Kurie garsūs žmonės į laidų filmavimus vaikšto kaip į darbą?

Jie išmano viską – nuo vėžio gydymo iki bankininkystės. Vienoje laidoje jie samprotauja apie ekonomiką, kitoje apie vaikų auklėjimą, o trečioje – apie drabužių madas. Lietuvoje yra žmonių, tapusių beveik etatiniais TV laidų dalyviais.

Nustebsite, jeigu kurį nors vakarą TV ekrane neišvysite nė vieno iš šių veidų.
Nustebsite, jeigu kurį nors vakarą TV ekrane neišvysite nė vieno iš šių veidų.
Daugiau nuotraukų (1)

Vykintė Budrytė („Lietuvos rytas“)

Feb 15, 2015, 10:44 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 2:54 AM

Jurijus Smoriginas, Raisa Šarkienė, Daina Bilevičiūtė, Kristina Brazauskienė, Monika Šalčiūtė, Žilvinas Grigaitis. Galima būtų kirsti lažybų – kiekvieną dieną bent vieną jų būtinai išvysite kokioje nors TV laidoje.

Jeigu jie jau atsibodo ir kelia susierzinimą, vadinasi, nesate tradiciniai televizijos žiūrovai. Įdėmiai auditoriją analizuojantys TV prodiuseriai tvirtina, kad daugumai jie patinka, rašo “Lietuvos ryto“ žurnalas “TV antena“.

Daugelis žiūrovų nekantrauja išgirsti, ką gi jie pasakys šį kartą.

Televizijos kritikai juos vadina etatiniais TV teatro aktoriais.

Dalyvaudami laidose jie taip pat gauna naudos: gali pareklamuoti savo paslaugas, sulaukti darbo pasiūlymo, o kai kurie tiesiog džiaugiasi gerai praleistu laiku ir dėmesiu.

Viena nuolatinių laidų herojų – R.Šarkienė (58 m.). Moteris išgarsėjo prieš keletą metų kaip aistringa dainininko Radžio Aleksandrovičiaus gerbėja.

Per LNK konkursą „Žvaigždžių duetai II“, kuriame dalyvavo jos dievinamas atlikėjas, moteris parašė grasinamo pobūdžio žinutę komisijos nariui Vytautui Juozapaičiui. Tokio poelgio priežastis – operos solisto kritika Radžiui.

R.Šarkienė už tai atsidūrė teisme, privalėjo sumokėti piniginę baudą, bet pelnė didelį populiarumą.

Raisa yra dalyvavusi bene visų komercinių Lietuvos televizijų laidose.

TV ekrane jai buvo atliekamos plastinės operacijos. Televizija jai padėjo ieškoti aštunto vyro. Moteris krėtė pokštus humoro laidose.

Publicistinėse laidose ir pokalbių šou ji aktyviai reiškė nuomonę apie gyvūnus, vyrus, vaikų auklėjimą, atskleidė jaunystės formulę, būrė iš delno, modeliavo drabužius, demonstravo vokalinius sugebėjimus.

„Gal jau reikės pradėti prašyti atlygio už dalyvavimą laidose, – kalbėdama su „TV antena“ svarstė Vilniuje barmene dirbanti R.Šarkienė. – Jeigu mane kviečia, vadinasi, esu įdomi. O kalbėti galiu apie viską.

Manęs dažnai klausia, gal aš knygas skaitau, bet aš viską dėstau iš gyvenimiškos patirties.

Esu baigusi rimtą gyvenimo mokyklą, todėl galiu sėkmingai tuos gyvenimo puslapius vartyti. Didžiuojuosi ir tuo, kad išauginau du sūnus.“

Raisa yra gimusi Sachalino saloje, esančioje rytinėje Azijos pakrantėje, užaugusi be motinos. Iki šešerių gyveno su tėvu, o nuo paauglystės augo gatvėje. Turėjo septynis vyrus, už trijų iš jų buvo ištekėjusi.

Save gyvenimo aktore vadinanti moteris teigė prie TV kamerų jau seniai pripratusi.

Anksčiau Raisa piktinosi, kad kai kurie žmonės ją poruoja su Radžiu, net laiko jo sugulove.

„Tačiau pamažu užsiauginau kietą odą, į apkalbas nekreipiu dėmesio“, – sakė R.Šarkienė ir pridūrė, kad jos minčių turėtų dažniau pasiklausyti gyvenimu nepatenkintos ir nuolat besiskundžiančios moterys.

Tokiu pat pavyzdžiu televizija mums siūlo prezidento Algirdo Brazausko našlę K.Brazauskienę (65 m.), kuri visuomet pasirengusi atsakyti į bet kurį klausimą apie mitybą, grožio procedūras, patarti, kaip susirasti vyrą.

Ji taip pat gali pasidalyti įvairių ligų gydymo paslaptimis ar būti teisėja kokio nors TV konkurso komisijoje.

„Mane į televiziją kviečia ir kviečia. Aš net nespėju pamatyti visų laidų, kuriose dalyvauju, – neslėpdama pasitenkinimo sakė viešbučiui vadovaujanti moteris. – Tačiau visas laikas yra mano, kaip noriu, taip jį leidžiu. Į laidas einu savo malonumui.“

Nuolat pramoginėse laidose dalyvaujanti atlikėja Daina Bilevičiūtė (50 m.) išsiskiria puikiu balsu, tačiau labiau garsėja skandalais nei atliekamomis dainomis.

Nors nėra ištekėjusi, moteris dažnai kviečiama reikšti nuomonės apie santuoką. Daina neslepia, kad kvietimų koncertuoti padaugėjo viešai papasakojus, kiek pinigų jai vyrai siūlo už seksą.

Viena mėgstamiausių apkūnios moters temų – dietos.

Internete išgarsėjusi šokėja ir modelis Monika Šalčiūtė (21 m.) – taip pat viena geidžiamiausių TV laidų dalyvių. Daugiau nei 110 tūkstančių sekėjų socialiniame tinkle „Facebook" turinčios merginos vardas TV laidų prodiuseriams tapo tarsi sėkmės garantu.

Laidų prodiuseris ir vedėjas Kristupas Krivickas (35 m.) teigė, kad Lietuvoje nėra daug ryškių asmenybių, kurios būtų laukiamos televizijoje.

„Tokių žmonių yra apie šimtas. Todėl natūralu, kad daugelį jų nuolat matome ekrane, – aiškino jis. – Televizijoje, kaip ir visur kitur, veikia pasiūlos ir paklausos dėsnis. Į laidas kviečiami tie žmonės, kuriuos žiūrovai nori matyti.

Kai pastebima, kad laida sulaukė populiarumo dėl to, jog joje dalyvavo koks nors žmogus, jį pradedama kviesti ir į kitas laidas.

Kartais žmogus atsisako, nes neišmano kokios nors temos ar nenorėtų apie tai kalbėti, tačiau tuos, kuriuos dažniausiai matome ekrane, jau galima vadinti profesionalais.“

Lietuvoje tokiais profesionalais galima vadinti R.Aleksandrovičių, J.Smoriginą, Ž.Grigaitį, Ingą Stumbrienę. Šiuos žmones beveik visada galima išvysti studijoje, jeigu kalbama apie prabangias keliones.

O štai baletmeisteriui J.Smoriginui TV studijoje dažniausiai tenka erzintojo vaidmuo.

„Mane prodiuseriai kviečia tam, kad kelčiau skandalus“, – ne kartą yra sakęs Jurijus.

TV laida – linksmas ir triukšmingas spektaklis

Televizijos kritikas, Vilniaus universiteto Žurnalistikos instituto profesorius Žygintas Pečiulis (59 m.) patarė žiūrovams į TV pokalbių šou žvelgti kaip į teatrą. Juk ten niekam nerūpi išsiaiškinti tiesos.

Svarbiausia, kad laida būtų linksma, triukšminga ir patraukli.

„Iš televizijos pažįstame nemažai visuomenės veikėjų, kurie gyvenime nežinia ką veikia. Vertinkime juos kaip etatinius TV teatro aktorius“, – siūlė Ž.Pečiulis.

Jis pastebėjo, kad kai kurie žmonės nori ir gali arba mano galintys kalbėti pačiomis įvairiausiomis temomis.

„Nereikia per daug rimtai į tai žiūrėti. Juk televizijoje nepriimami įstatymai, nesprendžiami likimai.

Jei kas nors nori tikėti, kad K.Brazauskienė žino, kaip išgydyti vėžį, tegul tiki. Nekaltinkime televizijos. Juk yra dalis žmonių, numojančių ranka į tradicinę mediciną“, – sakė Ž.Pečiulis.

Jo įsitikinimu, kai kurie laidų dalyviai tiesiog nori jaustis svarbūs ir reikalingi: „Juk kaip smagu, kai kitą dieną gatvėje sutiktas pažįstamas sako: „Mačiau tave per televizorių.“ Tai priimama kaip komplimentas. Tik žmogus dažnai nutyli kitą mintį: „Kalbėjai nesąmones, todėl kitą kartą geriau ten neik.“

Ž.Pečiulio nuomone, daugeliui žiūrovų svarbu ekrane matyti pažįstamus veidus. Tuomet aišku, ko iš jų galima tikėtis.

„Reportaže žmogui leidžiama kalbėti 10–12 sekundžių. Jeigu jis nematytas, žiūrovui pirmiausia reikia laiko, kad įvertintų jo išvaizdą. Tada iškyla klausimas: kas čia toks? Po 5–7 sekundžių apmąstymų, nepasitikėjimo ir pasipriešinimo interviu baigiasi. Tuomet žiūrovas nustebęs svarsto, ką tas žmogus sakė“, – aiškino Ž.Pečiulis.

Viskas kitaip, kai žiūrovai mato gerai žinomą politikos apžvalgininką ar ekonomistą – jie lengviau suvokia teikiamą informaciją, nors dėstomos mintys gali būti nuspėjamos.

Dažnai žiūrovai šaiposi ar reiškia nepasitenkinimą dėl to, kad laidose mato tuos pačius veidus.

„Gali keiktis, skųstis, tačiau laidos rengėjams svarbiausia, kad neišjungtum televizoriaus“, – komentavo Ž.Pečiulis.

Televizijos kritikas prisiminė laidų vedėjo ir prodiuserio Arūno Valinsko žodžius: „Svarbiausia – kad žiūrovas neliktų abejingas.“

„Jeigu kas nors rašo laiškus laidos kūrėjams, vadinasi, televizija savo tikslą pasiekė“, – sakė Ž.Pečiulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.