„Lietuvos kolumbai“: kas sieja Lietuvą ir Turkiją?

Kas sieja 78 milijonus gyventojų turinčią musulmoniškąją didvalstybę Turkiją ir vos tris milijonus skaičiuojančią krikščioniškąją Lietuvą? Apie tai – LRT TELEVIZIJOS dokumentikos cikle „Lietuvos kolumbai“.

Laidos vedėja Edita Mildažytė.<br>T.Bauro nuotr.
Laidos vedėja Edita Mildažytė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 13, 2017, 11:47 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 5:21 AM

„Buvo laikas, kai Abiejų Tautų Respublika ir Osmanų imperija turėjo ilgą bendrą sieną. Esame buvę ir priešais, ir sąjungininkais – LDK kariuomenei osmanai pralaimėjo du sykius prie Chotino ir kartą – prie Vienos, o sąjungininkais tapome, kai ginklais žvangino bendras priešas – Maskva. Šiauriausiai į Europą islamą atnešė Turkijos vasalai – Krymo totoriai – ištikimieji Vytauto kariai“, – pasakojo ciklo autorė Edita Mildažytė.

Chotino mūšiuose prisiplėšę turkų turto, Abiejų Tautų Respublikos kariai rytietišką madą atnešė į Lietuvą: madingi tapo veisliniai turkiški žirgai, pakinktai, kardai. Rytietiškų elmentų atsirado ir drabužiuose. O į Turkiją mados ir grožis keliavo ir iš mūsų pusės: iš LDK žemių buvo kilusi garsiojo sultono Suleimano mylimoji žmona Roksolana. Kitos garsios Lietuvos dukters, vilnietės Liudvikos Sniadeckaitės vyras Mykolas Čaikovskis, kilęs iš Ukrainos, priėmė islamą ir tapo vienu garsiausių Otomanų imperijos XIX a. valstybininkų– Sadiku Pasha. Konstantinopolyje gyveno ir mire vienas garsiausių Lietuvos ir Lenkijos poetų Adomas Mickevičius. Ką jis ten veikė?

Vienas pirmųjų Lietuvos kariuomenės savanorių buvo totorius. Turkija – nuosekli Lietuvos nepriklausomybės rėmėja. Ši šalis niekuomet nepripažino Lietuvos aneksijos, tad kai nepriklausoybę atkūrusi Lietuva ėmė megzti diplomatinius santykius su kitomis šalimis, su Turkija santykius tereikėjo atgaivinti – formaliai jie niekada nebuvo nurūkę. Apie tai papasakos žinoma diplomatė ir bene garsiausia Lietuvos karaimė Halina Kobeckaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.