžiasi keista paauglio mityba ir žinoma galimai gresiančia mažakraujyste.

Laidos „Padėkime augti“ vedėja L.Imbrasienė.<br>V.Balkūno nuotr.
Laidos „Padėkime augti“ vedėja L.Imbrasienė.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 28, 2014, 9:57 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 1:25 AM

Pasak sveikatos specialistų, paauglystės laikotarpiu ypač didelė rizika prarasti per vaikystę sukauptas geležies atsargas. Mergaitės, kurios ir taip nemažai geležies praranda nereguliarių menstruacijų metu, nori būti lieknos, dažnai nevalgo, arba valgo per mažai. Organizmas nusilpsta, ir trūkstant tokių svarbių mikroelementų, kaip geležis, folio rūgštis, kiti vitaminai, gali atsirasti anemija, kitaip tariant – mažakraujystė.

Šia liga gali susirgti ne tik paaugliai, bet ir maži vaikai bei jų mamos. Ypatingos rizikos grupės yra tie vaikai, kurių mamos nėštumo metu sirgo mažakraujyste, taip pat neišnešioti naujagimiai, vartojantys per daug pieno produktų arba išrankūs maistui vaikai.

Kaip pastebėti, kada vaikams trūksta geležies ir vystosi anemija, kaip sureguliuoti vaiko mitybą ir iš gausybės siūlomų papildų atsirinkti sau tinkamus, žiūrovai galės sužinoti jau šio šeštadienio „Padėkime augti“ laidoje 9.30 val. per LNK. Tėtis Evaldas šį kartą vaikams parodys gražiausias Vilniaus vietas, o tėveliai, planuojantys dovanoti vaikams augintinį, pagaliau galės apsispręsti, ar tai verta daryti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.