Filmo apie džiazą kūrėjai įsitikinę – jis privers šokti

„Paliesti garso“. Taip pavadintas šiųmečio festivalio „Kaunas Jazz“ filmas. Šio festivalio siela Jonas Jučas (66 m.) įsitikinęs, kad jį žiūrėdamas ne vienas žiūrovas ims judėti iš ekrano sklindančio džiazo ritmu.

D.Savickas: „Kurdami filmą turėjome daug laisvės.“
D.Savickas: „Kurdami filmą turėjome daug laisvės.“
E.Baltrėnienės prodiusuotoje juostoje išvysime ir JAV žvaigždę Gregory Porterį.
E.Baltrėnienės prodiusuotoje juostoje išvysime ir JAV žvaigždę Gregory Porterį.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 16, 2018, 12:40 PM, atnaujinta Sep 18, 2018, 11:49 AM

Džiazo gerbėjai turės galimybę trumpam sugrįžti į šių metų pavasarį ir įvertinti, kokiu žvilgsniu 28-ąjį festivalį „Kaunas Jazz 2018“ pamatė filmo „Paliesti garso“ kūrėjai – idėjos autorius Donatas Savickas ir prodiuserė Eglė Baltrėnienė.

40 minučių trukmės filme, kurį netrukus pamatys ir „Lietuvos ryto“ televizijos žiūrovai, atsispindi įsimintiniausios šiųmetės džiazo šventės akimirkos. Kūrėjai išrinko geriausius epizodus iš dešimt dienų filmuoto festivalio.

Šis darbas gerokai skiriasi nuo ankstesnių metų filmų.

„Filme daugiau dinamikos, polėkio ir kūrybinės laisvės. Nors jame parodyti kone visi festivalio koncertai ir kiti renginiai, pakalbinti muzikantai ir dainininkai, jis nėra vien dokumentika.

Kūrėjai į festivalį pažvelgė itin šiuolaikišku žvilgsniu ir pro meninę bei muzikinę prizmę“, – tvirtino J.Jučas.

Filmo autorius D.Savickas tvirtino, jog jį kurdamas siekė, kad matydami vaizdą ekrane žiūrovai iš karto būtų įtraukti į muzikos šventę.

„Nors filme įspūdžiais ir mintimis dalijasi ne vienas atlikėjas, daugiausia dėmesio skirta muzikai, garsui. Todėl ir filmas pavadintas „Paliesti garso“.

Turėjome daug kūrybos laisvės. Norėjau, kad žiūrėdami filmą žmonės pasijustų paliesti garso, tarsi patektų į kitą erdvę: atsipalaiduotų, imtų ritmingai linksėti, koja mušti ritmą ar net šokti“, – kalbėjo filmo autorius.

E.Baltrėnienė įsitikinusi, kad muzika – universali pasaulio kalba, galinti pasakyti daugiau nei žodžiai.

„Dažnai užtenka paprastos melodijos, kad siela uždainuotų iš laimės. O džiazas – nepavaldi laikui, gyva ir nuolat kintanti tėkmė, suteikianti džiaugsmo, improvizacijos, laisvės pojūtį. Mėgstantys džiazą ypač jaučia muzikos prisilietimą“, – sakė filmo prodiuserė.

Tai – 24-asis filmas apie festivalį „Kaunas Jazz“. Festivalio rengėjo J.Jučo teigimu, ne visos nuo 1991 metų rengiamo festivalio geriausios akimirkos yra išlikusios filmuotoje medžiagoje.

„Pirmieji festivaliai buvo įamžinti buitinėmis kameromis, todėl išliko tik kai kurių koncertų fragmentai.

Filmai apie festivalį kuriami nuo 1994-ųjų“, – pasakojo J.Jučas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.