Ž. Pečiulis: „Drąsūs. Stiprūs. Vikrūs“ buvo užvaldę Lietuvą“

Sausio pabaigoje į TV eterį po dešimtmečių pertraukos grįžtanti laida „Drąsūs. Stiprūs. Vikrūs“ kelia linksmus prisiminimus ir Žygintui Pečiuliui (59 m.). Žurnalistikos instituto profesorius nepamiršo, kad būtent šioje laidoje prieš maždaug 35 metus žengė pirmuosius karjeros žingsnius, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

Nuo sausio 31-osios „Lietuvos ryto“ TV eteryje užvirs moksleivių kovos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nuo sausio 31-osios „Lietuvos ryto“ TV eteryje užvirs moksleivių kovos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Jan 30, 2015, 5:46 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 1:41 PM

Jeigu jums – 40 ir daugiau, tikrai nereikia pasakoti, kokia buvo Lietuvos televizijos rodyta laida „Drąsūs. Stiprūs. Vikrūs“.

Sporto rungtis ir logines su sportu susijusias užduotis vienijančios varžybos aprėpė visą Lietuvą. Miestų ir rajonų mokyklų auklėtinių varžybos tapo ryškiu šalies televizijos reiškiniu.

Nuo sausio 31-osios atgimstančią laidą rodys „Lietuvos ryto" televizija. Projekte varžysis penktų ir šeštų klasių moksleiviai iš 42 Lietuvos mokyklų.

Pirmajame sezone žiūrovai išvys 14 laidų, kurių dalyviai turės įveikti penkias sportines ir dvi logines užduotis. Po atkrintamųjų varžybų vyks pusfinalio ir finalo etapai.

Kiekvienoje laidoje dalyvaus trys mišrios komandos, kurias sudarys 12 narių.

Garsūs Lietuvos sportininkai laidoje pristatys įvairias sporto šakas. Pirmoje laidoje dalyvaus olimpinė čempionė, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Antrojoje šiuolaikinę penkiakovę pristatys olimpinis prizininkas Edvinas Krungolcas. Projekte turėtų dalyvauti ir olimpinis čempionas disko metikas Virgilijus Alekna.

Vesti laidą patikėta popgrupės „ŠarkA“ narei Gintarei Valaitytei, kuri vaikystėje pati ne sykį dalyvavo šiose varžybose.

„Reikia pasveikinti „Lietuvos ryto" televiziją, nes originalių laidų vaikams ir paaugliams mūsų šalyje beveik nėra. Dauguma kanalų tiesiog rodo animacinius filmus.

Todėl manau, kad laida suras savo žiūrovus. Ypač mažesniuose miestuose ir rajonuose, kur aktyviai sergama už savo atstovus“, – svarstė Ž.Pečiulis.

Profesorius, dabartinis LRT tarybos pirmininkas laidoje „Drąsūs. Stiprūs. Vikrūs“ pradėjo dirbti vos baigęs žurnalistikos studijas.

„Baigęs mokslus gavau paskyrimą dirbti šios laidos redaktoriumi. Tai buvo praėjusiame amžiuje, aštuntojo ir devintojo dešimtmečių sandūroje. Dar nė 25-erių man nebuvo.

Laida jau tada buvo populiari. Teko ir ją šiek tiek vesti, komentuoti dalyvių varžybas. Pamenu, daug kalbėjome apie olimpinę istoriją, mat 1980-aisiais Maskvoje vyko olimpiada“, – pasakojo Ž.Pečiulis.

Profesorius tų laikų laidą prisimena kaip masinį reiškinį. Lietuva turėjo vieną televizijos kanalą, todėl nemačiusių šių varžybų tiesiog nebuvo.

„Visos liaudies laida. Kaip dabar „Duokim garo!“, tik vaikams ir paaugliams. Žaidė visa Lietuva, tai buvo lyg mažytė mūsų olimpiada.

Kartais žvaigžde galėdavau pasijusti – visuomeniniame transporte atpažindavo, mažesniuose miesteliuose autografų prašydavo. Pradedančiam žurnalistui tai buvo įspūdinga.

Kai kurios mokyklos ypač stengdavosi. Pavyzdžiui, Varėnos rajono Matuizų mokykla visada kovodavo dėl pirmų vietų. Vaikai kovodavo, o paskui kartais būdavo pokyliai ir pirtelės. Jau ne vaikams, o televizijos ir laidą rengti padedančios Švietimo ministerijos atstovams“, – juokėsi Ž.Pečiulis.

Laidoje dalyvavo ne vienas žinomas sportininkas – nuo krepšininko Valdemaro Chomičiaus iki dabartinio Lietuvos krepšinio rinktinės vyriausiojo trenerio, o tada – Vilniaus „Statybos“ žaidėjo Jono Kazlausko.

„Varžybas komentuodavo buvęs lengvaatletis ir olimpinis rekordininkas Adolfas Aleksejūnas. Daug garsių žmonių laidoje filmavosi.

Žinoma, nepamirškime, kad tai buvo sovietiniai laikai. Tekdavo ir vieną kitą sakinį apie partijos suvažiavimą pasakyti, įjungti vidinę cenzūrą, kad nepasakytum to, ko negalima.

Dabar sunku net ir suvokti, kas tuo metu vyko.

Apskritai laida atitiko misiją šviesti ir lavinti, kuri dominavo ne tik tuometėje Sovietų Sąjungoje, bet ir Vakarų Europoje. Vėliau atsirado komercinių televizijų ir tendencijos pasikeitė“, – svarstė Ž.Pečiulis.

Į eterį grįžusią laidą jis tikriausiai pasižiūrės. Vien jau dėl smalsumo.

„Ši laida atsirado laikais, kai televizijos reikšmė visuomenės gyvenime buvo milžiniška. Televizija žydėjo ne laidų kokybe, o įtaka.

Šiais laikais tokios didelės auditorijos nepritrauksi, bet tam tikrą tikslinę dalį tikrai galima“, – neabejojo žurnalistikos specialistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?