Anglijos lietuvių ilgesį tėvynei išduoda vienas įprotis

Anglijoje populiari daina, raginanti, kad ir kur keliautum, pasiimti orą su savimi („everywhere you go take the weather with you“), lietuvio ausiai skamba keistokai. Vis dėlto emigrantai išvykdami iš Lietuvos kai ko pasiima. Tikrai ne oro. Jie dažniausiai pasiima lietuvišką televiziją. Beje, rusišką taip pat.

„123rf.com“ nuotr.
„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Zita Čepaitė Specialiai „TV antenai“, Londonas

Jul 14, 2017, 9:44 AM

Tai, kad Anglijos lietuviai ne tik žiūri lietuvišką televiziją, bet ir yra aršūs lietuviškos TV patriotai, galėtų iliustruoti gausa atsiliepimų į straipsnį „Broliai emigrantai, kam jums ta lietuviška televizija?“, publikuotą svetainėje Anglija.lt.

Tarp kaltinimų autorei dėl lietuvybės niekinimo išryškėjo ir kelios priežastys, kodėl lietuviška TV tokia miela į Jungtinę Karalystę išvykusiems lietuviams.

Pirmoji ir svarbiausia – lietuviškos TV žiūrėjimas tapatinamas su lietuviškumu, patriotizmu, meile tėvynei.

Kita priežastis ta, kad lietuviška TV padeda mažiesiems lietuvaičiams mokytis lietuvių kalbos, nepamiršti papročių ir švenčių.

Per pastaruosius metus meilė lietuviškai TV ne tik neišblėso, bet dar labiau sutvirtėjo. O ir galimybių matyti lietuvišką televiziją Jungtinėje Karalystėje yra daug daugiau negu prieš 5 ar 10 metų.

Į rytus nuo Londono esančiame Grays miestelyje jau 7 metus gyvenanti Gražina Pelėdienė (65 m.) prisipažino, kad neištvertų be laidos „Duokim garo!“.

„Tėvynę primena kalba, dainos, šokiai. Dar pažiūriu žinias, muzikines programas, nesijaučiu nuo Lietuvos atitrūkusi“, – teigė Anglijoje gimusius anūkus prižiūrinti moteris.

Ji sakė, kad žiūrėdama lietuviškus kanalus jaučiasi kaip Lietuvoje, tai kaip ryšys su gimtąja šalimi. Netoliese gyvenančios draugės irgi žiūri lietuvišką TV, tad pasišneka, ką matė.

Angliškai nekalbanti moteris per lietuviškus kanalus mėgsta žiūrėti ir filmus, tokius kaip turkų serialas „Amžina meilė“. Jai patinka ir pramoginės laidos, tokios kaip „Muzikinė kaukė“ ar „Lietuvos balsas“.

Moteris pasakojo, kad anūkės, kol augo namuose, mielai žiūrėdavo lietuviškus animacinius filmus, tačiau vyresnioji pradėjusi lankyti mokyklą vis dažniau įsijungia angliškus kanalus.

Moteris pripažino: lietuviška televizija padeda vaikams nepamiršti lietuvių kalbos, bet nėra visagalė.

Be lietuviškos televizijos neišsiverčia ir jau daugiau kaip 13 metų Lutone gyvenantys, nuolatinio Jungtinės Karalystės gyventojo statusą turintys ir į Lietuvą grįžti neketinantys buvę šiauliečiai Renata (44 m.) ir Rolandas (47 m.).

Vairuotoju dirbantis Rolandas kiekvieną dieną žiūri žinias, dažniausiai – per LNK, nes jos transliuojamos jam patogiu metu.

Bananų rūšiuotoja Renata džiaugėsi, kad „Lietuvos ryto“ televizija rodo tokias laidas kaip „Nuoga tiesa“, „Patriotai“. Per LNK ji pažiūri „KK2“ ir „Valandą su Rūta“.

Dauguma Renatos bendradarbių iš to paties bananų rūšiavimo ir pakavimo fabriko irgi neapsieina be lietuviškos TV.

„Visi žiūri lietuviškas programas ir visi pyksta, piktinasi tuo, ką valdžia daro su šalimi“, – sakė moteris.

Renata lietuviškos TV žiūrėjimą tapatina su neabejingumu tėvynei. Ji sakė norinti žinoti, kas dedasi šalyje, kurioje gyvena artimi žmonės.

„Nors Lietuvoje negyvename, vis tiek rūpi. Televizija mums atstoja Lietuvą, visas šventes švenčiame su lietuviška televizija“, – pasakojo moteris.

Filmų per lietuvišką televiziją pora nežiūri, tam renkasi rusiškus kanalus. Būtent dėl to, kad dingo rusiški kanalai, šeima atsisakė „Viasat“ paslaugų.

„Viasat“ naudojamės nuo 2006-ųjų, bet atsisakėme prieš kokius trejus metus, kai iš mūsų paketo buvo išimti rusiški kanalai. Tada sužinojome apie internetinę TV „Emigrantai“. Ten yra ir lietuviškų, ir rusiškų programų, gali be trukdžių rinktis tai, kas patinka“, – sakė Rolandas.

Daugelis kalbintų emigrantų prisipažino, kad pramaišiui su lietuviškomis laidomis įsijungia ir rusiškus kanalus.

Tiesa, rusišką TV labiau mėgsta vyrai.

Kartą teko lankytis nepažįstamų lietuvių šeimoje Londone. Nors tarpusavyje ir su vaikais tėvai bendrauja lietuviškai, įjungtas televizorius per rusišką kanalą rodė ekstremalaus sporto laidą.

Vyras paaiškino, kad rusiškos laidos jam labiau patinka, o į klausimą apie antilietuvišką propagandą numojo ranka – jokios propagandos jis ten nemato.

Vyrui išėjus žmona prisipažino mėgstanti žiūrėti lietuviškus serialus, bet juos įsijungianti, kai vyras darbe.

Jie, kaip ir daugelis kitų kalbintų Anglijos lietuvių, naudojasi internetiniu retransliuotoju, kuris suteikia galimybę ne tik žiūrėti tiesiogiai, bet ir įsijungi jau rodytas laidas.

Maždaug prieš 5 metus „Viasat“ paketo ir atitinkamos palydovinės antenos įdiegimas emigrantų būstuose buvo pelningas verslas, tuo užsiėmė net kelios kompanijos.

Tačiau „Viasat“ pakeitus palydovą, dėl ko kai kuriuose Anglijos vietovėse susilpnėjo signalas, ir ypač po to, kai imta drausta retransliuoti kai kurias rusiškas programas, žmonės masiškai ėmė rinktis internetinę televiziją.

Populiariausios internetinės televizijos „Emigrantas“, kurią galima užsisakyti internetu už 9 svarus sterlingų per mėnesį, paslaugos.

Be to, „Viasat“ transliacijoms reikia palydovinės antenos, dėl kurios iš vienos vietos į kitą dažnai besikraustantiems emigrantams visada kildavo keblumų.

Mat Jungtinėje Karalystėje tokią anteną prie pastato tvirtinti galima tik iš vidinės kiemo pusės ir būtinai suderinus su kaimynais, kad šiems saulės ar vaizdo neužstotų.

Panorėjus iškelti didesnę nei 1 metro skersmens anteną sutarimo su kaimynais neužtenka – privalu gauti savivaldybės leidimą.

Internetinė televizija visas šias problemas šluote nušlavė ir širdžiai mielas televizijos laidas kiekvienas gali be vargo pasiimti su savimi, kad ir kur keliautų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.