„Chorų karuose“ širdis virpina ir juodaodis narkotikų prekeivis

TV3 konkurse „Chorų karai” dalyvaujančiame Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos kolektyve išsiskiria tvirto sudėjimo juodaodis Chizoba Yerasmusas Ogomsas. Visada puikios nuotaikos, pavyzdingai besielgiantis ir muziką dievinantis afrikietis priskiriamas tarptautinei narkotikų mafijai, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2014-03-30 10:54, atnaujinta 2018-02-15 00:30

Nigerijoje gimusio ir Rusijos pilietybę turinčio 39 metų Ch.Y.Ogomso biografija iš tiesų įdomi.

Juodaodis nuteistas 12 metų nelaisvės už itin didelio kiekio kokaino kontrabandą. Kadaise jis iš Nigerijos atvyko į Maskvą, ten mokėsi, susipažino su maskviete ir ją vedė.

Puikiai angliškai bei rusiškai kalbantis nigerietis iki užsiveriant masyviems Pravieniškių įkalinimo įstaigos vartams prisistatydavo Maskvoje įsikūrusios ir koncertines atlikėjų gastroles organizuojančios bendrovės „Zuma Rock Entertainment” generaliniu direktoriumi.

Išsilavinęs ir mandagus

Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos 2-osios valdybos prižiūrėtojai tvirtina, kad Ch.Y.Ogomsas – neeilinis kalinys. Išsilavinęs nuteistasis lengvai randa bendrą kalbą ir su kaliniais, ir su administracijos darbuotojais.

„Jis labai mandagus, visada pasisveikina. Kai tik budžiu, pas mane užsuka, kalbamės pačiomis įvairiausiomis temomis. Kitaip nei daugelis nuteistųjų, jis visada skleidžia gerą nuotaiką, rodos, niekada nepraranda optimizmo”, – „TV antenai” pasakojo vienas prižiūrėtojų.

Kolonijos administracija iš pradžių nerimavo, ar kaliniai priims į savo gretas juodaodį užsienietį. Būgštauta be reikalo. Nuteistieji jį sutiko be jokio priešiškumo.

Nigerietis nekonfliktuoja su likimo draugais, neturi drausminių nuobaudų. Gali būti, kad nuteistieji kabinėtis prie juodaodžio privengia ir dėl jo įspūdingo sudėjimo.

„Jis sveikatos turi tarsi jautis. Kai išsirengia iki pusės, visi stebimės jo raumenimis”, – pasakojo nuteistieji.

Dainuoti sutiko ne iš karto

Pradėjus burti Pravieniškių pataisos namų chorą prodiuserių ir prižiūrėtojų žvilgsniai iš karto nukrypo į muzikalų juodaodį.

Tačiau Ch.Y.Ogomsas ne iš karto sutiko dainuoti chore. Kalbinamas dalyvauti projekte vyras ilgai dvejojo. Jį, kaip ir daugumą kalinių, kaustė viešumo baimė.

Kolonijos darbuotojai pasakojo, kad kai kuriems nuteistiesiems kartais pavyksta nuo pažįstamų nuslėpti tai, kad jie yra patekę už grotų.

Sukuriamos įvairios legendos, pateisinančios žmogaus dingimą, pavyzdžiui, kad išvyko uždarbiauti į užsienį.

„Kai žmogus nuteisiamas metams nelaisvės, kartais įmanoma pažįstamus apgauti, tačiau kai laisvės atėmimo bausmė net 12 metų, to daryti jau nėra prasmės”, – sakė pataisos namų darbuotojai.

Noras praskaidrinti monotonišką kalinio kasdienybę nugalėjo – lapkričio 11-ąją savo 40 metų sukaktį minėsiantis juodaodis sutiko dainuoti Pravieniškių pataisos namų chore.

Vaidino įtakingą verslininką

Ch.Y.Ogomso kelias į Pravieniškes primena įtempto siužeto filmą. Linksmas, nuoširdus ir bendrauti mėgstantis afrikietis laikomas tarptautinės narkotikų mafijos, per Lietuvą nutiesusios kvaišalų kelius, nariu.

Juodaodis kriminalistams įkliuvo 2011 metais. Apie jo nusikaltimus vėliau parodymus davė kartu sučiuptas lietuvis bendrininkas.

Iš Rusijos atvykusi sulaikyto afrikiečio žmona jam pasamdė žinomą Kauno advokatę, pats kaltinamasis iki pat teismo pabaigos kategoriškai neigė kaltę.

Ch.Y.Ogomsas tvirtino į Lietuvą atvykęs ne pasiimti kokaino siuntos, o palankesnėmis nei Rusijoje sąlygomis pirkti prabangaus limuzino. Automobilis esą reikalingas įžymybių koncertus organizuojančiai jo vadovaujamai bendrovei „Zuma Rock Entertainment”.

Kauno apygardos teisme juodaodis elgėsi kitaip nei dauguma teisiamųjų. Taktiškas ir mandagus vyras neslėpė savo veido, šypsojosi filmuojantiems bei fotografuojantiems žurnalistams.

2011 metų pabaigoje Ch.Y.Ogomsas buvo pripažintas kaltu dėl labai didelio kiekio kokaino laikymo, Kauno apygardos teismas jam skyrė 12 metų nelaisvės. Kaltę neigiantis afrikietis griežtą nuosprendį skundė apeliacine tvarka, tačiau teismas bausmės nesumažino.

Kvaišalus aptiko šuo

Ch.Y.Ogomsą demaskavo Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai.

Pašto skirstymo terminale iš Kosta Rikos į Kazlų Rūdą keliaujančioje dėžėje narkotikus užuodė specialiai apmokytas šuo.

Dėžėje dvigubu dugnu buvo treniruoklis ir beveik 592 gramai kvaišalų. Siekiant išaiškinti narkotikų kontrabandos organizatorius teismas leido kokainą pakeisti sodos milteliais. Dėžėje buvo sumontuota speciali sekimo įranga.

Po kelių dienų siunta pasiekė Kazlų Rūdą. Jos kelią sekantys kriminalistai žinojo – atsiimti iš Kosta Rikos keliaujančių kvaišalų atvyks ne garbaus amžiaus vietos gyventoja, kuriai ji formaliai buvo skirta, bet jos sūnus ar kitas asmuo. Pašto darbuotojai buvo duotas nurodytas neprieštarauti, kad siuntinį atsiimtų gavėjos atstovas.

Muitinės kriminalistai stebėjo, kaip pasiimti motinai skirto siuntinio į pašto skyrių su mažamečiais vaikais atvyko Kazlų Rūdos gyventojas Vytis Grigaitis.

Klausantis V.Grigaičio pokalbių telefonu vėliau užfiksuota, kaip jis skambina išeiviui iš Nigerijos Ch.Y.Ogomsui ir raportuoja įvykdęs užduotį.

Nigerietis nusprendė apsidrausti – lietuviui liepė nufotografuoti siuntą ir nuotraukas jam atsiųsti elektroniniu paštu. Jas gavęs Ch.Y.Ogomsas pareiškė atvykstantis į Kauną, su V.Grigaičiu sutarė susitikti autobusų stotyje.

Gudrybės neperprato

Ch.Y.Ogomsas, susitikęs su bendrininku, liepė jį kuo skubiau vežti į vietą, kur paslėpta maždaug 100 tūkst. litų vertės kokaino siunta. Nusikaltėliai neįtarė, kad kokainas jau pakeistas sodos milteliais, o kiekvieną jų žingsnį slapta seka muitinės operatyvininkai.

V.Grigaitis sėdo prie automobilio vairo ir nuvežė nigerietį į savo namus Kazlų Rūdoje.

Vėliau lietuvis teisme pasakojo, kad Ch.Y.Ogomsas liepė užrakinti kambarį, kuriame buvo slepiama siunta, ir užsimovęs odines pirštines ėmė apžiūrinėti paketą.

Patikrinęs siuntą juodaodis džiugiai pareiškė, kad viskas taip, kaip buvo planuota. Po sėkmingos operacijos abu vyrai nusprendė kur nors papietauti.

Pastebėjo pasalą

Jų planus netikėtai pakeitė pro langą pastebėtas iki tol nematytas automobilis, kuriame sėdėjo civiliais drabužiais vilkintys vyrai.

Supratę, kad yra sekami, V.Grigaitis su Ch.Y.Ogomsu išėjo iš namo ir sėdę į automobilį bandė sprukti. Jų kelionė truko neilgai. Netrukus kokaino kurjerių automobilis buvo užblokuotas muitinės operatyvininkų, abu vyrai sulaikyti.

V.Grigaitis suprato priėjęs liepto galą. Jis operatyvininkams parodė kambaryje įrengtą slėptuvę, papasakojo apie kokaino gabenimą į Lietuvą ir Ch.Y.Ogomso vaidmenį šioje operacijoje.

Tuo metu išeivis iš Nigerijos kategoriškai neigė savo kaltę, tvirtino neturintis jokio supratimo apie kokaino siuntą.

Teismas pasigailėjo bendrininko

Ch.Y.Ogomsas gali būti susijęs ir su dar viena tamsia istorija. Bendradarbiauti su teisėsauga sutikęs V.Grigaitis pasakojo, kad pirmiausia su juodaodžiu Turkijoje susipažino jo žmona Oksana.

Jo kvietimu moteris nuvyko vertėjauti į Italiją. Netrukus Neapolyje moteris buvo sulaikyta su keliais kilogramais heroino. Teismas ją pripažino kalta ir skyrė septynerių su puse metų laisvės atėmimo bausmę.

V.Grigaičiui susisiekus su Ch.Y.Ogomsu, šis paaiškino, kad jo žmona sulaikyta, nes „netinkamai vertėjavo”, dėl to esą kilo nemažai problemų.

Po kurio laiko afrikietis vienam su keliais vaikais likusiam Kazlų Rūdos gyventojui pasiūlė būdą, kaip galima išspręsti visas problemas. Jis turi nurodyti įtarimų nekeliantį adresą, kuriuo galėtų atkeliauti kvaišalų siunta iš Kosta Rikos.

Manoma, kad V.Grigaitis su Ch.Y.Ogomsu bendravo ir anksčiau. Paprašytas dabar jau mirusio kaimyno, kuris su dar keliais vietos gyventojais vertėsi gabendamas kvaišalus, V.Grigaitis konspiracijos sumetimais gaudavo jiems skirtas pinigų perlaidas.

Iki sulaikymo lietuvis išeivį iš Nigerijos Ch.Y.Ogomsą pažinojo kaip Eriką. Tikrąjį bendrininko vardą V.Grigaitis sužinojo tik pareigūnams jį apklausus kaip įtariamąjį.

Kaltės neneigiančiam V.Grigaičiui pasisekė išvengti ilgų nelaisvės metų. Teismas pagailėjo vieno su nepilnamečiais vaikais likusio lietuvio – skyrė 9 tūkst. 700 litų baudą, laisvės apribojimą vieniems metams ir nurodė 100 valandų neatlygintinai padirbėti sveikatos apsaugos įstaigose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.