Televizijos homoseksualų neįsileidžia net už pinigus

Praėjusią savaitę Vilniaus gatvėse pasirodžiusi gėjų ir lesbiečių reklama ne juokais išgąsdino šalies televizijas – šia tema sukurtą vaizdo siužetą jos atsisakė transliuoti, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

Lytinių mažumų atstovams Vilniaus gatvės svetingesnės nei TV ekranai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lytinių mažumų atstovams Vilniaus gatvės svetingesnės nei TV ekranai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Gritėnas

Aug 30, 2014, 12:00 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 9:19 PM

Skambant romantiškai muzikai du meiliai vienas į kitą žvilgčiojantys vyrai ruošia pietus. Už rankų susikibusios moterys žengia miesto gatvėmis. Paskaitą skaito vaikinas, vilkintis marškinėlius su užrašu „Už šeimų įvairovę“.

Tokius kadrus lydi užrašai „Jie nori tik dėmesio“, „Tai negali būti meilė“, „Kaip tai paaiškinti vaikams?“. Ir galiausiai – perspėjimas, kad su tokiu požiūriu gali susidurti ir jūsų artimieji.

Šį 1 min. 45 sek. trukmės socialinės reklamos siužetą atsisakė transliuoti didžiosios šalies televizijos. Kanalų nesuviliojo Lietuvos gėjų lygos (LGL) siūlomas 15 tūkst. litų užmokestis.

Tačiau šios akcijos plakatai papuošė kai kurių miestų reklamos stendus. Ar jų savininkai drąsesni už TV kompanijų vadovus?

Koją pakišo įstatymas

Praėjusiais metais Lietuvos gėjus ir lesbietes papiktino LRT televizija, kuri reklaminį siužetą apie lytinių mažumų atstovų eitynes sutiko transliuoti tik po 23 valandos ir tik pažymėtą ženklu S.

„Mūsų renginio reklama prilyginta pranešimams apie alkoholį ir tabaką“, – tuomet skundėsi Lietuvos gėjų lygos vadovas Vladimiras Simonko.

Todėl šįkart sukūrę vaizdo siužetą, siekiantį atkreipti dėmesį į homoseksualų patiriamas problemas, akcijos sumanytojai kreipėsi į komercines televizijas.

„Mūsų pasiūlymą bene rimčiausiai svarstė TV3. Lyg ir sutarėme dėl sąlygų, tačiau televizijos atstovai, pasitarę su teisininkais, vaizdo siužetą transliuoti atsisakė“, – pasakojo Lietuvos gėjų lygos teisininkė.

Televizijų atstovai tvirtina, kad pagrindine kliūtimi, užkirtusia kelią homoseksualų bendruomenės reklamai į televizijos ekranus, tapo įstatymai, ginantys nepilnamečius nuo jiems galimai kenkiančios informacijos.

V.Simonko piktinosi, kad televizijos bijo įstatymo, kurio formuluotę jau prieš penkerius metus pasmerkė Europos Sąjunga.

„Jeigu šiame siužete būtų kalbama apie neįgaliuosius ar kitas mažesnes grupes, televizijos tikrai būtų sutikusios jį transliuoti“, – samprotavo jis.

Siūlė siužetą iškarpyti

Kai kurios televizijos buvo linkusios transliuoti iškarpytą reklaminį siužetą.

„Mes derėjomės. Tačiau kai prašoma išimti visos akcijos šūkį („Keisk!“) ar iškirpti esminį vaizdo klipo sakinį, tai mums nepriimtina“, – piktinosi gėjų atstovai.

Jie juokavo, esą tokiu atveju turėtų būti uždrausti ir tokie filmai kaip, pavyzdžiui, tris „Oskarus“ susižėręs Ango Lee „Kuprotas kalnas“, pasakojantis apie dviejų vyrų meilę.

Reklama plinta internete

Televizijoms užtrenkus duris gėjų ir lesbiečių reklaminis klipas ėmė plisti socialiniuose tinkluose. Vien per pirmą savaitę jį internete peržiūrėjo beveik 17 tūkstančių žmonių.

Humoristas, rašytojas ir vertėjas Paulius Ambrazevičius buvo vienas tų, kurie siužetu pasidalijo savo „Facebook“ paskyroje.

„Liūdniausia, kad šis vaizdo klipas nepasieks tų, kuriems išties buvo skirtas – neapsišvietusiems žmonėms, bijantiems homoseksualų, – apgailestavo humoristas ir prisipažino dažnai sulaukiantis pastabų dėl gėjų palaikymo: – Šis klipas, kaip ir Vilniuje vykusios gėjų bei lesbiečių eitynės, siekė parodyti, kad tie žmonės nėra pabaisos, kad jų nereikia bijoti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.