Per mėnulio pilnatį radijo stotis užplūsta keisti skambučiai

Kiekviena radijo stotis turi ištikimų gerbėjų, kurie ne tik klausosi laidų, bet ir patys veržiasi jose pareikšti nuomonės, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“. Jiems visai nesvarbu, kokia tema diskutuojama.

Daugiau nuotraukų (1)

Vykintė Budrytė („Lietuvos rytas“)

Mar 2, 2015, 8:16 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 10:24 PM

Jeigu kada nors bandėte prisiskambinti į populiarias radijo laidas, žinote, kad tai padaryti nėra lengva. Vis dėlto atkakliausiems pavyksta pasikalbėti su jų vedėjais ne po kartą.

Daugelio radijo laidų vedėjai gali išvardyti kelis ar keliolika žmonių, kuriuos pažįsta ir iš balso, ir iš telefono numerio.

Dešimt metų Žinių radijuje dirbantis Raigardas Musnickas (44 m.) su klausytojais tiesioginiame eteryje bendrauja jau 26 metus. Anksčiau jis yra vedęs LRT laidas „Labas rytas“ ir „Paskutinė kryžkelė“.

Per laidą „Atviras pokalbis“ jis tiesioginiame eteryje pasikalba maždaug su 30 klausytojų.

Tiesa, prieš tai su skambinančiais žmonėmis pabendrauja budintis žurnalistas – pasiteirauja, ko ketinama klausti arba ką pasakyti.

Jeigu jis supranta, kad į eterį veržiasi nieko įdomaus pasakyti neturintis nuolatinis skambintojas, telefoną išjungia.

„Yra toks Rimas iš Vilniaus, Vilius iš Kauno, operos dainininkas Jurijus iš Klaipėdos, – su šypsena nuolatinius skambintojus vardijo R.Musnickas. – Prieš skambindami į radijo stotį jie pasirašo tekstus ir juos ima berti mums vos atsiliepus.

Pavyzdžiui, Rimas mėgsta savo kalbą pradėti taip: „Lietuva yra baisiame kelyje į antidemokratiškus procesus...“ Jam visai nesvarbu, apie ką kalbama laidoje: mokesčius, kariuomenę ar korupciją.

Kartą vienas mano kolega jį buvo sutikęs gatvėje. Rimas jam pasirodė visai normalus žmogus.“

R.Musnickas mano, kad tokie žmonės tiesiog neturi su kuo pasikalbėti, yra labai vieniši. Todėl jiems svarbu, kad kas nors išklausytų.

„Tokiems dažnai patariame daugiau neskambinti, pažinę jų telefono numerį nekeliame ragelio. Tačiau kai kurie jų įsigudrina paskambinti iš kito telefono“, – su šypsena pasakojo R.Musnickas.

Yra buvę atvejų, kai į Žinių radiją paskambinęs žmogus tvirtino, kad laidos pašnekovui nori užduoti klausimą, tačiau patekęs į eterį ėmė deklamuoti Maironio arba Kristijono Donelaičio eiles.

Vilius iš Kauno tokiu būdu klausytojams yra pateikęs ir savo kūrybos eilėraščių.

R.Musnickas pastebėjo, kad per laidas, kuriose kalbama sudėtingesnėmis temomis, nei Vilius, nei Jurijus, nei Rimas neskambina.

Į laidą skambinančių žmonių elgesys priklauso ir nuo to, kokie pašnekovai yra studijoje. Pavyzdžiui, pasikvietęs į laidą Seimo narį Bronių Bradauską R.Musnickas būna pasirengęs bendrauti su ne vienu piktai nusiteikusiu klausytoju.

„Aš pats irgi sulaukiu priekaištų. Skambinantieji dažnai kaltina mane šališkumu, klausia, kiek man sumokėjo už tai, kad palaikau vieną ar kitą diskutuojančią pusę, – prisipažino R.Musnickas. – Kartais su tokiais klausytojais įsiveliu į ginčus, o po jų tenka grąžinti diskusiją į reikiamas vėžes.“

Jau 17 metų gyvuojančios LRT radijo laidos „Sveikinimų ratas“ vedėja Loreta Jankauskaitė (59 m.) į savo klausytojus kreipiasi kaip į draugus. Jai gerbėjai siunčia ne tik gėlių ir atvirukų, bet ir dešrų.

O prieš dvejus metus daug klausytojų laidos vedėją palaikė itin sunkiomis akimirkomis. L.Jankauskaitei tuomet buvo įtariamas plaučių vėžys.

Moteris buvo priversta gultis į ligoninę ir atlikti tyrimus, tris savaites ją eteryje pavadavo kolegos.

Laidoje jie neužsiminė, kokia liga įtariama Loretai, tačiau nemažai klausytojų tai vis tiek sužinojo.

„Neturiu pažįstamų nei Rokiškio, nei Vilkaviškio, nei Lazdijų rajonuose, bet ten buvo už mane užpirktos mišios“, – pasakojo L.Jankauskaitė.

Kazlų Rūdoje gyvenantis ir paskutinės stadijos vėžiu sergantis radijo klausytojas Juozas tuomet sužinojo L.Jankauskaitės telefono numerį ir paskambinęs guodė: „Tu turi ligą, bet liga tavęs neturi.“

Laidos vedėjai šiurpios diagnozės medikai nepatvirtino. Grįžusi į darbą ji dėkojo savo gerbėjams už palaikymą.

Anksčiau „Sveikinimų ratas“ buvo standartinė laida, kurioje L.Jankauskaitė skaitydavo sveikinimus ir linkėjimus. Tačiau tai jai pabodo.

„Kai ėmiau pati atviriau bendrauti, tai ir klausytojai tapo atviresni“, – pasakojo L.Jankauskaitė, sugebėjusi sukurti savotišką „Sveikinimų rato“ bendruomenę.

Moteris sakė, kad daugelis klysta manydami, esą jos laidos klausosi tik pagyvenę žmonės. 41 metus radijuje dirbanti L.Jankauskaitė tvirtino sulaukianti ir jaunų klausytojų dėmesio. Dažnai skambina tie, kuriems per visą dieną nepavyksta prisiskambinti į kitas laidas.

Pastebėjusi, kad skambina ir ant viso pasaulio pikti, nusivylę, liūdni žmonės, Loreta sugalvojo savo laidai naujų rubrikų, kuriose jie gali išsikalbėti.

„Ir pati tokius klausytojus pabaru. Iš pradžių už tai gaudavau pylos nuo vadovų. Esą klausytojus turiu priimti tokius, kokie jie yra. O aš atšaudavau, kad čia ne parduotuvė, kur klientas visada teisus“, – pasakojo L.Jankauskaitė.

Keturis vaikus išauginusi laidos vedėja sakė paauklėjanti klausytojus, kurie linkę tyčiotis iš kitų žmonių.

Kartais „Sveikinimų rato“ eteryje klausytojai apsiverkia. Vieni ašaroja iš nuoskaudos, kad ilgai negalėjo prisiskambinti, kiti – iš džiaugsmo, kad jų balsas skamba eteryje.

Anksčiau tokie verksmingi pašnekovai L.Jankauskaitę trikdydavo. Laidos vedėja net kreipėsi į psichologą patarimo, kaip su tokiais žmonėmis reikėtų bendrauti.

„Sužinojau, kad su jais būtina kalbėti griežtai. Kai pakeli balsą, tokie žmonės nustoja ašaroti“, – patirtimi dalijosi laidos vedėja. Ji pastebėjo, kad piktų klausytojų padaugėja per pilnatį.

L.Jankauskaitė yra susidariusi telefono numerių sąrašą tų radijo klausytojų, su kuriais bendrauti reikia atsargiai.

„Dažnai paskambina toks Saulius iš Kauno. Jis sveikina visus iš eilės: draugus, pažįstamus, nepažįstamus, pramogų pasaulio atstovus. O kai jis pradeda kalbėti, kad norėtų sutikti kokią nors manekenę, telefoną išjungiame“, – pasakojo L.Jankauskaitė.

Tuomet paprastai ima skambinti besipiktinantys tuo, kad Sauliui nebuvo leista kalbėti.

Pasakodama apie keistuolius L.Jankauskaitė prisiminė ir Leokadiją iš Panevėžio, kuri niekuomet nepraleidžia Vytauto Landsbergio gimtadienio – kasmet spalio 18-ąją būtinai paskambina į radiją ir ima žerti liaupses konservatorių patriarchui.

Pačios L.Jankauskaitės gimtadienis balandžio pabaigoje radijo eteryje švenčiamas dvi savaites.

„Paskambinę žmonės paprastai dar prieš eterį mane pasveikina. Prašau, kad į eterį jau nebesakytų sveikinimų, tačiau vis tiek prasimuša“, – juokėsi L.Jankauskaitė, sulaukianti ir meilės prisipažinimų, ir liaupsių.

Į laidą dažnai skambina ir išgėrę klausytojai. Kai kurie – vos liežuvį apverčiantys. Jie žeria komplimentus laidos vedėjai ir prašo dainų.

„Dažniausiai aš juos sutramdau prieš eterį, sakau: jei jau sėdi prie vaišių stalo, geriau neskambink“, – juokėsi radijo senbuvė.

Televizijos ir radijo laidų vedėjas Mindaugas Stasiulis (34 m.) su savo klausytojais irgi bendrauja kaip su draugais.

Į jo ir kolegos Sauliaus Žvirgždo vedamą laidą „M–1 ryto šou“ paskambinę klausytojai iškart patenka į eterį.

„Mes siekiame, kad paskambintų kuo daugiau skirtingų žmonių. Taip pat esame sudarę nuolatinių skambintojų sąrašą. Todėl pirmenybę teikiame naujiems žmonėms. Norime, kad kuo daugiau klausytojų pajustų eterio dvasią“, – kalbėjo vienuolika metų radijuje dirbantis M.Stasiulis.

Kitų radijo stočių laidose girdėdamas tuos pačius pašnekovus jis stebisi. „Kai išgirstu: „Sveiki, čia Arūnas, kuris nuolat jums skambina“, atrodo, kad jam tas radijas ir priklauso“, – šyptelėjo laidų vedėjas.

M.Stasiuliui smagiausia, kai prisiskambina naujas žmogus ir su juo bendrauja tarsi su seniai nematytu bičiuliu.

Laidų vėdėjas tvirtino, kad į populiariausias laidas prisiskambinti yra labai sunku.

„Tai yra tarsi loterija“, – aiškino M.Stasiulis ir prisiminė, kaip būdamas moksleivis ir neturėdamas telefono bėgdavo pas kaimynę, kad galėtų paskambinti į radijo laidą. Kol nubėgdavo, laida būdavo jau pasibaigusi.

„Taip niekada ir nesu prisiskambinęs, – šyptelėjo vedėjas. – Tačiau gera būdavo bent signalą išgirsti.“

Prisiskambinusiems klausytojams Mindaugas eteryje suteikia daug laisvės. „Jie yra tarsi laidos vedėjai, kurie gali lemti, kokios dainos skambės, ar pasipasakoti, kaip gyvena“, – pasakojo M.Stasiulis.

Vis dėlto kartais laidų vedėjui tenka tramdyti išsišokėlius.

„Jeigu skambintojas yra sugalvojęs kokią nors klastą, mes su kolegomis tai jaučiame iš balso. Tokie žmonės paprastai kalba neužtikrintai, nervinasi.

Bendraudamas su tokiu uždedu pirštą ant mygtuko, kad bet kada galėčiau jį išjungti ir išvengti eteriui netinkančių riebių rusiškų keiksmažodžių lavinos, – pasakojo laidų vedėjas. – Radijas, kaip ir Bendrasis pagalbos centras, traukia mėnulio pilnaties paveiktus žmones, mėgstančius melagingai pranešti apie gaisrus ir bombas.“

Kiekvieną tokį klausytojų akibrokštą M.Stasiulis su kolegomis greitai pamiršta.

„Mūsų tikslas – skleisti gerą nuotaiką. Esame tarpininkai tarp žmonių. Kai kas nors ima blevyzgoti, sakome: „Brolau, paskambink, kai kalbėsi į temą“, – aiškino M.Stasiulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.