Skandalingoji Birutė Vėsaitė: „Lakštingala negali nečiulbėti“

„Gailesčio išsiprašiusi vištelė“, „Senos kriošenos“, „Višta“, „Gyvatės“, „Putino žaliasis žmogeliukas“ – tai ne anoniminiai komentarai, o straipsnių antraštės, kurios viešai puikavosi Lietuvos žiniasklaida. Kas tai? Kritika, vertinimas, nuomonė, patyčios, o gal laisvas žodis?

B.Vėsaitė.<br>D.Umbraso nuotr.
B.Vėsaitė.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 31, 2016, 12:29 PM, atnaujinta May 31, 2017, 1:05 AM

Pastaruoju metu į kritikų akiratį už savo originalius pasisakymus nuolat patinka kelios politikės – Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė bei Seimo narė Birutė Vėsaitė.

Šį ketvirtadienio vakarą LNK televizijos laidoje „Valanda su Rūta“ ponia Birutė, paklausta, ar jai partijos kolegos ar sutuoktinis niekuomet nesiūlė patylėti, politikė atsakė: „Lakštingala negali nečiulbėti“. Vis dėlto Seimo narė prisipažino, kad po viešo paskelbimo, jog į savo namus priims pabėgėlius arba pareiškimo, kad neišnešiotų naujagimių motinos yra alkoholikės, narkomanės ir rūkalės, sulaukė patyčių net iš savo artimųjų.

Komunikacijos specialistas Mindaugas Lapinskas pareiškė, kad netgi pasakiusios kažką neteisingo, politikos moterys nusipelno kritikos, bet jokiu būdu – ne patyčių. „Kodėl, jeigu nusišneka vyras politikas, kažkas parašo vieną sakinį apie tai, bet jeigu nusišneka politikė moteris – jai tenka atlaikyti krūvą įžeidinėjimų?“, – lyčių problemą įžvelgė Mindaugas. Tačiau etiketo žinovas Giedrius Drukteinis atkirto, kad patyčios yra neatsiejama mūsų gyvenimo dalis, jos verčia tobulėti ir neleidžia atsipalaiduoti.

Laidoje dalyvavusi interneto sensacija vadinama Monika Šalčiūtė neseniai buvo viešai išpliekta dėl to, jog internete paskelbė vaizdo įrašą, kuriame rauda ne savu balsu bei prisipažino serganti depresija. Žinomi žmonės, tokie kaip Skaiva Kraujalė ar Vaidas Baumila puolė tyčiotis iš merginos, esą ji tetrokšta dėmesio ir jeigu iš tiesų sirgtų depresiją, tokių vaizdo įrašų viešai neskelbtų. Pscigologė Jurgita Smiltė Jasiulionė atkirto, kad depresija kaip tik gali pasireikšti tiesmuku dėmesio siekimu ir nesvarbu kaip liūdesį ar dėmesio troškimą išreiškia žmogus, jam vis tiek reikia padėti, o ne juoktis ar tyčiotis.

Publiką ypatingai sujaudino neteisybės kupina istorija apie mokytoją, kurį pamokos metu šešiolikmetis mokinys iškoneveikė, sumušė, smaugė ir grasino nužudyti. Mokytojui atstovavęs advokatas Arūnas Koskus piktinosi, kad mokinys iš pradžių buvo išteisintas, po to aukštesnės instancijos teismas jį pripažino kaltu, tačiau kaltinimą grasinimu nužudyti atmetė, nes neva mokinys tai pasakė veikiamas pykčio. Beje, mokytojui už patirtą žalą buvo priteista viso labo 300 eurų, nors jo bylinėjimosi išlaidos siekė beveik 1200 eurų.

Komentuodama išgirstas istorijas, laidoje dalyvavusi psichologė teigė, kad politinės patyčios, patyčios žiniasklaidoje ir suaugusiųjų pasaulyje daro nenuginčijamą įtaką vaikams ir paaugliams. Tai viena iš priežasčių kodėl jaunimas darosi agresyvus, negerbia vyresniųjų ir netgi išdrįsta sumušti mokytoją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.