Kaip gyvena nelegalūs lietuviai emigrantai Norvegijoje?

Norvegija nebelaukia lietuvių išskėstomis rankomis. Kaip ten gyvena nelegalūs emigrantai iš Lietuvos?

Laidos „Emigrantai“ herojai.
Laidos „Emigrantai“ herojai.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 12, 2015, 12:03 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 8:55 AM

LRT laidos „Emigrantai“ komanda ryžsi su lietuviais emigrantais praleisti ištisą naktį.

Inga Stepšytė kilusi iš Kalvarijos miestelio emigruoti nusprendė prieš pusmetį. Devyniolikmetę merginą artimieji įtikino, jog gyvenimas turtingoje Norvegijoje yra kur kas vetingesnis dalykas už bet kokius aukštųjų mokyklų diplomus. Kartu su savimi Inga išsivežė ir draugą, kuris dėl emigracijos metė darbą Lietuvoje.

Šiandien Ingos socialinis statusas - nelegalė, neturinti jokių socialinių garantijų. Mergina nelegaliai dirba valytoja, padeda savo tetai, kuri už darbą jai moka iš savo algos. Ingos draugui buvo žadėta vieta laivų statybose, deja atvykus paaiškėjo, jog darbo nėra. Vaikinas nedarbo liūdesį skandino virtualiame pasaulyje - ilgas dienas leisdavo žaisdamas kompiuterinius žaidimus.

Pagaliau jam pavyko atrasti darbą - naktimis vežioti laikraščius. Inga savo mylimajam padeda dirbti, mat tai yra pagrindinis jų pragyvenimo šaltinis. Jauna pora naktimis ne tik dirba, bet ir karts nuo karto surenka turtingų norvegų gatvėse išmetus baldus bei butinę techniką.

Buvusi dailės mokytoja Kristina į Airijos Waterfordo miestą atvyko paskui savo sūnų. Moteris įsidarbino kavinėje, pjaustė daržoves, gamino desertus. Ten pradirbo du metus. Visą šį laiką moteris kentė darbdavio patyčias ir engimą: jam netiko jos darbas, jis šaipėsi iš jos tautybės ir t.t. Lietuvė nusprendė nepasiduoti ir kreipėsi į SIPTU – Paslaugų, industrijos, specialistų ir technikos darbuotojų sąjungą. Kristina bylą laimėjo, tačiau iškovotų pinigų iki šiol negavo. Tačiau šiandien moteriai ne tas galvoje. Net ir būdama bedarbė, Kristina džiaugiasi atradusi meilę. Buvęs jūrininkas Artūras, su kuriuo susipažino internetu, po trijų mėnesių intensyvaus bendravimo, ryžosi atvykti pas Kristiną.

„Emigrantai“ – antradienį 19.40 val. per LRT televiziją. Reportažus rengė Orijus Gasanovas ir Akvilė Kavaliauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.