Filmavimo aikštelėse – šiurpios kaskadininkų žūtys

Holivudo garsenybė Tomas Cruise’as (55 m.) atlikdamas triuką susilaužė koją, todėl teko pristabdyti „Neįmanomos misijos VI“ filmavimą. Ar būtų to prireikę, jei aktorių būtų pavadavęs kaskadininkas? Nuo nelaimių neapsaugoti ir geriausi triukų meistrai. O filmavimo aikštelėje liejosi ir lietuviškas kraujas, rašo „Lietuvos ryto žurnalas“ „TV antena“.

Kaskadininkas. <br>„123rf.com“ nuotr. 
Kaskadininkas. <br>„123rf.com“ nuotr. 
Kaskadininkas. <br>„123rf.com“ nuotr.
Kaskadininkas. <br>„123rf.com“ nuotr.
Motociklininkė J.Harris žuvo filmuodamasi savo pirmajame filme „Deadpool II“.
Motociklininkė J.Harris žuvo filmuodamasi savo pirmajame filme „Deadpool II“.
Kaskadininkas P.Rigonas žuvo bobslėjaus trasoje filmuojant bondiados dalį „Tik tavo akims“.
Kaskadininkas P.Rigonas žuvo bobslėjaus trasoje filmuojant bondiados dalį „Tik tavo akims“.
O.Loclearas ant lėktuvo 1920-ųjų nebyliajame filme „Skywayman“. Kitas triukas jam buvo pražūtingas.
O.Loclearas ant lėktuvo 1920-ųjų nebyliajame filme „Skywayman“. Kitas triukas jam buvo pražūtingas.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 22, 2017, 1:12 PM

Kaskadininko profesija pavojinga: jie šokinėja nuo stogų, velkasi žeme paskui arklius, verčiasi kartu su avariją patyrusiais automobiliais, yra sprogdinami ar deginami.

Žmonėms, kasdien rizikuojantiems filmavimo aikštelėje, „Oskarai“ neteikiami. Amerikos kino akademijos nuomone, žiūrovams neverta dar sykį priminti, kad triukus kino filmuose dažniausiai atlieka ne žvaigždės, o kaskadininkai.

Be to, aktoriai mėgsta papostringauti apie savo indėlį į vieną ar kitą sudėtingą veiksmo sceną.

Vis dėlto ylos maiše nepaslėpsi: su retomis išimtimis visą juodą darbą atlieka dubleriai, per filmavimą patiriantys traumų, kurios gali būti ir mirtinos.

Kaskadininkų paslaugų filmų kūrėjams prireikdavo dar kinematografo aušroje. Nelaimingi atsitikimai kino aikštelėje taip pat siekia tuos laikus. Prisiminkime kai kuriuos tragiškus įvykius.

Joi Harris. „Deadpool II“, 2017 m. Šių metų rugpjūčio viduryje pasaulį apskriejo žinia: pagal komiksus sukurto veiksmo filmo „Deadpool“ tęsinio filmavimo darbus Vankuveryje (Kanada) pristabdė tragedija – žuvo kaskadininkė.

Ji lėkė motociklu, jo nesuvaldė ir trenkėsi į dangoraižio „Shaw Tower“ pirmame aukšte įrengtą studiją vitrininiais langais. Moteris buvo skubiai išvežta į ligoninę, tačiau nuo patirtų sužalojimų mirė.

Žuvusi kaskadininkė J.Harris – iš Bruklino (Niujorkas). Ji buvo profesionali motociklininkė ir pirmoji licencijuota afroamerikietė motociklų sporte. Filmas „Deadpool II“ buvo pirmasis, kuriame ji dirbo.

Johnas Berneckeris. „Gyvi numirėliai“, 2017 m. Liepos viduryje filmavimo aikštelėje žuvo TV serialo „Gyvi numirėliai“ kaskadininkas J.Berneckeris.

Su aktoriumi Austinu Amelio jis repetavo grumtynių sceną, po kurios turėjo iškristi iš balkono. Vyras paslydo, bandė rankomis užsikabinti už balkono krašto, bet galiausiai stačia galva krito iš 6,7 metro ant betono grindų šalia saugos čiužinio.

J.Berneckeris buvo savo amato meistras, jo filmografijoje – daugiau kaip 90 filmų ir serialų, tarp jų – „Greiti ir įsiutę VIII“, „Bado žaidynės“, „Fantastiškas ketvertas“, būsimoji „Juodoji pantera“.

Šnekama, kad kristi iš didelio aukščio kaskadininkui nepatikdavo, todėl prieš lemtingą sceną jis nervinosi.

Karolis Jančius. Universiteto baigiamasis darbas, 2016 m. Praėjusių metų kovo pabaigoje požeminėje slėptuvėje Vilniuje, Šilo gatvėje, vyko filmavimas, skirtas Europos humanitarinio universiteto, kuriame studijuoja baltarusių studentai, bakalauro programos „Medijos ir komunikacija“ baigiamajam darbui.

Kaskadininkas K.Jančius turėjo dalyvauti atviros ugnies scenoje. Filmo kūrėjai turėjo tik vieną gesintuvą ir jis nesuveikė – liepsnojantį žmogų teko gesinti parankinėmis priemonėmis. Daugiau kaip pusę kūno apdegęs vyras į ligoninę buvo paguldytas komos būsenos ir ten mirė.

Kun Liu. „Nesunaikinamieji II“, 2011 m. Vienu šio populiaraus veiksmo filmo masalu laikoma tai, kad jame iš esmės nėra kompiuterinių specialiųjų efektų. Taip filmo kūrėjai nutarė atiduoti pagarbos duoklę seniesiems šio žanro filmams, kuriuose visus triukus atlikdavo žmonės.

2011 metų rudenį Bulgarijoje „Nesunaikinamiesiems II“ buvo filmuojama guminės valties sprogimo scena.

Ji baigėsi tragiškai: du kaskadininkai buvo sunkiai sužeisti. Išgyveno tik Nuo Sun, o 26-erių Kun Liu nuo traumų mirė ligoninėje, taip ir neatgavęs sąmonės.

Harry O’Connoras. „Trigubas X“, 2002 m. Veiksmo filmo „Trigubas X“ pagrindinio herojaus pragyvenimo šaltinis – pasiutiškų, šiurpą keliančių žygių filmuota medžiaga.

Pagrindinį vaidmenį filme atliko Vinas Dieselis, jį dubliavo kaskadininkas H.O’Connoras. Dinamiškame veiksmo filme yra scena, kurioje pagrindinis herojus skrenda parasparniu paskui valtį, lekiančią vandeniu visu greičiu, ir nusileidžia žemyn lynu prieš pat tiltą, pro kurį prašvilpia valtis.

Kaskadininkas neapskaičiavo atstumo – pradėjo leistis per vėlai ir trenkėsi į tilto kraštą didesniu nei 70 km/val. greičiu. Profesionalus triukų atlikėjas mirė beveik akimirksniu.

Jo mirties kadras iš dalies įtrauktas į filmą, nes, pasak režisieriaus Robo Coheno, „Harry to būtų norėjęs“. Žinoma, lemtingą smūgį į tiltą iškirpo – juk pagal siužetą herojus sėkmingai pasiekia valtį.

Artas Schollas. „Oro gvardija“, 1985 m. Režisieriaus Tony Scotto filmas „Oro gvardija“ apie amerikiečių lakūnus tapo tikru hitu. Jame pagrindinį vaidmenį atliko tuomet dar jaunas ir perspektyvus aktorius T.Cruise’as. Jis vaidino naikintuvo F-14 asą, kuris ir žemėje, ir danguje vadovaujasi instinktais, o ne taisyklėmis.

Filme būta daug scenų ore, o viena jų baigėsi tragedija.

Lakūnas kaskadininkas A.Schollas atlikdamas aukštojo pilotažo figūrą nesuvaldė naikintuvo ir nukrito į Ramųjį vandenyną. Gelbėjimo komanda kelias dienas ieškojo katastrofos pėdsakų, bet nei lėktuvo nuolaužų, nei A.Schollo kūno nerado.

Paolo Rigonas. „Tik tavo akims“, 1981 m. Turint galvoje, kiek mirtinai pavojingų triukų atliko kaskadininkai filmuose apie Džeimsą Bondą, nenuostabu, kad kai kurie jų baigėsi nesėkme. O vienas – tragiškai.

Kuriant filmą „Tik tavo akims“ liko baigti vieną sceną – gaudynes bobslėjaus trasoje, tačiau rogės netikėtai iššoko iš trasos ir trenkėsi į medį. Kaskadininkas P.Rigonas žuvo iškart.

Juosta „Tik tavo akims“ netapo geriausia bondiados istorijoje, tačiau nuolat prisimenama, kai kalbama apie įspūdingų triukų gausą. Už tokį pripažinimą teko brangiai sumokėti.

A.J.Bakunas. „Plienas“, 1978 m. Retai pasitaiko, kad triukas išgarsėja labiau už filmą. Kaskadininkas A.J.Bakunas dubliuodamas filmo „Plienas“ aktorių George’ą Kennedy pabandė nušokti iš statomo namo 22 aukšto, esančio 91 metro aukštyje. Tokiam žingsniui jis ryžosi, kai ankstesnį jo rekordą viename šou viršijo aštrių pojūčių mėgėjas Daras Robinsonas.

A.J.Bakunas buvo metęs kūno kultūros mokytojo darbą, kad taptų kaskadininku. Sudėtingi triukai jį plačiai išgarsino.

Tą dieną, kai turėjo būti pasiektas naujas rekordas, šuolį stebėjo keli šimtai žmonių, tarp jų – ir A.J.Bakuno tėvas.

Kaskadininkas viską padarė puikiai, tačiau pripučiama pagalvė neatlaikė smūgio ir sprogo. A.J.Bakunas kitą dieną mirė ligoninėje.

Jose Marco. „Ryklys“, 1969 m. Likus šešeriems metams iki garsiųjų Steveno Spielbergo „Nasrų“ jau buvo bandyta sukurti kraują stingdantį filmą apie žmones puolančius jūrų grobuonis.

Kaskadininkai nebuvo vandenyno gyventojų specialistai, neišmanė jų elgesio ypatumų ir paprastai kliovėsi sėkme. Kaip vėliau paaiškėjo, be reikalo.

Kaskadininkas J.Marco plaukiojo šalia ryklio, kuriam buvo suleista migdomųjų. Gyvūnas tysojo nejudėdamas, tad visi buvo įsitikinę, kad jis miega. Staiga ryklys puolė žmogų ir suleido į jį dantis. Kaskadininkas žuvo niekam nespėjus nė krustelėti.

Prodiuseriai nutarė šią mirtį išnaudoti filmo reklamai. Tai sužinojęs režisierius Samuelis Fulleris nusišalino ir pareikalavo išbraukti jo pavardę iš titrų.

Galiausiai žiūrovai boikotavo filmą, nors ir be skandalo jis buvo nevykęs.

Ormeras Loclearas ir Miltonas Elliottas. „Skywayman“, 1920 m. Šiame sename filme apie oro asus kaskadininkai darė triukus be jokių saugos priemonių.

Kartą buvo filmuojama scena, kai lėktuvas naktį pikiruoja (skrenda žemyn didėjančiu greičiu 30–90 laipsnių kampu į horizontą) į lauką su naftos cisternomis.

Iš žemės į orlaivį buvo nukreipti galingi prožektoriai. Pirmasis pilotas O.Loclearas prieš skrydį kelis kartus prašė technikų prislopinti šviesą, kad jis galėtų matyti, kada baigti pikiruoti. Nežinia kodėl, bet personalas pamiršo tai padaryti.

Prožektorių apakintas pilotas nukreipė lėktuvą į žemę ir šis sudužo į šipulius. O.Loclearas ir M.Elliottas mirė iškart.

Katastrofos kadrą režisierius Jamesas P.Hoganas įtraukė į juostą, bet atrodo, kad nė viena „Skywayman“ kopija neišliko iki mūsų dienų. Tad į kino istoriją filmas įėjo kaip projektas, pražudęs du triukų meistrus.

Parengė Milda Augulytė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.