Eterio devyndarbį R. Jonaitį iš lovos kelia trys žadintuvai

Jis nuo mažens ėjo iš proto dėl radijo, Azijoje dirbo gidu ir mokytoju, dievina koncertus, spektaklius ir vakarėlius, bet dabar iš lovos turi keltis pusę penkių ryto. Naujasis LRT televizijos laidos „Labas rytas, Lietuva“ vedėjas Richardas Jonaitis (31 m.) pratinasi prie dar vieno eterio iššūkio, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

R.Jonaitį iš lovos kelia trys žadintuvai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Jonaitį iš lovos kelia trys žadintuvai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Jonaitis su B.Tiškevič-Hasanova LRT radijuje veda laidą „Paraštės“.
R.Jonaitis su B.Tiškevič-Hasanova LRT radijuje veda laidą „Paraštės“.
Daugiau nuotraukų (2)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Dec 23, 2015, 5:12 AM, atnaujinta Sep 27, 2017, 9:08 PM

Prieš aštuonerius metus R.Jonaitis pabandė jėgas „Labas rytas, Lietuva“ vedėjų atrankoje. Jos neįveikė, bet susipažino su laidos prodiuseriu ir vėliau buvo pakviestas kurti jai reportažų iš koncertų.

Geriau vėliau negu niekad – nuo gruodžio radijo ir TV laidų vedėjas pakeitė į kariuomenę išėjusį Igną Krupavičių. Ir kol kas stengiasi internete neskaityti komentarų apie savo darbą.

„Jautriai reaguoju į tai. Tikiuosi, žmonės nepradės piketuoti, kad mane atstatydintų. Stengiuosi viską daryti kuo geriau“, – nusijuokė Richardas.

Malonaus balso tembro, energingo vedėjo šiuo metu pilna visuomeninio transliuotojo eteryje.

LRT Opus“ radijo eteryje jis veda laidas „Dienos pulsas“ ir „Švelnūs tardymai“, LRT radijuje – laidą „Paraštės“ su Beata Tiškevič-Hasanova, „LRT kultūros“ kanale – laidą „Muzikos savaitė“.

„Tenka labai tiksliai planuoti laiką, bet viską spėju“, – džiaugėsi R.Jonaitis, apie darbą eteryje svajojęs nuo vaikystės.

Į „Labas rytas, Lietuva“ jį kelia trys žadintuvai. Trečiasis, pats triukšmingiausias, nustatytas penktai valandai ryto – jo garso praleisti neįmanoma.

„Turbūt ir kaimynai girdi, nekalbant apie mano merginą ir šunį. Žadintuvas, kuris nepalieka abejingų.

Kėlimasis taip anksti turi žavesio – be spūsčių greitai į darbą nuvažiuoju, bet šiaip teko pratintis prie naujo ritmo. Negaliu atsisakyti vakare vykstančių koncertų, spektaklių, todėl nuo šiol teks porą valandų miegoti popiet“, – pasakojo Richardas.

Kai prieš 15 metų jis gyveno gimtojoje Plungėje, darbas populiarioje TV laidoje būtų atrodęs kaip svajonės išsipildymas.

Vaikinas nuo mažens kliedėjo radiju – ne tik kasdien klausydavosi populiariausių stočių, bet ir lankėsi dėdės vedamose diskotekose, bandė įrašyti savo balsą į kasetes, įsivaizduodamas, kad kuria radijo laidas.

„Didžiųjų radijo stočių laidų vedėjai man buvo tokios pat svarbios žvaigždės kaip koks Andrius Mamontovas“, – juokdamasis prisiminė Richardas.

Baigęs vidurinę mokyklą jis pradėjo dirbti Plungės radijo stotyje: vedė laidas, skaitė žinias, dirbo muzikos redaktoriumi. Pasitaikius pirmai rimtesnei progai dalyvavo radijo stoties M–1 atrankoje ir persikraustė dirbti į Vilnių.

Vėliau išgirdo linksmų istorijų – dar gyvendamas Plungėje paprašė taip pat iš šio miesto kilusios Daivos Tamošiūnaitės, kad nuvežtų jo įrašus į didžiausias Vilniaus radijo stotis: „Paaiškėjo, kad iš tų įrašų laidų vedėjai juokdavosi iki nukritimo. Labai juokingai mano žemaitiškas akcentas skambėjo.“

Po keleto M–1 praleistų metų Richardas perėjo į kur kas mažiau populiarią radijo stotį „LRT Opus“ (tada ji vadinosi kitaip – „Opus 3“).

Priežastis – joje skambanti ne tokia komercinė muzika. Richardas prisimena, kad akis jam atvėrė apsilankymas garsiame Roskildės muzikos festivalyje Danijoje – panoro klausyti širdies ir eiti ten, kur skamba jam mielesni garsai.

Vaikinas greitai įsitvirtino radijo stoties eteryje, bet po poros metų iš jo dingo. Ne tik iš jo – ir iš Lietuvos.

Per atostogas nukeliavęs į Tailandą, Kambodžą, Indiją Richardas susižavėjo mintimi Pietryčių Azijoje pagyventi ilgiau.

„Grįžau pakylėtas ir lengvai pamišęs. Ten žavėjo viskas: šiltas vanduo, palmės, didelės krevetės, draugiški žmonės.

Viskas įdomiai susidėliojo – kaip tik prasidėjo ekonomikos krizė, atlyginimas ėmė vėluoti. 2009-aisiais išvykau be konkretaus plano ir Azijoje užsibuvau trejus su puse metų“, – pasakojo R.Jonaitis.

Tailande jis dvejus metus darbavosi anglų kalbos mokytoju – dar viena linksma avantiūra, nes lietuvis neturėjo jokios pedagoginio darbo patirties.

„Atsispausdinau nuotraukas, kuriose vedu renginius, ir pradėjau vaikščioti po mokyklas. Priėmė, mokiau 50 vaikų, gavau Tailando standartais didelį atlyginimą. Iš esmės tos pamokos buvo žaidimai – dainuodavome su vaikais ir taip toliau.

Keliavau, turėjau mokamų atostogų. Viskas buvo gerai, bet entuziazmas pradėjo blėsti“, – juokėsi Richardas.

Paskatintas bičiulio vėliau jis persikraustė į Filipinus – pusantrų metų dirbo gidu.

Bambukinis namelis, banglentė, jūrų gėrybės, puikus oras – gyvenimas atrodė tobulas, tačiau po kiek laiko Richardui pradėjo kirbėti noras grįžti namo.

„Draugavau su tailandiete mergina, kuri man rodė begalinę meilę. Gal būčiau susituokęs, atidaręs poilsio namus ir likęs Azijoje – visai įmanoma. Taip pat buvo minčių persikelti į Japoniją, o iš ten ir Australija nebetoli.

O tada pasijutau uždarytas tarp keturių sienų. Grįžau namo – net daugumos giminaičių neįspėjęs. Pamenu – parvažiavau į Plungę, obelys žydi, kepame šašlykus, mano iš Malaizijos parvežtus mangus valgome. Supratau, kad noriu būti Lietuvoje“, – pasakojo R.Jonaitis.

Grįžęs jis iš pradžių vedė renginius, tada vėl pradėjo šmėžuoti „LRT Opus“ eteryje, o dabar vos spėja suktis.

„Labas rytas, Lietuva“ jį užkrėtė aistra domėtis kuo įvairesnėmis sferomis. Tiesa, tai yra ir būtinybė.

„Jei pašnekovas ateina kalbėtis apie Parkinsono ligą arba elektros jungtis su Švedija, aš irgi privalau apie tai nemažai žinoti.

Kiekvieną laisvą akimirką siurbiu informaciją. Man pačiam tai labai įdomu. Žiūriu dokumentinius filmus, skaitau straipsnius. Dabar jaučiuosi alkanas žinių“, – prisipažino Richardas.

Filmų žiūrėjimas, kelionės ir snieglentė – daug geresnės aistros nei ta, į kurią jis ilgai buvo įklimpęs.

R.Jonaitis neslepia – jautė nesuvaldomą azartinių lošimų aistrą ir tai vos nesibaigė liūdnai.

Pernai lapkritį jis vėlų vakarą autobusu keliavo namo – lošimo namuose prašvilpęs visus pinigus, neturėjo kuo sumokėti už taksi.

Autobuse vaikinas buvo užpultas, chuliganai bandė atimti mobilųjį telefoną.

„Liūdna istorija. Daugybė žmonių turi vienokių ar kitokių priklausomybių. Manoji – lošimai. Nemaloni aistra.

Kol lankydavausi lošimo namuose, mano gyvenimas riedėjo žemyn. Net pradėjau jausti nepasitikėjimą savimi, savo veikla, tapau piktas.

Tas įvykis autobuse padėjo atsikvošėti. Supratau, kad reikia protingai elgtis su gyvenimu. Kaip tik po poros mėnesių gavau LRT apdovanojimą už savo laidą „Švelnūs tardymai“. Prasidėjo šviesesnis laikotarpis“, – atvirai pasakojo Richardas.

Kas toliau? Sočiai avantiūrizmo turintis vyras nedrįsta tvirtinti, kad ir po penkerių metų veiks tai, ką dabar. Aistra klajoti niekur nedingo.

„Neidealizuoju kelionių, būna ir sunkių akimirkų, kai pinigai baigiasi ar kuprinė nugarą spaudžia.

Vis dėlto noriu keliauti. Tik gal tai pavyks suderinti su darbu. Tikiuosi, kartais mane išleis kokiam mėnesiui“, – nusijuokė naujasis „Labas rytas, Lietuva“ vedėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.