M.Chodorkovskis: „Jei būčiau išvykęs, negalėčiau ramiai gyventi“

LRT televizija parengė pokalbį su vienu garsiausių Vladimiro Putino režimo kritikų, po dešimties kalinimo metų neseniai paleistu į laisvę. Vilniuje apsilankiusį Michailą Chodorkovskį kalbina LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius. 

M.Chodorkovskis ir A.Siaurusevičius.
M.Chodorkovskis ir A.Siaurusevičius.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 15, 2014, 4:15 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 9:55 PM

„Jeigu būčiau išvažiavęs, vėliau nebūčiau sau leidęs ramiai gyventi. Nes tokiu atveju aš atrodyčiau kaip žmogus, kuris pabėgo ir išsigando įstoti į tiesioginę priešpriešą su tuo požiūriu, kuris man atrodė neteisingas“, – paklaustas apie sprendimą likti Rusijoje, kai tapo akivaizdu, jog su juo bus susidorota, pasakoja M. Chodorkovskis.

Išdrįsęs kritikuoti grėsmę pradėjusį kelti Putino autoritarizmą, turtingiausias Rusijos žmogus, atvedęs verslą ir į Lietuvą, 2003-aisiais buvo įmestas už grotų ir ten praleido dešimt metų.

Praėjusių metų pabaigoje 50-ies sulaukęs garsiausias pasaulyje kalinys daugeliui netikėtai buvo paleistas į laisvę. „Putinas paskaičiavo, kad visas problemas jau išsprendė, kad jam dabar jau niekas nebaisus, kad dabar jis gali sau leisti nesisaugoti politinių oponentų, be to, Olimpiada, ir dar kažkokie nežinomi man susitarimai su vokiečių elitu, dėl kurių buvo priimtas sprendimas mane paleisti tuose galimybių rėmuose, kurie buvo labai siauri – vos keli mėnesiai. Manau, kad po įvykių Ukrainoje pradžios tai, greičiausiai, jau būtų buvę neįmanoma“, – Vilniuje svarstė šiuo metu Šveicarijoje gyvenantis M. Chodorkovskis.

„Pirmą kartą susitikome 2001-aisiais, „Jukos“ naftos koncernui atėjus į Lietuvą. Tada M.Chodorkovskis buvo gana optimistiškai nusiteikęs Rusijos ir Putino atžvilgiu. Kaip suprantu, per dešimt metų jis turėjo laiko suprasti, kad taip galvodamas, klydo, – pasakoja Audrius Siaurusevičius. – Tačiau po daugiau nei dešimties metų sutikau nepalūžusį žmogų, nors tai, ką jam teko išgyventi, sveiku protu sunku suvokti.“

Interviu su M.Chodorkovskuiu - šį sekmadienį.

Visą M. Chodorkovskio kalinimo laikotarpį LRT aktyviai domėjosi jo likimu, rodė garsių dokumentininkų sukurtą filmą apie jį. 2011-ųjų vasarą LRT iš Strasbūro Europai transliavo specialų labdaros koncertą „Misica Liberat“ („Muzika laisvei“), skirtą politiniams kaliniams, tarp jų ir M. Chodorkovskiui.

Labdaros koncertą Strasbūro muzikos ir kongresų rūmuose stebėjo keli tūkstančiai demokratijos rėmėjų iš viso pasaulio, skyrusių lėšų M. Chodorkovskio 1994-aisiais Pamaskvėje įkurtam vaikų internatui. Koncertą rėmė žmogaus teisių organizacijos, o jį filmuoti ir tiesiogiai transliuoti Europai pasirinkta LRT televizija – to pageidavo renginyje dalyvavę pasaulinio garso muzikantai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.