D.Michelevičiūtė apie honorarą: „Užteks batams visiems sezonams“

Norvegijoje siautėja gauja lietuvių nusikaltėlių, vadovaujama simpatiškos šviesiaplaukės. Tai ne citata iš kriminalinės kronikos, o TV serialo „Lilehameris“ siužeto linija. Šiuos banditus ir įkūnija lietuvių aktoriai Dalia Michelevičiūtė, Andrius Žiurauskas bei Marius Repšys, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

Seriale A.Žiurausko, M.Repšio ir D.Michelevičiūtės personažai S.Van Zandto (trečias iš kairės) herojų bando nugalabyti.<br>A.Žiurausko nuotr.
Seriale A.Žiurausko, M.Repšio ir D.Michelevičiūtės personažai S.Van Zandto (trečias iš kairės) herojų bando nugalabyti.<br>A.Žiurausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė („Lietuvos rytas“)

Jan 18, 2015, 6:24 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 4:56 PM

Pakviesti į visame pasaulyje populiaraus serialo atranką lietuvių aktoriai nebuvo jo matę.

„Tačiau jį žiūrėjo beveik visi mano draugai ir vieningai tvirtino, kad tai mėgstamiausias jų serialas, – pasakojo 47 metų D.Michelevičiūtė, kuri po atrankos puolė ieškoti „Lilehamerio“ internete. – Norėjosi susipažinti bent su stilistika ir žanru.“

Trapios šviesiaplaukės neišgąsdino būsimas vaidmuo – Norvegijos mieste Lilehameryje įsitvirtinusios lietuvių nusikaltėlių grupuotės vedlės. Moteriai patiko ir serialo žanras – juodoji komedija.

„Vaidinau Moterį-Kablį, taip vadinamą todėl, kad kadaise per automobilio avariją neteko rankos ir įsigijo randą veide, – savo herojės istoriją pasakojo Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktorė D.Michelevičiūtė, kuriai neigiamus personažus vaidinti tenka ne taip jau dažnai. – Mano herojė Giedra gyvenimo vėtyta ir mėtyta.“

Lietuvių mafijos motina vadinama Giedra – masažo salono savininkė, kuri bando nugalabyti pagrindinį serialo herojų Frenką Taljaną.

Jį įkūnija garsus Holivudo aktorius Stevenas Van Zandtas, kurį serialų gerbėjai prisimena iš populiariųjų „Sopranų: mafijos kronikos“ (rodė LNK).

„Pagal siužetą, mano sūnus, kurį vaidino aktorius Andrius Repšys, įsivelia į pinklius reikalus su Frenku ir jo grupuote. Įvyksta konfliktas ir muštynės.

Gelbėdama sūnų ir sprukdama iš nusikaltimo vietos išsitraukiu ginklą ir šaunu į Frenką, tačiau jį tik sužeidžiu, – siužeto vingius pasakojo aktorė. – Frenko žmonės ima mus medžioti ir pagaliau sučiumpa.

Vienas Frenko parankinis tarsi būtų linkęs mus paleisti ir išsiųsti atgal į Lietuvą, prisaikdinęs čia daugiau niekada negrįžti.

Tačiau kitas grupuotės narys netyčia iššauna ir pataiko man į galvą. Mano herojė žūsta.“

Maždaug prieš metus vykusius filmavimus aktorė prisimena tik gražiais žodžiais. Ją žavėjo viskas: serialo mastas, naujausia technika, galimybės, filmavimo komanda, kūrėjų profesionalumas ir begalinė pagarba aktoriams – nesvarbu, ar jie mynę raudonąjį Holivudo kilimą, ar atvykę iš trečiųjų šalių.

„Visi dirbo netausodami jėgų ir negailėdami savęs. Man didžiulį įspūdį padarė norvegų aktoriai, kurie viename epizode turėjo beveik nuogi bėgti iš mano herojės masažo salono žiemą, per speigą ir sniegą, – išbandymus, tekusius kolegoms, prisiminė aktorė. – Tuo metu lauke buvo gal 20 laipsnių šalčio.

Negana to, tuos plikšius aktorius vėliau pakeitė tokie patys pusnuogiai kaskadininkai, kurie turėjo užšokti ant motociklų ir nurūkti. Vien į juos žiūrėdama stingau iš šalčio.“

Itin ryškų įspūdį D.Michelevičiūtei padarė ir grimo meistro Eroso Codino darbas.

„Grimuotojas Erosas net dvi valandas kūrė mano peršautą galvą, o paskui dar dvi valandas plovėme silikono ir kraujo krešulių liekanas iš plaukų“, – juokdamasi pasakojo aktorė.

Nežinia, ar susižavėję grimuotojo darbu, ar D.Michelevičiūtės vaidyba, bet serialo kūrėjai nusprendė jos personažo iš filmo taip greitai nepaleisti.

„Dar keliuose epizoduose su ta savo peršauta galva ir dūmais, rūkstančiais iš burnos, įkūnijau didžiausią Frenko košmarą – vaidenausi sapnuose“, – pasakojo aktorė ir prisiminė, kaip rimtai ir atsakingai buvo filmuojama jos pašovimo scena – prieš epizodą aktoriai buvo apmokyti, o filmuojant akylai saugomi, kad nesusižeistų.

Aktorė prisipažino, kad bendraudama su Holivudo žvaigžde S.Van Zandtu nejautė jokio jo pasipūtimo ar arogancijos.

„Žinoma, jį visuomet supo daug konsultantų ir pagalbininkų. Jis niekada nevaikščiojo vienas, dažnai būdavo filmuojamas atskirai, bet valgydavo kartu su visais, – apie darbą su garsenybe pasakojo lietuvių aktorė. – Filmuojant paskutines mūsų su juo scenas Norvegijos kalnuose, kur buvome sučiupti, turėjome net kelias laisvas valandas.

Tuo metu jis mums pasakojo apie Holivudą, įtampą, kuri ten nuolatos persekioja aktorius ir kino kūrėjus, apie sunkią prodiuserių, kuriems reikia stumti kiekvieną projektą, dalią.“

Lietuvių aktorei S.Van Zandtas pasirodė nuoširdus, paprastas ir atsipalaidavęs, bet labai rimtai į savo darbą žiūrintis žmogus.

„Nepajutau, kad sirgtų žvaigždžių liga, – pastebėjo aktorė. – Natūralu, kad tokio lygio aktoriai yra labai saugomi ir jais rūpinamasi.

Pamenu, kad taip pat buvo elgiamasi su garsiuoju Džeimso Bondo vaidmens atlikėju Danieliu Craigu, su kuriuo teko susitikti Lietuvoje filmuojant „Pasipriešinimą“.“

Aktorė, paklausta, ar nudžiugino už šį vaidmenį gautas honoraras, nusikvatojo.

„Kiek batų porų nusipirkčiau už šiuos pinigus? – juokdamasi perklausė ji. – Užtektinai visiems sezonams. Nors pastaruoju metu nusprendžiau mažiau vartoti ir pirkti kuo mažiau daiktų.

Visas mano dėmesys dabar skirtas monospektakliui, kuris pasirodys vasario mėnesį. Jis vadinsis „Moters portretas“. Šio spektaklio pagrindas – lenkų poetės ir eseistės Wislawos Szymborskos eilės.“

Kauno valstybinio lėlių teatro aktorius A.Žiurauskas pasakodamas apie didžiausią įspūdį iš „Lilehamerio“ filmavimo pirmiausia paminėjo honorarą.

„Taip, tai padarė įspūdį“, – nutęsė aktorius ir suskaičiavo, kad už jį galėtų nusipirkti nelabai didelį ir nelabai naują automobilį.

„Be to, turiu prisipažinti, kad tiek kartų, kiek skraidžiau į Norvegiją filmuotis, nebuvau skridęs per visą savo gyvenimą“, – juokėsi 38 metų aktorius, tarp skrydžių turėjęs laiko apžiūrėti ne tik Lilehamerį, bet ir Norvegijos sostinę Oslą.

„Šis vaidmuo – vienas iš mano gyvenimo stebuklų, kurių, žiūrėk, ima ir nutinka“, – džiaugėsi aktorius, TV3 vedantis laidą „Virtuvės istorijos“. – Tai buvo didžiausias praėjusių metų nuotykis.“

Kai 2013 m. rudenį A.Žiurauskui paskambino vienos lietuvių aktorių agentūros darbuotojai ir pasiūlė dalyvauti atrankoje, jis to per daug nesureikšmino – aktoriams tai įprasta. Tik išgirdęs pavadinimą „Lilehameris“ ir pasižiūrėjęs pirmuosius du sezonus Andrius susižavėjo šiuo darbu.

„Tuomet pradėjau labai labai norėti šio vaidmens“, – sakė jis ir prisipažino, kad dar niekada taip nesidžiaugė kito žmogaus nesėkme – kurti šio vaidmens buvo kviečiamas kolega Juozas Gaižauskas, tačiau negalėjo, todėl vaidmuo atiteko jam.

Aktoriaus nesutrikdė tai, kad vaidins neigiamą herojų.

„Mes su kolega Mariumi Repšiu netgi buvome sugalvoję išplatinti viešą padėką iš Lietuvos emigravusiems banditams, per kuriuos mums atsirado galimybė nusifilmuoti Norvegijoje, – juokavo A.Žiurauskas. – O jei rimtai, didžiajai daliai norvegų žodis „lietuvis“ pirmiausia asocijuojasi su nusikaltimu.

Žinoma, atsiprašau visų padorių lietuvių, kurie ten gyvena ir sąžiningai dirba.“

Aktorius prisipažino, kad net ir per filmavimą teko susidurti su keliais lietuvių atžvilgiu ypač priešiškai nusiteikusiais norvegais.

„Bet ir aš pats liūdnai juokauju, kad Lietuvoje kriminogeninė situacija pasitaisė tik dėl to, kad iš mūsų šalies išvyko daug nusikaltėlių“, – kalbėjo aktorius, seriale įkūnijęs D.Michelevičiūtės herojės parankinį, arba, kaip pats save įvardijo, „raumenis“.

„Na, kaip ir dera vaikų lėlių teatro aktoriui“, – pokštavo jis.

„Tai, kad man pasiūlė vaidinti banditą, nė kiek nenustebino. Mane į televiziją tik dėl tokių vaidmenų ir kviečia“, – juokėsi vyras ir išdavė gyvenimo svajonę – kada nors įkūnyti romantiškąjį Romeo.

Prisimindamas filmavimą Norvegijoje aktorius taip pat negailėjo gražių žodžių kūrybinei grupei.

„Tikrai nebuvome priimti kaip kokie vargšai. Į mus žiūrėjo taip pat pagarbiai, kaip ir į visus kitus aktorius, techninius darbuotojus ar serialo kūrėjus“, – pasakojo A.Žiurauskas.

„Žinoma, S.Van Zandtas šiame seriale buvo išskirtinė asmenybė. Jei atvirai, man pasirodė, kad kartais net nepelnytai aukštinamas.

Net jei jis juokaudavo visiškai negrabiai, vis tiek visa filmavimo aikštelė juokdavosi, mat Dievas nusileido iš aukštybių.

Žinoma, jis stengėsi būti draugiškas, paplekšnodavo per petį ar užkalbindavo, tačiau matėme, kad jis jaučiasi esąs didysis brolis.

O štai kiti serialo aktoriai buvo tikrai šilti ir draugiški“, – įspūdžiais apie Holivudo garsenybę dalijosi lietuvių aktorius.

A.Žiurauskas prisiminė, kad S.Van Zandtas, pats būdamas šio serialo prodiuseris, labai rūpinosi kiekviena scena ir kone kiekvieno kadro kokybe.

„Įdomiausia, kad mūsų su Mariumi veikėjai šiame seriale liko gyvi, tik Dalios herojė buvo nugalabyta. Taigi mes dar galime grįžti ir norvegams padaryti ką nors bloga“, – pokštavo A.Žiurauskas ir pridūrė, kad jei dar sykį būtų pakviestas filmuotis „Lilehameryje“, nė už ką nepraleistų progos.

Serialo gerbėjams A.Žiurauskas išdavė nedidelę paslaptį – restoranas „Flamingo“, kuriame vyksta veiksmas, Lilehameryje iš tiesų yra. Iš išorės jis atrodo būtent taip, kaip ir vaizduojama seriale.

Tačiau filmuojama yra netoli Oslo įrengtame restorano atitikmenyje.

„Restoraną „Flamingo“ aptikau jau pirmą dieną vaikštinėdamas po Lilehamerį ir labai apsidžiaugiau, kad toks yra. Manau, netrukus šį restoraną apguls serialo gerbėjai“, – juokėsi lietuvių aktorius.

Niujorko mafiozas – olimpiniame miestelyje

- Visame pasaulyje populiarų serialą „Lilehameris“, pradėtą kurti 2012 m., rodė LRT televizija. Tris lietuvių aktorius žiūrovai išvys tik trečio sezono serijose, kurių premjera kol kas įvyko Norvegijoje ir JAV.

- Serialo veiksmas prasideda Niujorko mafijos vadeivos mirtimi. Jo dešinioji ranka Frenkas Taljanas tikisi jį pakeisti, bet jį aplenkia velionio brolis Aldas.

Įsiutęs Frenkas išduoda Aldą federalams, o sau kaip liudininkų apsaugos programos dalyvis išsireikalauja naują gyvenamąją vietą – nedidelį miestelį Lilehamerį Norvegijoje – ir naują tapatybę. Dabar jis Džiovanis Henriksenas.

- Lilehameris išgarsėjo, kai jame buvo surengtos žiemos olimpinės žaidynės. Tada ten viešėjo Frenkas. Grynas oras, baltas sniegas, įspūdinga gamta.

O svarbiausia – Frenkas žino, kad čia jo niekas neieškos. Bet tai buvo 1994-aisiais, po žaidynių miestelį visi pamiršo ir jis tapo eiliniu kaimeliu.

- Atvykęs Frenkas patenka į visiškai kitą pasaulį. Na, ir prasideda – norvegų kalbos kursai, vairavimo kursai, mokymai ieškantiems darbo.

Kad ir kaip nirštų, Frenko čia niekas neklauso, todėl tenka pratintis prie naujo gyvenimo. Bėda ta, kad jis kitaip negali – visus reikalus bando tvarkyti sau įprastais mafijos vadeivos būdais.

Tad kyla daugybė absurdiškų ir juokingų situacijų.

- Žiūrovus traukia ne tik serialo siužeto vingiai, bet ir puiki pagrindinį vaidmenį atliekančio S.Van Zandto, pamėgto dar nuo kultinių „Sopranų“ laikų, vaidyba.

- Muzikos mėgėjai S.Van Zandtą pažįsta ir kaip ekstravagantišką Bruce‘o Springsteeno gitaristą, kompozitorių bei prodiuserį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.