„Misis Lietuvos“ meilės paslaptis saugo Atlantas

Rimantui Kinkai (51 m.) vandenynas tapo amžinos meilės ir gyvenimo pilnatvės oaze. Vyras į Atlantą yra išbėręs dalį žmonos Aušrinės pelenų, dugne pastatė jai antkapį. 2013 metais mirusi moteris tarsi angelas sargas įkvepia Guinnesso ir pasaulio jėgos aitvarų rekordininkui drąsos galynėtis su gamtos stichijomis bei rykliais.

R.Kinka savo rekordus skiria 2013-aisiais mirusiai žmonai Aušrinei atminti.
R.Kinka savo rekordus skiria 2013-aisiais mirusiai žmonai Aušrinei atminti.
Skrosdamas Atlantą R.Kinka ne kartą susidūrė su rykliais.
Skrosdamas Atlantą R.Kinka ne kartą susidūrė su rykliais.
1996-aisiais A.Kinkienė laimėjo konkursą „Misis Lietuva“.<br>Asmeninio albumo nuotr.
1996-aisiais A.Kinkienė laimėjo konkursą „Misis Lietuva“.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Kol įvaldė jėgos aitvarus, R.Kinka patyrė ne vieną traumą.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Kol įvaldė jėgos aitvarus, R.Kinka patyrė ne vieną traumą.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Rūta Peršonytė („Lietuvos rytas“)

Feb 5, 2016, 4:58 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 2:47 AM

Beveik prieš metus plačiai pasklido žinia apie Majamyje gyvenantį lietuvį R.Kinką, kuris trečią kartą pasiekė pasaulio jėgos aitvarų sporto rekordą, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“. Per 72 valandas 826 kilometrus (513 mylių) jėgos aitvaru per Atlantą nuplaukęs vyras šį rekordą skyrė nuo vėžio mirusiai žmonai „Misis Lietuva 1996“ A.Kinkienei atminti.

A.Kinkienė pralaimėjo trejus metus trukusią kovą su onkologine liga. Santuokoje Rimas ir Aušrinė pragyveno dvidešimt metų.

Netekties skausmą padėjo slopinti vandenynas, kurį sportininkas vadina antraisiais namais.

Siekis tapti ilgiausiai jėgos aitvaru plaukusiu žmogumi atėmė daug jėgų. O pavojai, su kuriais susidūrė, buvo verti filmo scenarijaus. Rekordui lietuvis rengėsi kelerius metus.

„Aš tris kartus gyvenimą pradėjau nuo nulio. Amerikoje man užteko pusės metų įsikurti. Kadangi atvykau turėdamas pinigų, nebuvo labai sunku ko nors imtis. Tik reikėjo turėti smegenų“, – LNK televizijos laidoje „Bus visko“ pasakojo R.Kinka.

Rimas dirbo automechaniku, taksistu. Netrukus verslus vyras pastebėjo, kad organizuojant darbus galima užsidirbti kur kas daugiau, todėl ėmėsi verslo.

Vos atvykę Rimas su žmona gyveno Kolorado valstijoje, Denverio mieste. Vėliau pora persikėlė į šalia Čikagos esantį Evanstoną, tačiau atšiaurus klimatas kenkė A.Kinkienės sveikatai.

2007 metais „Lietuvos rytui“ duodama interviu Aušrinė neslėpė, kad gyvenimas prie Mičigano ežero jai nemielas, dažnai kankina peršalimas. Be to, dėl nepaaiškinamų priežasčių ėmė kuokštais slinkti plaukai. Moteris savo ilgus juodus plaukus, kuriais labai didžiavosi, turėjo nusikirpti.

Aušrinė buvo pelniusi „Misis Lietuva 1996“ titulą ir atstovavo mūsų šaliai konkurse „Misis visata“. Jis vyko JAV priklausančiose Mergelių Salose. Ten lietuvė buvo išrinkta elegantiškiausia šių rinkimų dalyve.

Du kartus per metus Rimas su žmona vykdavo atostogauti į Majamį. Prieš trylika metų, per vienas atostogas, R.Kinka išvydo jėgos aitvarus ir iškart jais susižavėjo.

Tai buvo viena priežasčių, dėl kurios Rimas su žmona ryžosi persikelti gyventi į Majamį. Antroji priežastis – Aušrinės noras pabėgti nuo ligų.

Atsikraustę į Majamį Aušrinė ir Rimas išsinuomojo dviejų kambarių butą.

A.Kinkienė džiaugėsi permainomis. Ji mėgo iš savo kambario klausytis, kaip ošia vandenynas, kas rytą eidavo pasivaikščioti pakrante.

„Visą laiką renkuosi tą patį maršrutą iki nudistų paplūdimio. Ten išsimaudau ir einu atgal. Pusiaukelėje išgeriu arbatos kokioje nors jaukioje kavinukėje ir jaučiuosi laimingiausias žmogus pasaulyje. Net kai būna apsiniaukę, nusinešu prie Atlanto paskaityti laikraštį ar žurnalą“, – apie vandenyno magiją yra pasakojusi Aušrinė.Kol įvaldė jėgos aitvarus, R.Kinka patyrė ne vieną traumą. Vis dėlto tai neatgrasė nuo azartiško pomėgio.

Priešingai, lietuvis intensyviai treniruodavosi, dalyvaudavo įvairiose varžybose.

R.Kinka apgailestavo, kad gimė ne laiku. „Mano amžiaus kategorija prasideda nuo 45 metų. Aš joje jau senjoras. Per varžybas mano grupėje būdavo vos du trys panašaus amžiaus sportininkai. Neįdomu tarpusavyje dalytis prizus. Norėjau daugiau“, – kalbėjo R.Kinka.

Pasidomėjęs, kokie pasaulio rekordai pasiekti jėgos aitvarų sporte, lietuvis ryžosi pagerinti tolimiausio plaukimo rekordą. Gerai fiziškai pasirengusiam vyrui jį pasiekti pavykdavo jau per treniruotes.

Tad jis užsiregistravo Guinnesso būstinėje dėl galimybės siekti oficialaus rekordo.

Aušrinė spėjo pamatyti pirmąsias svarias Rimo pergales. 2011 ir 2012 metais R.Kinka buvo pripažintas didžiausią atstumą jėgos aitvaru įveikusiu žmogumi pasaulyje.

2011-aisiais jis per parą įveikė 313,2 mylios, o po metų per tiek pat laiko – 401 mylią. Lietuvio pavardė buvo įtraukta į Guinnesso rekordų knygą.

„Įveikęs 350 mylių pajutau, kad senka jėgos. Vos pajėgiau išstovėti. Netrukus paskambino žmona. Kalbėjomės gal porą minučių. Nežinau, kas atsitiko, bet vėl pajutau kvėpavimą.

Kaip tik tuo metu pasiekiau viso plaukimo greičio rekordą. Vadinasi, kartais užtenka artimo žmogaus palaikymo, kad grįžtų jėgos“, – kalbėjo Rimas.

Choreografijos ir psichologijos mokslus Lietuvoje baigusi A.Kinkienė JAV dirbo modeliu, jogos mokytoja, šoko baletą, rašė straipsnius į lietuvišką laikraštį „Draugas“, o į „Amerikos lietuvį“ – valgių receptus.

Dvidešimt metų trukusią darnią santuoką nutraukė mirtis. A.Kinkienei tuomet buvo 49-eri.

Dabar Rimas apgailestauja tik dėl vieno – kad neturi vaikų. Jie su žmona tėvystės reikalus vis atidėliojo, o galiausiai traukinys negrįžtamai nuriedėjo.

Nujausdama artėjančią mirtį Aušrinė sutuoktinio paprašė jos palaikus kremuoti ir pusę pelenų išberti į Atlantą. Sakė – kai vyras skros vandenyno bangas, ji visada bus kartu. Kitą pusę pelenų nurodė palaidoti Lietuvoje.

„Dabar aš visą laiką su mylima žmona, o ji su manimi. Esu netgi pastatęs mažą paminklą vandenyno dugne. Ten yra lentelė su jos vardu, pavarde, gimimo bei mirties datomis. Tai jos kapas, aš jį kartais aplankau“, – pasakojo našlys, kurio darbas ir laisvalaikis jau gerą dešimtmetį priklauso nuo vėjo.

Majamyje jėgos aitvarų sezonas trunka nuo spalio iki gegužės pradžios. Grumtis su vėju tapo R.Kinkos gyvenimo būdu. Aitvaras ir lenta visada guli jo automobilyje.

„Seni klientai juokauja, kad važiuodami pas mane į autoservisą turi pasidomėti orų prognoze. Jeigu vėjas stiprus, manęs darbe nebus“, – aiškino Amerikoje šaknis įleidęs lietuvis.

Vėjuotomis dienomis Rimas stengiasi visus darbus atidėti.

Didžiausias R.Kinkos priešas vandenyno platybėse – rykliai. Treniruodamasis jis ne kartą buvo susidūręs su šiais plėšrūnais.

Būdamas dar naujokas kartą nuplaukė pusmylę nuo kranto. Darydamas triukus įkrito į vandenį.

Dairydamasis lentos vyras už 20 metrų išvydo didžiulį ryklio peleką. Tai buvo vienas agresyviausių ryklių, vadinamasis bulius – 2,5 metro ilgio gyvūnas juodomis akimis.

Ryklys sulėtino tempą, priplaukęs apuostė Rimą. Vyras galėjo ranka paliesti plėšrūną, didžiulė uodega jį užkliudė. Galiausiai lėtai grimzdamas ryklys nutolo.

Naktis – pavojingiausias metas jėgos aitvarų sporto mėgėjams, tuomet rykliai išsirengia į medžioklę.

Prieš siekdamas rekordo Rimas buvo įspėtas, kad jo kryptimi plaukia tūkstančiai ryklių. Atrodo, sėkmė nusisuko jau pirmą naktį – į vandenį įkrito aitvaras. Per kelias sekundes teko sugalvoti, ką daryti. Rimas užšoko ant plūduriuojančio 14 kvadratinių metrų aitvaro ir ėmė laukti.

Po kelių minučių mėnulio šviesoje vyras išvydo artėjančių ryklių pelekus. Plėšrūnai aplink vyrą sukiojosi gal pusvalandį.

„Jaučiau, kaip jie plaukiojo aplink ir nosimi baksnojo į aitvarą. Iš pelekų galima spręsti, kad tai nebuvo dideli rykliai – gal poros metrų.

Aš buvau jiems per didelis. Kaip staiga pasirodė, taip netikėtai ir dingo“, – pasakojo Rimas.

Plaukti 72 valandas be normalaus poilsio, miego ir maisto yra didelis išbandymas net ir stipriems sportininkams.

Trumpas pertraukas buvo galima daryti ne dažniau kaip kas tris valandas. Išlipęs į krantą lietuvis norėdavo tylos, vandens, šiek tiek pavalgyti ir toliau siekti tikslo. Kartais jam pavykdavo nusnūsti.

Po poros plaukimo parų prasidėjo haliucinacijos. Plaukdamas Rimas nepastebėjo aukštos akmeninės sienos ir rėžėsi į ją. Prasiskėlė galvą, susižeidė koją.

Vyras buvo priverstas grįžti į krantą, kad būtų suteikta skubi medicinos pagalba.

Žavėjo ir amerikiečius, ir emigrantus

Denveryje Aušrinė pusmetį dirbo modelių agentūroje MTM, kurios įkūrėjui amerikiečiui Johnui Casablancui priklauso ir garsioji agentūra „Elite“.

Vėliau lietuvė dirbo modelių agentūroje „Direct Casting“, pozavo fotosesijoms, reklamos akcijoms.

Majamyje ji demonstravo jauno armėnų kilmės dizainerio Vono Sargsyano modelius.

„Nežinau, ar esu populiari, bet amerikiečius ir emigrantus žavi mano elegancija. Jie negaili komplimentų. Dirbu savo malonumui“, – prieš kelerius metus „Lietuvos rytui“ pasakojo A.Kinkienė.

Moteris prasitarė, kad laisvalaikiu su vyru pamėgo vaikščioti į kino teatrą: „Kartą su Rimu filmą didžiulėje salėje žiūrėjome tik dviese. Tada net pajuokavau: „Matai, koks tu šaunuolis, kiti restoranus užsako savo mylimosioms, o tu man – visą kino salę.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.