Naujojo Ukrainos prezidento V. Zelenskio praeitis – nebūdinga šalies vadovui

Naujasis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis žaidė Linksmųjų ir išradingųjų klube (LIK), kūrė televizijos humoristines laidas, vaidino filmuose ir serialuose.

Volodymyras Zelenskis.<br>Scanpix/Zumapress ir Scanpix/AFP nuotr.
Volodymyras Zelenskis.<br>Scanpix/Zumapress ir Scanpix/AFP nuotr.
Volodymyras Zelenskis.<br>Scanpix/Zumapress nuotr.
Volodymyras Zelenskis.<br>Scanpix/Zumapress nuotr.
Volodymyras Zelenskis.<br>Scanpix/AFP nuotr.
Volodymyras Zelenskis.<br>Scanpix/AFP nuotr.
Volodymyras Zelenskis.<br>Scanpix/AFP nuotr.
Volodymyras Zelenskis.<br>Scanpix/AFP nuotr.
 V.Zelenskis buvo ppopuliarus aktorius. 
 V.Zelenskis buvo ppopuliarus aktorius. 
„Tarnybinis romanas. Dabartiniai laikai“.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
„Tarnybinis romanas. Dabartiniai laikai“.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
„Tautos tarnas“.
„Tautos tarnas“.
„Aštuoni pirmi pasimatymai“.
„Aštuoni pirmi pasimatymai“.
„Meilė Niujorke“. V.Zelenskis – viduryje.
„Meilė Niujorke“. V.Zelenskis – viduryje.
„Rževskis prieš Napoleoną“.
„Rževskis prieš Napoleoną“.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Apr 30, 2019, 11:48 AM, atnaujinta Apr 30, 2019, 12:04 PM

Iki praėjusių metų tarsi neturėjo politinių ambicijų ir buvo žinomas tik kaip aktorius.

Kokie ryškiausi jo vaidmenys?

Ukrainos prezidentą jau pasveikino kai kurių valstybių vadovai, o analitikai karštai diskutuoja, kaip atsitiko, kad patyrusį politiką Petro Porošenką nugalėjo komikas, buvęs LIK žaidėjas, studijos „Kvartalas-95“, kuriančios humoristines laidas ir prodiusuojančios komedijas, meno vadovas V.Zelenskis.

Kol V.Zelenskis dar nepradėjo eiti Ukrainos prezidento pareigų, prisiminkime jo aktorinius laimėjimus.

„Meilė Niujorke“ (Liubov v bolšom gorode, 2009 m.). 2003 metais komanda „95-asis kvartalas“, kurios kapitonas buvo V.Zelenskis, skandalingai paliko LIK, tapo studija „Kvartalas-95“ ir pradėjo kurti humoristines programas Ukrainos ir Rusijos televizijoms.

Vėliau studija ėmėsi didelių kūrinių. Pirmasis buvo serialas „Svotai“, o 2009-aisiais pasirodė pirmas filmas iš serijos „Meilė Niujorke“.

Šią romantinę komediją režisavo Marius Vaisbergas („Hitler kaput!“), veiksmas vyko Niujorke, o pagrindiniai herojai – trys jaunuoliai, kurių vieną vaidino V.Zelenskis. Pagal siužetą jie turėjo suprasti, kas yra meilė, antraip negalėjo mylėtis.

Kitus vaidmenis atliko Aleksejus Čiadovas ir suomių aktorius Ville Haapasalo, Vera Brežneva, Anastasija Zadorožnaja ir Svetlana Chodčenkova, taip pat Filipas Kirkorovas, kuris vaidino šventąjį Valentiną.

„Tarnybinis romanas. Dabartiniai laikai“ (Služebnyj roman. Naše vremia, 2011 m.). Režisieriaus Sariko Andreasiano filmas – vienas iš daugelio bandymų pasinaudoti sovietiniu palikimu, kuriuos įkvėpė Timūro Bekmambetovo filmo „Likimo ironija, arba Laimingų Naujųjų!“ sėkmė.

Naujojo „Tarnybinio romano“ autoriai nekopijavo pažodžiui originalios juostos, net papildė naujais herojais, pavyzdžiui, atsirado manieringas sekretorius Vadikas, kurį įkūnijo Pavlas Volia. Filmas nebuvo visiškai prastas, jam netgi pavyko atsipirkti (iš viso surinkta 14,7 mln. dolerių).

V.Zelenskis vaidino Anatolijų Novoselcevą (originale šį vaidmenį atliko Andrejus Miagkovas), kurį išmuša iš pusiausvyros griežtoji Liudmila Kalugina, vaidinama S.Chodčenkovos (Alisos Freindlich vaidmuo).

„Rževskis prieš Napoleoną“ (Rževskij protiv Napoleona, 2012 m.). M.Vaisbergo filmas „Hitler kaput!“ buvo anekdotų apie Štirlicą ekranizacija, o šio scenarijus rėmėsi anekdotais apie poručiką Rževskį.

Šių anekdotų dvasios perkelti į ekraną nepavyko, nors vaidino daug žvaigždžių: Rževskį – Pavelas Derevianka, Natašą Rostovą – S.Chodčenkova, markizą de Mazosadą – Michailas Galustianas, Levą Tolstojų – Michailas Jefremovas.

V.Zelenskiui šiame filme teko Prancūzijos imperatoriaus Napoleono Bonaparto vaidmuo, kuris, beje, jam labai tiko.

„Aštuoni pirmi pasimatymai“ (8 pervych svidanij, 2012 m.). Savotiška „Švilpiko dienos“ variacija, romantinė komedija apie du vienas kitam skirtus žmones (juos vaidino V.Zelenskis ir Oksana Akinšina).

Pagal filmo siužetą herojai patenka į laiko kilpą ir kasryt atsibunda vienoje lovoje, nors nieko panašaus neplanavo.

Filmas atsipirko ir sulaukė dviejų tęsinių: „Aštuonių naujų pasimatymų“ (2014 m.) ir „Aštuonių geriausių pasimatymų“ (2016 m.). Pastarajame V.Zelenskio partnerė buvo V.Brežneva.

„Tautos tarnas“ (Sluga naroda, 2015–2019 m.). Šis serialas, ko gero, labiau padėjo V.Zelenskiui pelnyti pergalę prezidento rinkimuose nei visa jo komanda kartu paėmus.

Tiesa, kai pasirodė pirmos serijos, niekas neįsivaizdavo, kad „Tautos tarno“ siužetas taps tikrove.

Pagal siužetą paprastas mokytojas Vasilijus Goloborodka (jį vaidina V.Zelenskis) staiga tampa interneto žvaigžde, iškelia savo kandidatūrą šalies prezidento rinkimuose ir juos laimi.

Jis nelabai įsivaizduoja, ką daryti, bet trejus metus mokosi būti naudingas savo kraštui.

Trečiame sezone parodytos tik trys serijos, serialas baigėsi rinkimų pirmojo turo išvakarėse, kovo pabaigoje, ir dar kartą priminė rinkėjams V.Zelenskį bei jo partiją, kuri taip ir pavadinta – „Tautos tarnas“.

Serialo herojus, kurį vaidina naujasis Ukrainos vadovas, turėjo ir nemalonios patirties, netgi spėjo pasėdėti kalėjime. V.Zelenskio rinkėjai tikisi, kad tikrame gyvenime taip neatsitiks.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?