Romanas Polanskis taip ir nesulaukė jo nužudytą žmoną įkūnijusios Margot Robbie skambučio

Režisierius Romanas Polanskis (85 m.) būtų turėjęs ką patarti aktorei Margot Robbie (29 m.), vaidinusiai žiauriai nužudytą jo žmoną. Bet „Oskaru“ ir Auksiniu gaubliu apdovanotas kūrėjas jos skambučio nesulaukė.

M.Robbie nepanoro konsultuotis su R.Polanskiu.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
M.Robbie nepanoro konsultuotis su R.Polanskiu.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
M.Robbie filme „Vieną kartą Holivude“.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
M.Robbie filme „Vieną kartą Holivude“.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
M.Robbie džiaugėsi darbu su filmo režisieriumi Q.Tarantino.
M.Robbie džiaugėsi darbu su filmo režisieriumi Q.Tarantino.
R.Polanskis žmonos Sh.Tate neteko 1969 m.
R.Polanskis žmonos Sh.Tate neteko 1969 m.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2019-09-26 11:50

Režisieriaus Quentino Tarantino talento gerbėjai nekantriai laukia jo dramos „Vieną kartą Holivude“ (Once Upon... A Time In Hollywood) pasaulinės premjeros.

Filmas pasirodys praėjus 50 metų nuo vieno žiauriausių praėjusio amžiaus nusikaltimų.

Juostoje M.Robbie įkūnijo aktorę Sharon Tate, kuri būdama devintą mėnesį nėščia tapo Charleso Mansono gaujos auka.

1969-ųjų rugpjūčio pradžioje į 26 metų Sh.Tate ir jos vyro R.Polanskio namus Los Andžele įsiveržė Ch.Mansono gaujos nariai ir žiauriai nužudė penkis žmones.

Pats režisierius tuo metu buvo Londone.

Nusikaltimo vietoje žudikai paliko užrašą „kiaulė“ (pig), išvedžiotą Sh.Tate krauju.

Nors Ch.Mansonas ir nedalyvavo žudynėse, teismas jį pripažino nusikaltimo įkvėpėju ir sumanytoju (Sh.Tate ir jos svečiai – ne vienintelės gaujos aukos).

Jam buvo paskirta mirties bausmė, bet vėliau pakeista įkalinimu iki gyvos galvos. Ch.Mansonas mirė kalėjime 2017-aisiais būdamas 83 metų.

Aktoriai, įkūnijantys realius jau mirusius žmones, paprastai konsultuojasi su jų artimaisiais – taip lengviau įsijausti į vaidmenį.

Vis dėlto M.Robie nepanoro bendrauti su R.Polanskiu, kuris yra prisipažinęs, kad turėjo lytinių santykių su nepilnamete ir pabėgo iš JAV dėl gresiančio teismo.

Tiesa, aktorė perskaitė jo autobiografiją. Anot M.Robie, joje tiek detalių, kad „bendrauti su Romanu neprireikė“.

Naująjį Q.Tarantino filmą M.Robbie pasitiks ką tik, liepos pradžioje, atšventusi gimtadienį. Iki šio laiko ji įveikė daug viršūnių, į kurias jos kolegos kopia ne vieną dešimtmetį.

Fermerio iš Australijos miesto Delbio, kuriame yra 12 tūkstančių gyventojų, dukrai pavyko ne tik tapti sava ant Holivudo kalvų, bet ir įsitvirtinti kaip rimtai dramų aktorei bei prodiuserei, pasirengusiai eksperimentuoti ir kovoti už lygias vyrų ir moterų teises net tokioje sudėtingoje sferoje kaip kinas.

Margot užaugo daugiavaikėje šeimoje – turi seserį ir du brolius. Jaunesnysis Cameronas (23 m.) taip pat tikisi aktoriaus karjeros, o kol kas didina sekėjų gretas instagrame ir džiugina juos pasirodymais ant mados podiumo.

Jos vaikystė buvo nuostabi: augo senelio ūkyje, apsupta naminių gyvulių ir įspūdingų kraštovaizdžių, daug laiko praleisdavo paplūdimyje. „Aš mokėjau skaldyti malkas ir nuo ryto iki vakaro plaukiodavau burlente“, – prisiminė Margo.

Dar ankstyvoje vaikystėje prisižiūrėjusi Holivudo filmų, M.Bobbie panoro tapti aktore. „Mano idealas visada buvo Grace Kelly. Kai ji kadre, negaliu sulaikyti ašarų. Tas pats Marilyn Monroe – neįmanoma atitraukti akių. Jos gali vaidinti komedijoje, o po sekundės jau sukelti isteriją“, – žavėjosi M.Robbie.

Įkvėpta M.Monroe ir G.Kelly, baigusi mokyklą 14-metė Margo persikėlė į Melburną. Jai pasisekė – beveik iš karto gavo vaidmenį populiariame australų TV seriale „Kaimynai“, kuriame kadaise karjerą pradėjo dainininkė Kylie Minogue.

Iš pradžių Margo vaidmuo buvo mažytis, bet ilgainiui komedijos kūrėjai nutarė jį išplėtoti – taip aktorė tapo žinoma gimtojoje Australijoje.

Toliau – kelionė į Los Andželą ir stiuardesės vaidmuo stilingame seriale apie septintąjį dešimtmetį „Pan Am“, kuris po pirmo sezono buvo nutrauktas dėl prastų reitingų. Vis dėlto M.Robbie šis televizijos filmas tapo tikru pakilimo taku, nes jau labai greitai ji įveikė režisieriaus Martino Scorsese aktorių atranką ir gavo vaidmenį „Volstito vilke“, kurio pagrindinė žvaigždė buvo Leonardo DiCaprio.

M.Robbie vaidino pagrindinio herojaus žmoną, bet nė kiek jam nenusileido: barbę primenanti moteris sugebėjo duoti atkirtį L.DiCaprio kuriamam personažui dar per atranką.

M.Robbie prisiminė, kaip, norėdama padaryti įspūdį M.Scorsese, nutarė ginčo scenoje nukrypti nuo scenarijaus: „Aš priėjau prie pat L.DiCaprio ir pagalvojau: „Galbūt reikėtų jį pabučiuoti? Kada dar turėsiu progą bučiuoti L.DiCaprio?“ O tada galvoje kažkas apsiverte ir aš – pliaukšt! – skėliau jam antausį. Paskui garsiai jį pasiunčiau. Šito scenarijuje nebuvo. Visi neteko amo.“

Improvizacija turėjo poveikį: režisierius ir pagrindinė žvaigždė įvertino ekspresyvų gestą ir Margo gavo vaidmenį.

Nors vaidmuo „Volstrito vilke“ sulaukė liaupsių, M.Robbie nebenorėjo vaidinti pagrindinio personažo žmonos, draugės ar kitos antraplanės moters. Taip, ji gavo efektingų vaidmenų – Džeinė filme „Tarzanas: džiunglių legenda“ ir pašėlusi Harli Kvin „Savižudžių būryje“, tačiau išties stipraus ir pagrindinio tarp jų nebuvo. Tuomet M.Robbie nutarė, kad nėra ko laukti permainų – reikia jų imtis pačiai.

2014-aisiais, filmuojant „Prancūzišką siuitą“, M.Robbie susipažino su režisieriaus asistentais britais. Jie taip susidraugavo, kad septynių žmonių komapanija nutarė išsinuomoti trijų kambarių butą Londono Klepemo rajone.

M.Robbie persikėlė į Angliją ir toje komunoje gyveno dvejus metus. Su vienu kaimynų – Tomu Ackerley (29 m.) – ji užmezgė romaną, bet ilgai jį slėpė nuo kitų gyventojų, įsteigė prodiuserių kompaniją „LucyChap Entertainment“, o 2016-aisiais susituokė. Manoma, kad dabar Margot laukiasi kūdikio.

Be M.Robbie ir T.Ackerley, „LucyChap“ dirba asistente tapusi jos vaikystės draugė Sophia Kerr ir Josey McNamara – dar vienas Klepemo kompanijos narys. Dabar jie turi biurą su neonine iškaba Los Andžele ir sutartį su kino milžinu „Warner Bros.“, taip pat ilgą sąrašą keletui metų suplanuotų filmų. Beveik visuose juose pagrindinius vaidmenis atlieka moterys.

Kompanija „LucyChap“ 2017-aisiais išleido filmą apie skandalingą amerikiečių dailiojo čiuožimo meistrę Tonyą Harding „Aš esu Tonia“, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko M.Robbie. Už jį aktorė pelnė savo pirmą „Oskaro“ nominaciją.

Amerikiečių kino kritikai už šį vaidmenį M.Robbie įteikė premiją „Critic’s Choice Movie Award“, o leidinys „Time“ ją įtraukė į įtakingiausių pasaulio žmonių iki 30 metų šimtuką.

Tai buvo tobulas pradedančiosios kino kompanijos debiutas: originalus scenarijus, pagrįstas kultinės asmenybės biografija, hibridinis žanras – filmas balansuoja ant dramos ir juodosios komedijos ribos, o svarbiausia – ryškus ir prieštaringas moters personažas filmo centre.

Rengiantis vaidmeniui M.Robbie prireikė keturių mėnesių dailiojo čiuožimo treniruočių. Aktorė turėjo gludinti tris skirtingus čiuožėjos akcentus. Be to, ji ir prodiusavo filmą.

„Mane ypač nustebino Margo gebėjimas iškart spręsti kelis uždavinius. Grafikas buvo labai įtemptas, bet ji gebėjo bet kurią akimirką užmiršti vaidmenį, kad aptartų su prodiusavimu susijusias detales, o vėliau grįždavo į filmavimo aikštelę, – stebėjosi filmo režisierius Craigas Gillespie. – Kartais man kyla klausimas, kurio vaidmens – aktorės ar prodiuserės – atlikėja ji yra stipresnė.“

O juk spaudimas buvo didžiulis: filmui nepasisekus galėjo žlugti puikiai besiklostanti karjera.

„Man atrodo, kad vyrai turi daugiau galimybių toliau vaidinti pagrindinius personažus, net jei jiems ir nesiseka. Bet jei tu moteris ir tavo filmas nesurinko pinigų? Sėkmės medžiojant kitą pagrindinį vaidmenį“, – įžvalgomis dalijosi M.Robbie.

Beveik prieš dvejus metus, praėjus dviem savaitėms po pirmos publikacijos apie kino prodiuserio Harvey Weinsteino lytinį priekabiavimą, M.Robbie buvo pakviesta sakyti kalbos žurnalo „Elle“ renginyje, skirtame Holivudo moterims.

Ruošdamasi kalbai aktorė nutarė paklausinėti kino moterų apie jų patyrimą. Ji kreipėsi ne į garsias aktores, o į eilines filmavimo dalyves – operatores, apšvietėjas, asistentes. M.Robbie pateikė porą klausimų internetinėje savo kino kompanijos moterų pokalbių svetainėje ir jos telefoną užplūdo pranešimai.

„Jos buvo labai įniršusios. Apstulbau, kiek daug ko jos turėjo slėpti“, – pasakojo aktorė.

Visos kartu jos parašė esė – savotišką atvirą laišką Holivudui. „Būti moterimi Holivude dažnai reiškia, kad teks susidurti ir kovoti su žeminančiomis sąlygomis, – teigiama pareiškime. – Vyrai siūlys jums šovinistinius vaidmenis manydami, kad tai jūsų svajonių viršūnė.

Ir net tos mūsų, kurioms pavyko susikurti reikšmingą karjerą, iki šiol tūno didelių medžių šešėlyje suprasdamos, kad tenka augti gaunant tiek saulės šviesos, kiek duodama. Mes – dalis daugybės viso pasaulio moterų, kurios kovoja už teisę užsidirbti, už teisę būti išgirstoms, už teisę gyventi saugiai.“

Paėjusiais metais M.Robbie nelabai sekėsi: kritikai išpeikė ir trilerį „Paskutinė s#####“, ir istorinę dramą „Marija, Škotijos karalienė“, kuriame M.Robbie vaidino su Saoirse Ronan.

Tiksliau, abiem atvejais kliuvo scenaristams, o štai M.Robbie, apžvalgininkų nuomone, padarė viską, ką galėjo. Beje, ji neturėjo progos „vaidinti žinomu veidu“: persikūnydama į karalienę Elžbietą buvo stipriai nugrimuota.

Aktorė neslėpė, kad šis vaidmuo buvo iššūkis, – iki jos Elžbietą vaidino tokios aktorės kaip Helen Mirren ir Cate Blanchett.

Tačiau režisierius Josie Rourke’as paprašė aktorių pažvelgti į savo herojes ne kaip į bronzines karalienes, o kaip į jaunas moteris (filme netgi parodomas menstruacijų kraujas), ir tai padėjo: M.Robbie buvo nominuota britiškam „Oskaro“ analogui – BAFTA premijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?