Netikėtai miręs Rogeris Moore'as buvo ilgaamžiškiausias agentas 007

Anglų aristokratijos pavyzdys, UNICEF geros valios ambasadorius, už labdaringą veiklą gavęs Britų imperijos riterio vardą, moterų numylėtinis. Toks buvo britų aktorius Rogeris Moore’as, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

 R.Moore'as.<br> "Reuters" / "Scanpix" nuotr. 
 R.Moore'as.<br> "Reuters" / "Scanpix" nuotr. 
 "Gyvenk ir leisk mirti".
 "Gyvenk ir leisk mirti".
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 30, 2017, 11:12 AM

Galantiškasis Džeimsas Bondas, bebaimis Saimonas Templaras (TV serialas „Šventasis“), žavingasis lordas Bretas Sinkleris (TV serialas „Įtikinėtojai“), padūkėlis Edgaras Dobsas („Nuotykių ieškotojas“) – tai tik keli vaidmenys, sukurti R.Moore’o, kuris antradienį mirė Šveicarijos klinikoje eidamas 90-uosius.

Šeimos nariai teigė, kad jis mirė po trumpos, bet narsios kovos su onkologine liga. „Dėkui, tėti, kad buvai, koks buvai, ir tapai toks išskirtinis daugybei žmonių“, – rašė R.Moore’o vaikai.

R.Moore’o karjera kine – viena ilgiausių kinematografo istorijoje. Pirmą kartą ekrane jis pasirodė 18-metis, 1945-aisiais.

Tiesa, tuomet jo pavardė netgi nebuvo minima titruose. Pavyzdžiui, R.Moore’as vaidino kareivį dramoje „Tobuli melagiai“, taip pat romėnų legionierių istoriniame filme „Cezaris ir Kleopatra“ (su Claude’u Rainsu ir Vivien Leigh).

Atlikęs šiuos vaidmenis ir nusifilmavęs keliose reklamose (reklamavo megztinius ir trikotažo gaminius) britas pasirašė sutartį su Holivudo kino studija MGM, bet jo filmografijoje hitų tuomet neatsirado.

R.Moore’ą išgarsino televizija – jis atliko pagrindinį vaidmenį seriale „Aivenhas“, laisvoje Walterio Scotto romano versijoje, taip pat keliuose kituose TV projektuose.

1961-aisiais pasirodęs serialas „Šventasis“ R.Moore’ą pavertė žvaigžde. Šiuolaikinė Robino Hudo istorija pagal Leslie Charteriso romanus buvo sukurta Didžiojoje Britanijoje, ją įsigijo JAV, o galiausiai ji apkeliavo visą pasaulį.

R.Moore’as vaidino pagrindinį herojų Saimoną Templarą – aristokratišką vagį ir teisybės gynėją – šešerius metus.

Aktorių nuolat kalbindavo žurnalistai, o jis galėjo laidyti pokštus apie Seaną Connery, kuris tuo metu sėdėjo ant Bondo žirgo. Džeimso Bondo. 1973-iaisiais ant žirgo atsidūrė R.Moore’as.

Šnekama, kad jį ketinta įtraukti į bondiadą dar septintojo dešimtmečio viduryje, tačiau pavyko tik tada, kai iš Jos Didenybės tarnybos pasitraukė S.Connery.

Pirmas R.Moore’o bondiados filmas – „Gyvenk ir leisk mirti“. Jo sukurtas slaptasis agentas ironiškai pakeltu antakiu ir laidantis šmaikščius pokštus buvo daug lengvabūdiškesnis už pirmtako įkūnytą herojų.

Per 12 metų R.Moore’as nusifilmavo 7 bondiados filmuose: po „Gyvenk ir leisk mirti“ buvo „Žmogus su auksiniu pistoletu“, „Šnipas, kuris mane mylėjo“, „Munreikeris“, „Tik tavo akims“, „Aštuonkojė“, „Žvilgsnis į žmogžudystę“.

Jis – ilgaamžiškiausias Džeimsas Bondas, nuolat pirmaujantis geriausio agento vaidmens atlikėjo konkurse.

Šią sėkmę ne taip jau paprasta paaiškinti. S.Connery buvo brutalesnis, Pierce’as Brosnanas – sentimentalesnis, Danielis Craigas – šaltesnis ir tarsi artimiausias originalui, sukurtam Iano Flemingo.

Matyt, ne veltui rašytojas, kaip byloja legenda, reikalavo, kad po S.Connery agento vaidmenį gautų būtent R.Moore’as, kuris, be kita ko, buvo 3 metais vyresnis už ankstesnį pagrindinio vaidmens atlikėją.

Perprasti R.Moore’o žavesio paslaptį dabar taip pat sunku kaip prieš keturis dešimtmečius.

Galbūt esmė ta, kad po škoto S.Connery į Jos Didenybės tarnybą stojo tikras britas – rafinuotas, galantiškas, ironiškas, visuomet pasirengęs svajingai šypsodamasis vienodai sėkmingai guldyti tiek gražuoles, tiek niekšus.

R.Moore’as sukūrė lengvabūdžio ir stilingo agento 007 versiją. Personažas prie jo prigludo kaip idealus kostiumas. Paskutiniame bondiados filme jis vaidino būdamas jau 57 metų.

„Liūdna, kad man reikėjo skirtis su Bondo filmais, – sakė R.Moore’as per vieną ceremoniją prieš pat savo 80 metų jubiliejų, kai jam buvo atidengta žvaigždė Holivude, Šlovės alėjoje. – Merginos darėsi vis jaunesnės, o aš dariausi per senas.“

Būdamas solidaus amžiaus britas vis dar filmavosi, bet žiūrovams labiausiai atminty įsirėžęs kaip agentas 007.

Pastaraisiais metais R.Moore’as garsėjo labdaringa veikla, buvo UNICEF geros valios ambasadorius, padėjo rinkti paramą sunkiai gyvenantiems vaikams. Su šia misija jis du kartus lankėsi ir Lietuvoje – 2009 metų gegužę ir 2010-ųjų sausį.

Beje, humanitarinė veikla UNICEF nesutrukdė R.Moore’ui 2012-aisiais trumpam grįžti prie Džeimso Bondo ir pademonstruoti puikios formos reklaminiame filmuke, skirtame Londono olimpinėms žaidynėms. Ekrane jis pasirodė su aktore Samanta Bond, vaidinusia Mis Manipeni P.Brosnano Džeimso Bondo laikais. Buvusių slaptųjų agentų nebūna.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.