Kaunas šildosi serialo „Černobylis“ šlovės spinduliuose – kviečia pamatyti, kur jis buvo filmuotas

Kaunas nutarė nepraleisti progos pasišildyti TV serialo „Černobylis“ šlovės spinduliuose – parengė ekskursijų maršrutą po vietas, kuriose buvo filmuojamos kai kurios scenos. Dalis šių vietų – privati nuosavybė.

Ekskursijos dalyviai keliavo 1979 metais pagamintu autobusu PAZ-672.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ekskursijos dalyviai keliavo 1979 metais pagamintu autobusu PAZ-672.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vytauto prospekto namai seriale priminė tipišką sovietinę Maskvos gatvę.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vytauto prospekto namai seriale priminė tipišką sovietinę Maskvos gatvę.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Buvę KTU 8-ieji rūmai puikiai tiko kadrams iš Maskvos 6-osios ligoninės filmuoti.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Buvę KTU 8-ieji rūmai puikiai tiko kadrams iš Maskvos 6-osios ligoninės filmuoti.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Radijo gamyklos kieme buvo filmuojami šiurpūs kadrai, kuriuose darbininkai krovė ir užlydė cinkuotus karstus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Radijo gamyklos kieme buvo filmuojami šiurpūs kadrai, kuriuose darbininkai krovė ir užlydė cinkuotus karstus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gidas L.Daubaras parodė serialo herojaus V.Legasovo bute iki šiol esantį medinį sieninį šaldytuvą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gidas L.Daubaras parodė serialo herojaus V.Legasovo bute iki šiol esantį medinį sieninį šaldytuvą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 17, 2019, 6:16 AM

Kompanijos HBO sukurto serialo „Černobylis“ gerbėjai kviečiami Kaune apsilankyti pastatuose, kurie buvo virtę Maskvos ligonine, pagrindinio juostos herojaus mokslininko Valerijaus Legasovo butu, Kijevo kalėjimu, sovietų valdininkų kabinetu.

Ekskursijos dalyvius gidas Linas Daubaras kvietė susiburti Savanorių prospekte, buvusios Radijo gamyklos kieme.

Šis beveik apleistas sovietmečiu iškilęs pastatas kino kūrėjams atstojo KGB kalėjimą Kijeve ir Baltarusijos atominių tyrimų instituto kabinetus.

Antro aukšto koridoriuje buvo įrengtos kalėjimo grotos, o vietoj buvusių gamyklos kabinetų durų įstatytos iš pažiūros sunkios metalinės kalėjimo durys. Jos gamykloje liko ir pasibaigus filmavimo darbams.

Kad aplinka dar labiau primintų niūrią kalėjimo atmosferą, aplink neva metalines, nors iš tiesų medines duris ant sienų buvo priklijuotos iki dabar išlikusios murzinos žalios keraminės plytelės.

Ketvirtame gamyklos aukšte esantis kabinetas taip pat patiko juostos kūrėjams. Jis iki šiol primena tipišką vidutinio sovietinio viršininko kabineto interjerą. Kabineto sienų dalis išmušta medinėmis lentelėmis, paklota kiliminė danga.

Todėl šiame kabinete buvo filmuojamas atominių tyrimų instituto darbuotojos Ulanos Chomiuk telefoninis skambutis, kurio metu pasitelkta kodų kalba.

Vidinis gamyklos kiemas buvo virtęs Maskvos ligoninės kiemu, kuriame buvo kraunami ir virinami cinkuoti karstai su nuo spindulinės ligos mirusių žmonių palaikais.

Po apsilankymo Radijo gamykloje ekskursijos dalyviai keliavo į Kauno centrą – Kęstučio gatvę.

Grupė smalsuolių buvo vežami sovietiniu autobusu PAZ-672, pagamintu 1979 metais. Tokie autobusai buvo naudojami ir filmuojant serialą.

Kęstučio gatvės 27-asis pastatas iškilo dar XIX amžiaus pabaigoje kaip vienas iš Kauno tvirtovės administracinių statinių.

Tarpukariu ten veikė Žemės ūkio ministerija. Vėliau tai buvo Kauno technologijos universiteto 8-ieji rūmai.

Čia ir buvo įkurta Maskvos 6-oji ligoninė, į kurią buvo vežami Pripetės ugniagesiai, dalyvavę likviduojant avarijos padarinius, filmuoti jų kančių kadrai.

Rūmų kabinetai buvo tapę palatomis, vestibiulis – medicinos seserų budėjimo postu.

Serialo kūrėjus sužavėjo ir Kauno tarpukario architektūra – Vytauto prospekto ruošas, kuriame stovi 85-asis ir 87-asis daugiabučiai.

Režisieriui Johanui Renckui jie priminė sovietmečio Maskvos gatvę.

Filmuojant serialą šioje gatvės dalyje stovėjo seni rusiški moskvičiai, žiguliai, volgos, zaporožiečiai, pro šalį žingsniavo sovietmečiu madingais drabužiais vilkintys aktoriai.

Priešais esančiame Vytauto prospekto 58-ajame name buvo įkurtas pagrindinio serialo herojaus V.Legasovo butas.

Namo tarpuvartėje ir dabar yra anga, į kurią mokslininkas seriale kiša ir paslepia įrašytas „tiesos kasetes“. Butas kol kas negyvenamas, nes savininkai jį ketina atnaujinti.

„Tai vienas prašmatniausių 1928 metais Kaune pastatytų art deco stiliaus pastatų. Serialo režisieriui namas patiko dėl to, kad Niujorke jis pats gyvena šio architektūros stiliaus būste“, – pasakojo L.Daubaras.

„Černobylio“ kūrėjams taip pat tiko buto miegamajame aplink lubų šviestuvą išlikę aukso spalvos lipdiniai, užapvalinti sienų kampai.

Senos, bet nušveistos virtuvės sienų keraminės plytelės buvo kiek pasendintos siekiant, kad atrodytų apšnerkštos. Įdomi ir sieninė medinė spinta, kuri anksčiau naudota kaip šaldytuvas.

Svetainėje ir valgomajame filmuojant buvo pakabinti vaizduojamą laikotarpį primenantys šviestuvai. Jie kabo ir dabar.

Taip pat viena valgomojo siena nuo seno buvo išklijuota tapetais. Kino kūrėjai užsakė pagaminti tokių pat tapetų ir jais išklijavo kitas sienas.

Visose lankytinose vietose ekskursijos rengėjai yra pakabinę nuotraukų, liudijančių, kaip viskas atrodė vykstant filmavimo darbams.

Pastatai ir butas, kuriuose buvo filmuojamas „Černobylis“, dabar yra privati nuosavybė. Šie objektai atnaujinami, pritaikomi naujoms reikmėms, tad sparčiai keičiasi ir serialo pėdsakų juose netrukus neliks.

Todėl viešoji įstaiga „Kaunas INN“ liepos mėnesį rengs dar kelias ekskursijas „Černobylis. Kaunas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.