Lietuvis Hanibalas Lekteris liūdi – neteko vieno tėvų

Kartais pasakoma, kad garsiausias lietuvis yra Hanibalas Lekteris, – nepaprastai protingas ir žiaurus kanibalas psichiatras, padedantis jaunai FTB agentei tirti žudiko maniako bylą. Vienas jo kūrėjų – režisierius Jonathanas Demme’as – mirė praėjusią savaitę.

  J.Demme’as. 
  J.Demme’as. 
Anthony Hopkinsas filme „Avinėlių tylėjimas“.
Anthony Hopkinsas filme „Avinėlių tylėjimas“.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 20, 2017, 12:24 PM

Kultinio trilerio „Avinėlių tylėjimas“ (The Silence Of The Lambs) režisierių J.Demme’ą kankinęs stemplės vėžys sukėlė širdies komplikacijas. 73 metų kūrėjo gyvybė užgeso balandžio 26-ąją Niujorke, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

„Galiu patvirtinti, kad Jonathanas atsisveikino su pasauliu savo bute Manhatane; greta jo buvo žmona Joanne Howard ir trys vaikai: 29-erių Ramona su vyru Jamesu Molloy, 26-erių Brooklynas ir 21 metų Jos“, – rašoma aktoriaus atstovo spaudai pranešime.

Pasaulinę šlovę pelniusį „Avinėlių tylėjimą“ režisierius sukūrė pagal to paties pavadinimo Thomo Harriso romaną apie Hanibalą Lekterį.

Hanibalas Lekteris – kultūringas, nepaprastai protingas psichiatras (jo intelekto koeficientas lygus 200) ir sykiu žudikas, valgantis savo aukas. Jis padeda jaunai FTB agentei Klarisei Starling tirti žudiko maniako bylą. Knygos autoriaus valia Hanibalas gimė ir vaikystėje gyveno viename Lietuvos dvarų.

Tiesa, 1991-aisiais sukurtame filme ir anksčiau parašytame romane informacijos apie Hanibalo Lekterio kilmę nėra. Tik 1999-aisiais išleistoje knygoje „Hanibalas“ pagrindinis veikėjas prisimena vaikystę, kai būdamas šešerių su tėvais, kilmingais bajorais, ir jaunesniąja sesute Miša gyveno šeimos dvare prie Vilniaus.

Knygoje rašoma, kad per Antrąjį pasaulinį karą į dvarą užklysta dezertyrai.

Įsibrovėliai iš pradžių nužudo Hanibalo tėvus, o paskui sukapoja ir suvalgo seserį.

2001 metais sukurtame „Avinėlių tylėjimo“ tęsinyje „Hanibalas“ (rež. Ridley Scottas) žiūrovai galėjo pastebėti, kad ant FTB bylos, skirtos Hanibalui Lekteriui, viršelio užrašyta, jog spėjama jo gimimo vieta – Lietuva.

1992 metais J.Demme’o filmas „Avinėlių tylėjimas“, kuriame vaidino aktoriai Jodie Foster ir Anthony Hopkinsas, gavo penkis „Oskarus“.

Tai buvo trečias filmas istorijoje po juostų „Tai atsitiko vieną naktį“ (It Happened One Night, 1934 m.) ir „Skrydis virš gegutės lizdo“ (One Flew Over The Cuckoo’s Nest, 1975 m.), laimėjęs visose pagrindinėse kategorijose: geriausio filmo, geriausio režisieriaus, geriausio scenarijaus, geriausio aktoriaus, geriausios aktorės.

„Avinėlių tylėjimas“ laikomas vienu šiurpiausių filmų per visą kinematografo istoriją, o A.Hopkinso įkūnytas Hanibalas Lekteris pripažintas didžiausiu piktadariu.

J.Foster Klarisė Starling taip pat patenka tarp reikšmingiausių ir įtakingiausių herojų moterų.

J.Demme’o „Avinėlių tylėjimas“ iškėlė žudiko ir FTB agentės dvikovą iki filosofinio disputo apie gėrį ir blogį, apie žmogaus prigimtį, kurios neįmanoma pažinti.

Režisierius J.Demme’as gimė 1944-ųjų vasario 22-ąją Boldvino mieste (JAV, Niujorko valstija). Baigė Floridos universitetą.

Į ilgametražį kiną jis pateko kaip prodiuserio Rogerio Cormano bendraautoris (tarp pastarojo atradimų – Francis Fordas Coppola, Martinas Scorsese, Jackas Nicholsonas, Jamesas Cameronas, Robertas De Niro, Peteris Bogdanovichius, Sandra Bullock ir daugybė kitų Holivudo garsenybių) 1971–1976 metais.

Vėliau J.Demme’as režisavo keletą filmų R.Cormano studijoje „New World“.

„Oskaru“ už „Avinėlių tylėjimą“ įvertintas režisierius padėjo gauti šią statulėlę aktoriui Tomui Hanksui, kai 1993-iaisiais nufilmavo jį „Filadelfijoje“. T.Hanksas vaidino teisininką, kuris užsikrėtęs ŽIV neteko darbo, bet kovojo už teisingumą.

Nuo to laiko J.Demme’as nufilmavo du perdirbinius: „Tiesą apie Čarlį“ su Marku Wahlbergu („Šarados“ su Cary Grantu ir Audrey Hepburn perdirbinys) ir „Mandžiūrijos kandidatą“ su Denzeliu Washingtonu ir Meryl Streep.

Vienas paskutinių J.Demme’o darbų – 2008-ųjų „Reičel išteka“, kuriame pagrindinį vaidmenį sukūrė Anne Hathaway.

J.Demme’as turėjo prodiusavimo įmonę „Clinica Estetico“. Joje dirbo prodiuseriai Edwardas Saxonas ir Peteris Sarafas.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.