Kodėl Lietuvoje tebesaugomi sovietiniai simboliai?

Kas yra sostinės Žaliojo tilto skulptūros? Vieniems tai yra istoriniai, meno objektai, kitiems – okupacijos simboliai.

Vilniaus Žaliojo tilto skulptūros tebekelia dideles aistras.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilniaus Žaliojo tilto skulptūros tebekelia dideles aistras.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 28, 2014, 10:22 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 11:02 AM

Kodėl Žaliojo tilto skulptūros kelia tokias dideles aistras? Kodėl Lietuvoje liko ir daugiau okupacinių simbolių? Ką su jais daryti?

Atsakymų į šiuos klausimus bus ieškoma LRT laidoje „Istorijos detektyvai“, kurią veda Virginijus Savukynas, šį šeštadienį 13.00 val. per LRT televiziją.

„Istorijos detektyvų“ laidoje apžvalgininkas Ramūnas Bogdanas prisimins: „Šių skulptūrų kūrėjai patys tai vadino "chaltūra". Tai reiškė – padarysiu bet ką ir bet kaip, nes už tai man duoda pinigų, nes žinau, kaip sulipdyti. Ir dar man pasakojo, kad Vaivada turėjo kažkokią simpatiją, kuri jam labai patiko, tai jis paėmė ir pagal ją padarė valstietę, kuri ten dabar stovi. O Kėdainis kalbėjo, kad kareiviai stovėjo taip pastatyti, atsigręžę į tą pusę, kad galbūt jie kažkada išeis.“

Vieni mano, kad šios skulptūros simbolizuoja darbą, mokslą – amžinąsias vertybes. Tačiau įžvalgesni mato, jog tai tėra okupacijos įtvirtinimo simboliai.

„Ar sovietams rūpėjo kario likimas, kai turėdavo vieną šautuvą penkiems ir laukdavo, kol vieną nušaus, tuomet šautuvą pasiims kitas? Ar rūpėjo, kai jie gulėdavo ligoninėse, mirdavo badu?“ – retoriškai „Istorijos detektyvų“ laidoje klaus savanoris Kazys Genzbigelis.

Kita tema – pokalbis su filosofu Alvydu Jokubaičiu apie Lietuvos didžiąją kunigaikštystę ir tautinę valstybę. Koks santykis? Kokia tąsa? Į ką mes turime orientuotis?

„Noriu pasakyti, kad XIX a. galėjo atsitikti taip, jog tauta galėjo neperžengti tautos, kuri turi savo valstybę, slenksčio. Man atrodo, kad apie tai šiandien mes per mažai susimąstome“, – laidoje sakys A.Jokubaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.