BBC užplūdo reikalavimai grąžinti į darbą ekrano chuliganą

Pasaulyje vis dar verda aistros dėl aštriomis kalbomis garsėjančio BBC2 laidos „Aukščiausia pavara“ (Top Gear) vedėjo Jeremy Clarksono (54 m.), kuris buvo atleistas iš darbo, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

„Vadinasi, šįvakar galėsiu ramiai pažiūrėti „Chelsea“ rungtynes“, – apsidžiaugė iš darbo atleistas J.Clarksonas ir nudrožė į stadioną.<br>„ViDa Press“ nuotr.
„Vadinasi, šįvakar galėsiu ramiai pažiūrėti „Chelsea“ rungtynes“, – apsidžiaugė iš darbo atleistas J.Clarksonas ir nudrožė į stadioną.<br>„ViDa Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Mar 22, 2015, 1:31 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 1:40 PM

Nuolat į įvairius skandalus įsiveliantis J.Clarksonas, teigiama, buvo geriausiai mokamas visų laikų BBC laidų vedėjas. Jis yra paniekinamai kalbėjęs apie azijiečius ir juodaodžius, o dėl mažų algų protestuojančius valstybės tarnautojus siūlė išžudyti.

Vis dėlto darbo jis neteko dėl kitų priežasčių. Teigiama, kad J.Clarksonas nuo laidos buvo nušalintas tuomet, kai televizijos prodiuseriui Oisinui Tymonui (36 m.) trenkė per veidą.

Laidų vedėjas taip išliejo savo pyktį dėl to, kad po sunkios darbo dienos prodiuseris restorane vietoj didkepsnio jam pasiūlė tik šaltųjų užkandžių.

Liudininkai teigė matę, kaip J.Clarksonas ir O.Tymonas susiginčijo prabangaus viešbučio restorane, o paskui TV žvaigždė skėlė prodiuseriui antausį.

BBC atstovai paskelbė, kad laidos vedėjas po kivirčo su prodiuseriu nušalinamas nuo darbo, kol vyksta tyrimas.

Tai suskaldė žiūrovus į dvi stovyklas. Arogancija, kandžiu humoru ir nevaldomu liežuviu garsėjantį žurnalistą, TV laidų vedėją bei rašytoją vieni smerkia, o kiti reikalauja kuo greičiau grąžinti į eterį.

Televizija taip pat pranešė, kad atšaukiamos trys naujausios šio sezono „Aukščiausios pavaros“ laidos.

Dėl to kompanijai gresia milžiniški užsienio retransliuotojų ieškiniai.

Mat laida rodoma maždaug 100 valstybių, turi apie 350 mln. žiūrovų auditoriją.

Maždaug milijonas žiūrovų iš įvairių šalių internete pasirašė peticiją, reikalaujančią grąžinti J.Clarksoną į laidą, kurią taip pat veda Jamesas May ir Richardas Hammondas. Įvairių britų portalų rengiamos apklausos rodo, kad J.Clarksoną palaiko daugiau nei pusė jų lankytojų.

Žurnalistą užstojo ir geras jo draugas Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas.

„Jis yra talentingas ir pralinksmina daugybę žmonių. Tarp jų – ir mano vaikus, kurių širdys suduš, jei daugiau nematys „Aukščiausios pavaros“, – sakė D.Cameronas.

Būtent dėl chuliganiškų pokštų J.Clarksonas nuolat įsivelia į skandalus.

Praėjusių metų gegužę BBC vadovai pareiškė, kad žurnalistas „bus atleistas, jei dar kartą pasakys bet kokią įžeidžiamą pastabą“.

Tąkart buvo paviešinta prieš kelerius metus nufilmuota vaizdo medžiaga, kurioje J.Clarksonas deklamavo vaikišką skaičiuotę, vartodamas rasizmu dvelkiančius terminus.

Nepaisydamas perspėjimų TV žurnalistas po mėnesio vėl sukėlė skandalą.

Filmuodama Mianmare laidos komanda buvo pastačiusi laikiną tiltą per upę. Tiltu ėjo azijietis, o jį stebėdamas J.Clarksonas kolegai R.Hammondui tarė: „Kokia didinga akimirka, bet... viską gadina azijietis (angl. slope).“ Šis žodis yra Tolimuosiuose Rytuose gimusių žmonių įžeidimas.

Praėjusių metų spalį „Aukščiausios pavaros“ kūrėjai buvo priversti nutraukti laidos filmavimą Argentinoje, kai prasidėjo masiniai protestai dėl jų naudojamo automobilio numerio „H982 FLK“. Mat jis priminė 1982 m. kilusį karą tarp Didžiosios Britanijos ir Argentinos dėl Folklando (Malvinų) Salų.

2011 metais BBC turėjo atsiprašyti Meksikos, kai J.Clarksonas pavadino meksikiečius neatsakingais tinginiais.

Jis apie šią šalį taip pat yra pasakęs: „Meksika neturi olimpinės komandos dėl to, kad visi tie, kurie moka bėgti, šokinėti ir plaukti, jau yra kirtę Jungtinių Amerikos Valstijų sieną.“

Tais pat metais kalbėdamas apie Didžiąją Britaniją krečiančius valstybės tarnautojų streikus J.Clarksonas pasiūlė protestuotojus šaudyti. „Pats asmeniškai iššaudyčiau protestuotojus tiesiog jų artimųjų akivaizdoje“, – pareiškė TV įžymybė.

Žurnalistas dar pridūrė, jog protestuojantys valstybės tarnautojai gauna auksines pensijas, kai tuo metu kiti britai turi daug ir sunkiai dirbti, kad pragyventų.

Laidos apie streikus kūrėjai atsiprašė visų, kuriuos galėjo užgauti įžymybės žodžiai. Netrukus viešai atgailavo ir J.Clarksonas.

Bičiulį tada irgi gynė Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas D.Cameronas. Politikas pripažino, kad J.Clarksonas „pasakė nesąmonę“, tačiau pabrėžė, jog „jis tikrai nekalbėjo rimtai“.

Kartą dėl J.Clarksono žodžių pasiskundė Indijos diplomatai. Laidų vedėjas išrėžė, kad šioje šalyje važinėti galima tik automobiliais, kuriuose įrengti tualetai. Esą paragavus vietos gyventojų ruošiamo maisto ieškoti tualeto nebūna laiko.

Kadaise laidų vedėjas yra pareiškęs, kad nesupranta, kodėl reikia specialiųjų eismo juostų viešajam transportui. Esą neteisinga, kad neturtingi žmonės, besinaudojantys viešuoju transportu, į darbą atvyksta greičiau nei jis.

Sužinojęs, kad yra nušalintas nuo laidos, J.Clarksonas šūktelėjo: „Vadinasi, šįvakar galėsiu ramiai pažiūrėti „Chelsea“ rungtynes!“

Paklaustas, ką ketina veikti ateityje, žurnalistas sakė: „Kreipsiuosi į darbo biržą.“

Žmonai įgriso vyro meilės nuotykiai

Pastaraisiais metais J.Clarksonui nesiseka ir asmeniniame gyvenime. Pernai buvo paskelbta, kad po 21 santuokos metų jis skiriasi su antrąja žmona Frances (53 m.), su kuria susilaukė ir užaugino tris vaikus.

Esą sutuoktinei įgriso nesibaigiantys vyro romanai su kitomis moterimis.

Pora iki tol jau trejus metus gyveno atskirai, tačiau vis dar bandė gelbėti santuoką. Galiausiai žmonai trūko kantrybė.

Pirmą kartą J.Clarksonas vedė 1989 metais. Jo santuoka su Alexandra James, kurios pavardė dabar yra Hall, truko mažiau nei dvejus metus.

Šaima iširo, kai poros santykiai tapo panašūs į brolio ir sesers. Be to, moteris pasakojo, esą J.Clarksonas buvo tingus ir per daug savimi pasitikintis rūkalius, dvokiantis kaip peleninė.

Tuo metu J.Clarksonas dar nebuvo žvaigždė. Teigiama, kad pastaruoju metu už vieną laidos sezoną jis gauna apie milijoną svarų sterlingų.

2013 metais šis eterio chuliganas buvo pripažintas brangiausiu BBC istorijoje laidų vedėju, nes tais metais iš veiklos, susijusios su laida „Aukščiausia pavara“, uždirbo 14 mln. svarų sterlingų.

Jis taip pat turi savo įmonę.

J.Clarksonas gyvena nuosavame name Čiping Nortone (Oksfordšyro grafystė). Jam priklauso ir senas švyturys saloje Airijos jūroje. Ten žurnalistas turi namą ir mėgsta atostogauti.

Parengė Vykintė Budrytė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.