Glenn Close: „Vyras, kviesdamas mane į pasimatymą, negali jaustis saugus“

Mažos akys, siauros lūpos, ilga nosis ir kampuoti vyriški veido bruožai. Sunku būtų rasti aktorę, kuri Holivudo standartus atitiktų mažiau nei Glenn Close. Kovo 19 dieną 70-metį atšventusiai kūrėjai tai nesutrukdė pasiekti įspūdingos karjeros.

G.Close: „Anksčiau vyresnius nei 60 metų žmones vadindavau labai senais.“<br>„ViDA Press“ nuotr.
G.Close: „Anksčiau vyresnius nei 60 metų žmones vadindavau labai senais.“<br>„ViDA Press“ nuotr.
„ViDA Press“ nuotr.
„ViDA Press“ nuotr.
„Albertas Nobsas“.
„Albertas Nobsas“.
„Fatališkas potraukis“.
„Fatališkas potraukis“.
„Pavojingi ryšiai“.
„Pavojingi ryšiai“.
„101 dalmatinas“.
„101 dalmatinas“.
G.Close (dešinėje) kartais painiojama su M.Streep.<br>„ViDA Press“ nuotr.
G.Close (dešinėje) kartais painiojama su M.Streep.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

„Lietuvos rytas“

Mar 28, 2017, 9:05 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 1:41 AM

Šešios „Oskaro“ nominacijos, du Auksiniai gaubliai ir žvaigždė Holivude, Šlovės alėjoje. Taip įvertinti G.Close nuopelnai.

Ji įkūnijo įvairias herojes: nestabilios psichikos („Fatališkas potraukis“, 1987 m.), beširdes ir despotiškas („Pavojingi ryšiai“, 1988 m.; „101 dalmatinas“, 1996 m.), apsimetinėjančią vyru („Albertas Nobsas“, 2011 m.).

„Anksčiau vyresnius nei 60 metų žmones vadindavau labai senais. Maniau, kad sulaukus tokio amžiaus ateina pasaulio pabaiga. Kai pati peržengiau šią ribą, nepajutau jokių pokyčių.

Aš vis dar esu pilna jėgų ir smalsumo“, – kalbėjo daugiau nei 40 metų teatre ir kine vaidinanti aktorė.

Glenn gimė Konektikuto valstijoje, Grinvičo mieste, aristokratų šeimoje. Tarp daugybės garsių būsimos aktorės giminaičių buvo ir princesė Diana.

Glenn ir jos dviejų seserų bei brolio nerūpestinga vaikystė baigėsi, kai jų tėvai įstojo į religinę „Moralinio nusiginklavimo“ (Moral Rearmament) sektą ir išvyko į Kongą.

Sektos nariai siekė pertvarkyti esą ištvirkusį ir korupcijos apimtą pasaulį. G.Close daug metų buvo priversta gyventi po šios organizacijos sparnu ir tik studijuodama atsiribojo nuo jos įtakos.

Manydami, kad Glenn trūksta drausmės, tėvai ją atidavė į uždarą pensioną Šveicarijoje.

Tai buvo siaubinga vieta, kurioje net kanalizacijos vamzdžius juosė spygliuota viela, – tai turėjo atgrasyti auklėtines nuo minčių bandyti pabėgti.

Tėvai kategoriškai prieštaravo, kad dukra taptų aktore, bet šiai sulaukus pilnametystės tai jau nebuvo taip svarbu.

Baigusi mokyklą Glenn tapo muzikos grupės „Up With People“ nare. Per vienas gastroles ji skubotai ištekėjo už grupės gitaristo Caboto Wade’o, bet po ketverių metų santuoką nutraukė ir išėjo iš kolektyvo.

Būdama 22 metų mergina įstojo į koledžą – mokėsi aktoriaus meistriškumo ir antropologijos.

1981-aisiais režisierius George’as Roy Hillas viename Brodvėjaus spektaklyje išvydo G.Close ir pasiūlė jai pagrindinio herojaus motinos vaidmenį filme „Pasaulis pagal Garpą“.

Taip 35-erių aktorė debiutavo kine, o kitą dieną po premjeros atsibudo tapusi garsenybe. Už šį vaidmenį G.Close buvo nominuota „Oskarui“ ir sulaukė daugybės pasiūlymų filmuotis.

Pikta, agresyvi, kerštinga ar psichiškai nestabili – tokie personažai tapo vizitine aktorės kortele. „Moterys, kurių nekęsti yra malonu“, – taip jos įkūnytas herojes apibūdino kritikai.

Vienas ryškiausių G.Close personažų – piktavalė mados studijos vadovė Kruela de Vil kriminalinėje komedijoje „101 dalmatinas“.

Kruelai didžiulį pasitenkinimą teikia vien mintis, kad jos drabužiai pasiūti iš retų gyvūnų kailių.

Galiausiai moteris, nutarusi pasisiūti paltą iš dalmatinų kailių, ryžtasi iš šeimininkų pavogti jų augintinius.

G.Close prisipažino, kad per filmavimą jautėsi labiau kaip cirko artistė, o ne aktorė. Jai teko murdytis sniege, purve, lindėti kubile, klampioje masėje.

„Mane įmurdė į tą lipnią bjaurastį iki kaklo, paskui turėjau į ją kišti ir galvą. Per pertraukas asistentė mane girdydavo vandeniu pro šiaudelį, nes iš tos tešlos negalėdavau ištraukti rankų“, – prisiminė aktorė.

Vis dėlto didžiausiu išbandymu G.Close tapo batai 10 centimetrų pakulne.

„Kojos taip pavargdavo, kad vakarais iki viešbučio kambario tekdavo ropoti. Ilgai gulėdavau vonioje, o prieš miegą kojas padėdavau ant pakylos, – prisiminė aktorė. – Kita vertus, filmavimasis teikė ir pasitenkinimą.

Kruela – įsikūnijęs velnias. Ji neturi jokių teigiamų savybių. Iš pradžių maniau, kad vaidinti bus neįdomu, bet ilgainiui pajutau įkvėpimą. Tai vienas nuostabiausių personažų, kuriuos teko kurti.“

Daugeliui režisierių Glenn atrodo neseksuali, tačiau dramoje „Fatališkas potraukis“ jos įkūnyta Aleks Forest – aistros suvaldyti negalinti efektinga psichopatė.

Režisierius Adrianas Lyne’as iš pradžių negalėjo G.Close įsivaizduoti šiuo amplua, todėl jai teko įrodinėti savo vertę.

Aktorė prasitarė, kad vaidyba „Fatališkame potraukyje“ ne tik paveikė jos karjerą kine, bet ir pakeitė gyvenimą – padėjo atsikratyti įvairių kompleksų.

„Gamta manęs neapdovanojo romantiškos herojės išvaizda, todėl niekada nesulaukiau pasiūlymo vaidinti princesę, – pasakojo aktorė. – Žmonės mano, kad esu žiauri ir reikli gyvatė.

Statistinis vyras kviesdamas mane į pasimatymą negali jaustis saugus.“

Nepaisant tokių svarstymų, asmeninis Glenn gyvenimas kupinas aistros ir meilės nuotykių. Jai sekėsi su kavalieriais, bet ne su sutuoktiniais.

Išsiskyrusi su muzikantu C.Wade’u ji ketverius metus po vienu stogu gyveno su Brodvėjaus aktoriumi Lenu Cariou, vėliau tiek pat laiko buvo ištekėjusi už verslininko Jameso Marlaso.

Dėl skyrybų su Jamesu Glenn kaltino save: „Su manimi gyventi nelengva. Esu stipraus charakterio, be to, jaučiuosi nevisavertė.“

Vėliau G.Close ketverius metus draugavo su prodiuseriu Johnu Starke’u. Būdama 40-ies aktorė jam pagimdė dukrą Annie, bet nusprendė ją auginti viena ir nutraukė santykius.

Jos sužadėtuvių su kitu prodiuseriu Steve’u Beersu taip pat nevainikavo vestuvės.

Aktorė karčiai juokaudavo, kad santykiai su vyrais rutuliojasi ketverių metų ciklais.

„Aš daugiau netikiu santuoka, – kartą pasakė ji. – Moterų ir vyrų skirtumai yra tokie dideli, kad bendras gyvenimas neabejotinai virsta beprasmiška ir sekinančia kova dėl galimybės vadovauti.

Su J.Marlasu jaučiausi kaip ameba. Manau, kad vyrai ir moterys – dvi skirtingos biologinės rūšys.

Sunku ir dėl to, kad vyrai paprastai sužydi įkvėpti moterų, bet patys ne visada jas palaiko.“

Kai dukrai suėjo 18 metų, Glenn ryžosi trečiai santuokai: 2006-aisiais ištekėjo už vienos biomedicinos korporacijos savininko Davido Shaw.

Nors buvo laikomi pavyzdinga pora, 2015 metų rudenį jie išsiskyrė.

Panašios lyg seserys

G.Close kartais painiojama su aktore Meryl Streep (67 m.). Artimos draugės panašios tarsi seserys.

„Gaila, kad mūsų nesupainioja tuomet, kai teikiami „Oskarai“, – juokėsi G.Close, dar neturinti šio apdovanojimo.

M.Streep yra pelniusi tris „Oskarus“. Šįmet prestižinei statulėlei ji buvo nominuota jau dvidešimtą kartą.

Parengė Rūta Peršonytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.