„Patrulio“ A. Radzevičiaus žmona prabilo apie kovą su kilogramais: „Dėl visko kaltas karantinas“

Grupės „Patruliai“ nario Algirdo Radzevičiaus žmona ir pati ne vienerius metus scenoje dainavusi su grupe „Blogos mergaitės“ Milisandra Kvaraciejūtė-Radzevičienė atvirauja, jog ją visuomet vargino amžina kova su nepageidaujamais kilogramais. Moteris ne kartą išbandė įvairias dietas, dietologų konsultacijas, sportą, tačiau pasaulį užklupęs karantinas vėl neigiamai atsiliepė Milisandros figūrai.

 Milisandra ir Algirdas Radzevičiai.<br> LR archyvo nuotr.
 Milisandra ir Algirdas Radzevičiai.<br> LR archyvo nuotr.
 Kęstutis Strupas.
 Kęstutis Strupas.
 Edita Gavelienė.
 Edita Gavelienė.
 Milisandra Radzevičienė.
 Milisandra Radzevičienė.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 26, 2021, 11:59 AM

Gydytojai dietologai jau ne vieną mėnesį kalba apie karantino neigiamą įtaką žmonių psichologinei būklei bei mitybos ir fizinio aktyvumo rėžimui. Šį sekmadienį TV8 televizijos medicinos laidoje „Sveikatos medis“, grupės „Patruliai“ nario Algirdo Radzevičius žmona Milisandra Kvaraciejūtė-Radzevičienė sutiko papasakoti, jog taip pat susidūrė su šia problema, kuomet karantino laikotarpiu teko nemenkai susirūpinti savo figūra bei svoriu.

„Per karantiną, manau, kaip ir daugelis, priaugau ne vieną kilogramą, kuriuos bandau šalinti. Atidžiai renkuosi produktus, kuriuos vartoju, skaičiuoju kalorijas, stengiuosi nevalgyti vakarais, geriu daug vandens ir sportuoju „online“ treniruotėse“, – laidoje pasakojo Milisandra.

Šiandien sūnų auginanti ir drabužių dizaino salono verslą vykdanti moteris pripažįsta, jog norint gerai jaustis ir dailiai atrodyti, kiekvienam tenka įdėti nemažai pastangų. Milisandra pasakoja ne pirmą kartą kovojanti su priaugtais kilogramais ir yra be galo dėkinga dietologijos specialistams, kurie jai efektyviai pagelbėjo sprendžiant šią problemą.

„Aš labai dėkinga savo mamai, kuri viename žurnale užmatė dietologės Edita Gavelienės straipsnį, kuriame buvo paminėta, jog ji vienai moteriai padėjo numesti svorio. Taip ir man kilo noras susisiekti su ja, sėkmingai ėmėme bendradarbiauti. Jau pusantrų metų laikausi jos sudaryto mitybos plano, kalorijų skaičiavimais. Jos dėka ir mano užsibrėžto tikslo siekimu pavyko atsikratyti tų nereikalingų kilogramų“, – savo istorija dalinosi Milisandra.

Gydytoja pastebi, kad itin daug žmonių skundžiasi per pandemijos laikotarpiu priaugtais kilogramais. Viena pagrindinių to priežasčių yra patiriamas stresas, kurį malšindami žmonės neretai renkasi nesubalansuotos mitybos ir sveikatai nepalankius maisto produktus.

„Karantininėje aplinkoje, dėl įvairių priežasčių, keičiasi žmogaus svoris, ypač tų asmenų, kurie turi polinkį pilnėjimui. Manoma, kad pagrindinės priežastys – stresas. Jį patiriantys žmogus nusiraminimą randą maiste, turtingu angliavandeniais ir pridėtiniu cukrumi. Deja, šiai dienai žinome, kad mūsų žarnyno mikroflora yra itin jautri aplinkos veiksniams. Naujausi tyrimai rodo, jog ir COVID-19 infekcija taip pat keičia žarnyno mikroflorą, mažėja gerųjų bakterijų“, – teigė VUL Santaros klinikų Hepatologijos, ganstroenterologijos ir dietologijos centro gydytoja dietologė doc. dr. Edita Gavelienė.

Pastaruoju metu sveikatos ekspertai dažnai mini, kad sveikata prasideda būtent nuo žarnyno sveikatos. Esant bėdų dėl virškinimo, gydytojai rekomenduoja virškinimo fermentus, kuriuos žmogus įprastai turėtų gauti su žaliu, augalinės kilmės maistu. Tačiau nepakankamą virškinimo fermentų kiekį galima kompensuoti tam skirtais maisto papildais.

„Turiu žarnyne tokį įsivėlusį „tinginuką“ ir kartą labai sunerimau, kai keletą dienų negalėjau nueiti į tualetą. Kreipiausi į gydytojus, laimei, jokių ligų jie nerado, tačiau pasitarus, kad reikia valyti ir prižiūrėti organizmą, nubėgau į vaistinę. Ten atradau skaidulinių medžiagų praturtintus maisto papildus, kurie puikiai pasiteisino ir išsprendė mano bėdas“, – laidoje atviravo Milisandra.

Skaidulinės medžiagos ne tik pagreitina maisto judėjimą žarnynu, bet ir išvalo žarnyną nuo nereikalingų žalingų medžiagų.

Didelis kiekis skaidulinių medžiagų yra randamas kviečiuose, avižinėse kruopose, pupelėse, avietėse, datulėse, figose, džiovintose slyvose ar abrikosuose. Taip pat didelis skaidulų šaltinis yra balkšvųjų gysločių luobelėse, kurios žmogaus žarnyne formuoja gelio pavidalo masę ir efektyviai minkština žarnyno turinį, palengvindamos jo pasišalinimą.

Gydytojai pastebi, jog dažnai varginantis vidurių užkietėjimas, gali būti ir vienas iš veiksnių, didinančių tikimybę susirgti storosios žarnos vėžiu. Ilgalaikis vidurių užkietėjimas gali paveikti net ir imuninę sistemą, žmogus gali jausti energijos stoką, būti vangus.

„Vidurių užkietėjimas gali būti onkologinės ligos pradžia, tačiau dažniausiai tai yra įgimta problema, dėl anatominių ypatybių arba dėl mitybos įpročių. Pirmieji simptomai, į kuriuos svarbu atkreipti dėmesį, tai yra pasikeitę tuštinimosi įpročiai. Normaliai tuštintis reikia 1-2 kartus per 1-3 dienas.

Jeigu kasdien tuštinatės dažniau, išmatose yra gleivių ar kraujo, o svoris ima mažėti – reikia sunerimti ir kreiptis į gydytoją“, – laidoje pasakojo Abdominalinės chirurgijos gydytojas akad. Kęstutis Strupas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.