Mėgstamiausi Arūno Valinsko grybai auga tik Neringoje

Tuo metu, kai Lietuva varžosi, kas ras daugiau baravykų, Arūnas Valinskas (47 m.) traukia į Neringą rinkti tik čia augančių grybų.

Balsiukais vadinamus grybus A.Valinskas marinuoja.
Balsiukais vadinamus grybus A.Valinskas marinuoja.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 14, 2014, 9:16 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 3:58 PM

„Prieš kelerius metus atradau tokius keistus grybus, kurie auga tik Neringoje. Vietiniai juos vadina Balsevičienės baravykais, arba tiesiog balsiukais, –„Lietuvos ryto“ žurnalui „TV antena“ pasakojo „Auksinio proto“ (LRT televizija) vienas vedėjų ir „Lietuvos balso“ (LNK) komisijos narys A.Valinskas. – Tie grybai maždaug prieš 30 metų į Neringą atkeliavo, kaip manoma, su mediena iš Amerikos arba iš Azijos.

Tai tokie keisti gelsvi baravykai. Matyt, jiems labai tiko švelnus jūrinis klimatas ir jų rūšis smarkiai plėtėsi iš šiaurės į pietus Kuršių nerijoje.

Lietuvių mikologai jau būgštauja, ar šie atėjūnai neužkariaus vietinių grybų plotų ir ar neišgins mūsiškių makavykų.“

Intelektinių žaidimų kūrėjas ir vedėjas pasakojo, kad anuomet pirmoji paragauti nematytų grybų ryžosi vietinio eigulio žmona. Paaiškėjo, kad jie puikiausiai tinkami vartoti ir yra labai skanūs.

„Skiriasi ne tik šių grybų ir tikrų baravykų kvapas, bet ir skonis – jie saldesni nei įprasti, lietuviškieji“, – tvirtino A.Valinskas, pridūręs, kad šiemet šių grybų prisirinko „tūkstančiais“.

Kur Valinskų šeima deda tiek grybų? „Jie visi yra švelniai pamarinuojami ir nugula stiklainiuose rūsio lentynose, – pasakojo A.Valinskas ir čia pat pasidalijo mėgstamo patiekalo receptu: – Dalis marinuotų grybų, tokia pati dalis krabų lazdelių, pusė svogūno ir majonezo. Pirštus galima apsilaižyti!“

A.Valinskas pasakojo, kad jų šeima visomis gėrybėmis mielai dalijasi su draugais. Dovanojami ne tik baravykų stiklainiai, bet ir Arūno sužvejotos žuvys ar medžioklės laimikiai. Štai šią vakarą Katažinos ir Deivydo Zvonkų vestuvėse Valinskų šeimos dovana jaunavedžiams buvo Arūno sumedžiotas šernas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.