Norvegų praktika atiminėjant vaikus atkeliauja į Lietuvą

LNK laidoje „Yra kaip yra“ šią pirmadienio popietę 17.05 val. bus gvildenama Lietuvoje labai skaudi tema – užsienio valstybėse iš tėvų atimtų vaikų likimai. Pašnekovai teigia, kad matoma ženklų, kad tokia praktika atkeliauja ir į Lietuvą ir jau ne už kalnų diena, kai vaikai iš šeimų bus atimami vien dėl to, nes nelanko mokyklos.

Iš Loretos dukra buvo atimta prieš pusantrų metų, tai padarė Norvegijos vaikų apsaugos tarnyba „Barnevernet“.
Iš Loretos dukra buvo atimta prieš pusantrų metų, tai padarė Norvegijos vaikų apsaugos tarnyba „Barnevernet“.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-05-25 16:23, atnaujinta 2017-11-26 17:14

Laidoje dalyvavusi Loreta Daškevičė neseniai grįžo iš Norvegijos, kur buvo atimta jos dukra be jokių perspėjimų – tiesiai iš mokyklos. Šiandien Loreta gyvena Lietuvoje, dukra eina į mokyklą ir yra laiminga. Moteris sako, kad dukra džiaugiasi būdama Lietuvoje.

Iš Loretos dukra buvo atimta prieš pusantrų metų, tai padarė Norvegijos vaikų apsaugos tarnyba „Barnevernet“. Kaip sako moteris, taip įvyko dėl to, kad jos giminaitė ją įskundė, neva Loreta smurtauja prieš savo dukrą. Giminaitė taip pat Loreta įvardino kaip alkoholikę, nestabilios psichikos smurtautoją, o vaikų gynimo organizacijai tai pasirodė kaip rimtas pretekstas atimti mergaitę, kuri buvo paimta tiesiai iš mokyklos ir atiduota laikiniems globėjams.

Moteris teigia, kad pas ją į namus niekas nebuvo atėjęs, neklausė, ar skundas pagrįstas, tik pasakė, kad ieškotųsi advokato. Loreta teigia, kad per susitikimus su dukra ši atrodydavo kaip apsvaiginta narkotinių medžiagų. LNK laidoje „Yra kaip yra“ Loreta pasakos apie alinantį teismų maratoną bei užsieniečių požiūrį į ją.

Kita laidos dalyvė – Jadvyga. Jos dukra su anūku prieš porą metų išvyko iš Lietuvos, nes kaip sako vaiko mama ir močiutė, vaikui buvo kilusi grėsmė dėl tėvo elgesio. Moterys jį įtarė, kad jis vaiko akivaizdoje vartoja svaigalus ir narkotikus. Tuomet dukra su anūku išvyko į Angliją, ten vaikas jau turėjo pradėti eiti į mokyklą, bet iš mamos jį vieną dieną netikėtai paėmė socialiniai darbuotojai. Mamai buvo nurodyta priežastis – ji neleidžia vaiko į mokyklą. Jadvyga, vaiko močiutė, sako, kad mama jau kitą dieną ir turėjo vesti sūnų į mokyklą. Tuomet vaikas buvo atimtas ir atiduotas globėjams. Mama bandė visaip susigrąžinti vaiką, kovojo dėl jo, tačiau nesulaukė nei Anglijos, nei Lietuvos tarnybų pagalbos.

Jadvygos dukra sako, kad nors jai neapribotos motinystės teisės, jai iš mokyklos niekas neteikia informacijos apie sūnaus pasiekimus, kaip jam sekasi. Jai buvo pasakyta, jog vaiko tėvas draudžia teikti informaciją. Moteris tvirtina, kad niekas iš tarnybų – nei vaiko teisių specialistai, nei kontrolierė, niekas net neatsiliepia ir nereaguoja į jokius jos siųstus raštus, klausimus telefonu ar elektroninius laiškus.

Laidoje dalyvavusi Švietimo ir mokslo viceministrė Natalija Stomina sakys, kad jai yra žinoma apie planuojamą naują tvarką Lietuvoje, kuri gali pasirodyti panaši, kaip ir Norvegijoje, tačiau politikė teigia, kad naujoji tvarka sugriežtins smurto prieš vaikus sąvoką. Plačiau apie vaikų situaciją Lietuvoje bei lietuvaičių išgyvenimus žiūrėkite šiandienos popietę 17.05 laidoje „Yra kaip yra“ per LNK.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.