R.Zakarevičius: „Vien sveikas maistas? Nuo to galima išprotėt!“

Vienas garsiausių virtuvės specialistų Lietuvoje, prašmatnios prancūziškos maisto stilistikos žinovas Romas Zakarevičius nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens mina lysves ir puoselėja augalus. Ką jis augina? Kas bendra tarp tviskančios restoraninės prabangos ir žemės ūkio?

Savo restorano virtuvėje R.Zakarevičius turi nemažai paslapčių.
Savo restorano virtuvėje R.Zakarevičius turi nemažai paslapčių.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 11, 2014, 4:59 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 5:32 PM

LRT laidai „Stilius“ R.Zakarevičius pasakoja, kad daržų pradžia tikrai atsiradusi ne iš „mandrumo“.

„Kai sovietmečiu leido atidaryti kooperatyvą, reikalavimas buvo turėti savo ūkį ir nieko nepirkti iš valstybės. Tada ir įsigijome sodo sklypelį ir viską ėmėme auginti patys. Paskui atsirado prestižas. O dabartinė prancūzų virtuvės mada yra tokia, kad geras restoranas turi savo mažą ūkį. Ir aplink Paryžių sparčiai populiarėja maži restoranai, į kuriuos žmonės vakarieniauti važiuoja ir 100 kilometrų“, – pasakoja prestižinės „Stiklių“ virtuvės idėjų generatorius.

Savo restorano virtuvėje R.Zakarevičius turi nemažai paslapčių. Apie kai kurias prasitaria. Ir sunkumų neglaisto. Ko reikia, kad išlaikytum gerą vardą ir aukštą lygį?

„Skaudus reikalas, nes Lietuvoje sanitarinės tarnybos draudžia įsigyti produktus turguje, nes nėra garantijos ir dokumentų“, – neslepia pašnekovas, ieškantis produktų net Prancūzijoje.

Sako esąs konsultuojamas tikros prancūzų virtuvės šefo, nes mados šioje srityje kinta labai sparčiai. Tad kokia yra šiemetinė valgių mada?

„Šiemet patiekalai serviruojami ypatingai: maisto nedaug, didelė reikšmė teikiama dekoravimo elementams, padažas patiekiamas neįprastomis formomis“, – paslaptis atskleidžia R.Zakarevičius.

Pasak jo, svarbus ne tik patiekalo kokybės ir kainos santykis. Jau nieko nebestebina, jog restorane apsilankę užsieniečiai nesidrovi ir lėkštes pakilnoti, pažiūrėti, iš kokio jos porceliano ir kas jas pagamino.

Virtuvės kultūra – subtilus dalykas, kuriame pinasi skonio, profesionalumo ir talento kategorijos. Prezidentiniai priėmimai, aukšto rango užsienio svečių padėkos įprastos žinomo restorano vadovui.

Visgi jis tikina kaskart atrandąs naujų dalykų, kurių verta mokytis. Nesena jo kelionė į Indiją padiktavo ypatingą salotų receptą, kuriuo R.Zakarevičius pasidalins „Stiliaus“ laidoje.

Tačiau ar yra auksinis maisto balansas, ar tai, kas skanu, gali būti sveika? Ar vis dar gali nustebinti tai, kas paprasta? Klausimas R.Zakarevičiaus nė kiek neglumina, jis pripažįsta, jog prancūziškos virtuvės subtilumais kasdien gyventi neįmanoma ir neslepia namuose pasirenkantis gerokai paprastesnius valgius.

„Baikit juokus, vien sveikai maitintis... Nuo to gali išprotėti“, – juokėsi R.Zakarevičius.

Ko savo namų virtuvėje nevengia Gurmanų gildijos Lietuvos skyriaus prezidentas? Ir kodėl jis tik šypsosi kalbėdamas apie Lietuvoje atsirandančius itališkos, ispaniškos ir kitų virtuvių restoranus?

Apie tai – šio sekmadienio LRT televizijos laidoje „Stilius“ su Violeta Baubliene.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.