Nidoje – paslaptingi būrimai iš gintaro dulkių

Laidos „Arčiau namų“ komanda keliauja į Lietuvos vakarus ir su žiūrovais jau šį šeštadienį sveikinsis iš gražiausio vandenų skalaujamo krašto – Neringos. Laidoje pamatysite, kaip buriama iš gintaro dulkių, kokiais sėkmės receptais dalijasi Neringos kunigas, sužinosite, kaip gyvenimą „girdi“ ir ką mums visiems pataria begarsiame pasaulyje gyvenantys ir kuriantys menininkai.

„Arčiau namų“ apsilankė pas gintaro meistrą, Nidos krivį Algirdą Marčių.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos archyvo nuotr.
„Arčiau namų“ apsilankė pas gintaro meistrą, Nidos krivį Algirdą Marčių.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos archyvo nuotr.
„Arčiau namų“ apsilankė pas gintaro meistrą, Nidos krivį Algirdą Marčių.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos archyvo nuotr.
„Arčiau namų“ apsilankė pas gintaro meistrą, Nidos krivį Algirdą Marčių.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 21, 2016, 10:50 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 10:47 AM

Tiek ir dar daugiau – šeštadienio rytmetį 10 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

Bene labiausiai laidos kūrybinę grupę nustebino apsilankymas pas Juodkrantėje gyvenančią išskirtinę menininkų šeimą. Unikalūs jie tuo, kad pasaulį mato ir supranta tyliai. Su kurčiaisiais menininkais laidos vedėjas kalbėjosi apie meilę gyvenimui ir Neringos kraštui, šeimos svajones vesti edukacinius užsiėmimus ir šiandieninių technologijų teikiamas galimybes – piešimą planšete ir kt. Nors kurtieji neretai laikomi gyvenimo nuskriaustais žmonėmis, žiūrovai įsitikins, kad ši šeima – apdovanoti. „Nieko nėra neįmanomo. Nepasiduokite pirmam barjerui, kovokite, eikite į priekį, nugalėkite sunkumus“, – savo gyvenimo filosofija dalijasi begarsiame, bet itin spalvingame ir pozityviame pasaulyje gyvenanti šeima.

Nepaprastas, įdomus ir kiek paslaptingas laidos „Arčiau namų“ apsilankymas pas gintaro meistrą, Nidos krivį Algirdą Marčių, gaminantį neolito amžiaus amuletus ir gebantį „prakalbinti“ gintarą. Viešnagės metu netrūko magijos, senųjų papročių ir apeigų dvasios – laidos vedėjas gintaro meistrą kalbino prie aukuro, kuriame A. Marčius smilkė gintarą. Ką Lietuvai iš gintaro dulkių išbūrė šis nidiškis, sužinosite jau šio šeštadienio laidoje.

TV laidos „Arčiau namų“ kūrybinė grupė nepraleido progos užsukti į Eduardo Jonušo namus, jau greitai atversiančius duris visiems, norintiems susipažinti su šio legendinio menininko darbais ir aplinka, kurioje jis gyveno ir kūrė. Menininko našlė Vitalija Jonušienė atskleidė, kaip gimė idėja dirbtuves paversti muziejumi, papasakojo apie išskirtinę menininko pasaulėžiūrą.

Pajūryje ties Preila sutiktas gintarų gaudytojas Audrius Lukauskas pasidalijo keliomis „gintaravimo“ paslaptimis, šios veiklos ypatumais ir papasakojo, kur panaudoja sugautus gintarus. „Gintaras yra ne mūsų, jis yra jūros. Ir jūra arba duoda, arba ne“, – sako pašnekovas, o paklaustas, kokį didžiausią gintarą yra pagavęs, pasidžiaugia net pusę kilogramo svėrusiu laimikiu. Laidos žiūrovai sužinos, kokio gintaro parduoti negalima, nes drauge su juo bus parduota ir gaudytojo sėkmė.

Viešint Neringoje privalu pakalbinti žveją. Kaip tradiciškai rūkoma žuvis papasakojo ir parodė Preiloje gyvenantis žvejys Virginijus Lisovskis. Laidoje išgirsite, kokių kelių ingredientų reikia, kad galėtumėte gardžiuotis skaniausia žuvimi.

Neringa neatsiejama nuo saulės ir vėjų, o kur jie, ten ir vėtrungės. Gana netradicinėje aplinkoje žiūrovų laukia pokalbis apie šio krašto žmones, bendrą gėrio kultūrą, ateities perspektyvas, planus.

„Šiandien norėtųsi, kad žmogus patikėtų, kad jis yra savo laimės kūrėjas“, – sako ilgametis Neringos kunigas, kurio taiklūs patarimai gyvenimo filosofijos tema šeštadienio rytmetį laidos žiūrovus nuteiks pozityviai.

Keliaukime po įspūdingą, turtingą ir nepaprastai įdomų Neringos kraštą bei susipažinkime su čia gyvenančiomis, kuriančiomis, buriančiomis asmenybėmis.

„Arčiau namų“ – šeštadieniais 10.00 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.