Tomas Hanksas: „Jeigu aš apsinuoginsiu, jums visiškai nebus į ką žiūrėti“

„Geraširdiškiausias Holivudo vyrukas“, – taip atsiliepiama apie aktorių Tomą Hanksą, kuriam ką tik sukako 65 metai. Mažai kas žino, kad T.Hanksas yra tolimas JAV prezidento Abrahamo Lincolno ir Walto Disney giminaitis. Jis netgi vaidino W.Disney filme „Išgelbėti poną Beksą“, o dokumentiniame seriale „Laisvė: JAV istorija“ – A.Lincolną.

T.Hankso ir R.Wilson santuoka trunka jau 33 metus<br>„Reiters“ / „Scanpix“ nuotr.
T.Hankso ir R.Wilson santuoka trunka jau 33 metus<br>„Reiters“ / „Scanpix“ nuotr.
„Forestas Gampas“.
„Forestas Gampas“.
„Prarastasis“.
„Prarastasis“.
„Filadelfija“.
„Filadelfija“.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 22, 2021, 8:02 PM

Mielu vyruku T.Hanksą vadina giminės, draugai, kolegos ir tiesiog atsitiktiniai pažįstami. Jis visada mandagus, giedros nuotaikos, geranoriškas. Maža to, Holivude T.Hanksas garsėja kaip dosnuolis: dažnai filmavimo grupės darbuotojus pavaišina nemokamais pietumis.

O kartą per juostos „Angelai ir demonai“ filmavimą Tomas padėjo nepažįstamai nuotakai. Buvo filmuojama scena Romos Panteone. T.Hanksas pastebėjo, kad aplink klaidžioja mergina su vestuvine suknele. Jos veidas buvo iškreiptas siaubo – ji bandė prasibrauti pro filmavimo grupės apsauginius, bet negalėjo rasti praėjimo.

T.Hanksas paprašė sustabdyti filmavimą, priėjo prie nuotakos ir nuvedė ją prie altoriaus tiesiai pas jaunikį.

Kitą kartą Tomas su tuomet 19-mečiu sūnumi Trumanu vyko į San Fransiską ir pakeliui pamatė, kaip skautės pardavinėja sausainius.

Jis sustojo ir nusipirko pakelį. Tačiau po to nutarė atsistoti šalia mergaičių prekiauti sausainiais.

Prie pardavėjų stabtelėdavo norintieji nusifotografuoti su garsiu aktoriumi. O jis iškeldavo sąlygą: „Nusifotografuosiu, jeigu iš mergaičių nupirksite sausainių.“

Visos atsargos buvo parduotos per keletą minučių.

Filmas „Laris Kraunas“ („Larry Crowne“), kuriame vaidino T.Hanksas, patyrė nesėkmę.

Žiūrovai reiškė nepasitenkinimą, kritikai taip pat atsiliepė itin nepalankiai.

Tuo metu T.Hanksas pakeliui į darbą užsuko į degalinę. Joje degalų pylėsi ir sutuoktiniai, kurie aktoriui pareiškė, kad filmas jiems taip pat nepatiko.

Tomas atsiprašė ir pasisiūlė savo kaltę išpirkti grąžindamas pinigus už bilietus: išsitraukė 25 dolerius ir atidavė žiūrovams.

Net T.Hankso personažai – vien geruoliai. Tai vienas iš nedaugelio aktorių, kuriems piktadarių vaidmenys netinka prie veido.

Per visą darbo kine istoriją T.Hanksas sukūrė tik vieną rimtą neigiamą vaidmenį – brolių Coenų juostoje „Užversti bobutę“ („The Ladykillers“). Šiame filme mielas vyrukas gavo nusikaltėlių gaujos, plėšiančios bankus, vadeivos vaidmenį.

Panašu, kad vaidmuo pavyko dėl brolių meistriškumo, – tik didieji Coenai sugebėjo iš T.Hankso nulipdyti antiherojų.

Aktorius garsėja ir savo kuklumu. Jis labai drovus, todėl kiekvienoje T.Hankso sutartyje yra punktas, draudžiantis scenaristams jo personažams kurti apsinuoginimo scenas.

„Jeigu aš apsinuoginsiu, jums visiškai nebus į ką žiūrėti“, – tikino aktorius.

Dar T.Hanksas gėdijasi savo pirmojo vaidmens, todėl niekada apie jį nekalba jokiame interviu.

Tai – „Labirintai ir pabaisos“ („Mazes and Monsters“), pasirodęs 1982-aisiais.

Jo herojus Robis susidomi nauju maginės fantastikos žaidimu ir taip į jį įsitraukia, kad nebegali atskirti tikrovės nuo pramanų. Kartą tai jo vos nepražudo.

Tai buvo socialinis filmas-reklama, turėjęs parodyti tėvams, kad tokie vaidmenų žaidimai pavojingi ir gali turėti liūdnų padarinių.

Nemėgsta T.Hanksas prisiminti ir to, kad kadaise repavo ir netgi šoko pagal repo ritmą 1987-ųjų komedijoje „Gaudynės“ („Dragnet“).

Taip pat nevienareikšmiškai T.Hanksas vertina ir savo dalyvavimą seriale „Bosom Buddies“.

Pagal šio filmo scenarijų dviem vyrukams neužteko pinigų viešbučio kambariui. Tačiau buvo kitas viešbutis tik moterims, kuriame išsinuomoti kambarį kainavo gerokai pigiau, todėl vyrukai persirengė – įlindo į sukneles, užsimaukšlino perukus. Seriale labai daug juokelių apie moteris ir jų santykius su vyrais.

1990-aisiais ekranuose pasirodęs filmas „Tuštybių liepsna“ („The Bonfire of the Vanities“), nors jį režisavo garsusis Brianas De Palma, taip pat nekelia T.Hanksui džiaugsmo.

Tai buvo satyra apie amerikietiškąją svajonę ir rasinį nepakantumą. Tačiau filme per daug nekorektiškų pokštų, todėl aktorius preiškė: „Niekada daugiau nevaidinsiu tokiame baisiame filme kaip „Tuštybių liepsna“.“

Aktorius turi neįprastą pomėgį – jis kolekcionuoja rašomąsias mašinėles. Visur, kur tiktai gali, perka retus egzempliorius. Jo kolekcijoje jau yra daugiau kaip 80 mašinėlių.

Holivudo žvaigždė jau 33 metus yra laimingai vedęs aktorę Ritą Wilson (64 m.). Viena idealiausių Holivudo porų laikomi sutuoktiniai susilaukė dviejų sūnų.

Tai – antra T.Hankso santuoka. 1978-aisiais jis buvo vedęs kolegę Samanthą Lewes (1952–2002). Santuoka truko devynerius metus, pora susilaukė sūnaus ir dukros.

„Kur slypi jūsų šeiminio gyvenimo paslaptis?“ – tokį klausimą T.Hanksui tenka išgirsti dažnai.

„Reikia būti protingam. Nepakanka turėti drąsos, kad sukurtum šeimą. Reikia neprarasti budrumo ir nuolat stengtis, kad šeimos aukuras neišblėstų“, – paprastai atsako aktorius.

* Aktoriaus T.Hankso (tikr. Thomas Jeffrey Hanksas) ilgai pristatinėti nereikia – jį žino visi, kurie nors šiek tiek domisi kinu.

* Jis – dviejų „Oskarų“ laureatas. Pirmąjį pelnė už filmą „Filadelfija“ (1993 m.), kuriame suvaidino nuo AIDS lėtai merdintį advokatą. Antrąjį – už vaidmenį „Foreste Gampe“ (1994 m.).

* Penkis kartus T.Hanksas vaidino Steveno Spielbergo filmuose („Gelbstint eilinį Rajaną“, „Pagauk, jei gali“, „Terminalas“, „Šnipų tiltas“, „Valstybės paslaptis“).

* Tris kartus jis vaidino Roberto Zemeckio filmuose („Forestas Gampas“, „Prarastasis“, „Svajonių traukinys“).

* Tris kartus suvaidino profesorių Robertą Langdoną trileriuose pagal Dano Browno bestselerius („Da Vinčio kodas“, „Angelai ir demonai“, „Inferno“).

Dviejų „Oskarų“ laureatas

Įsimintiniausi vaidmenys

1. „Forestas Gampas“ („Forrest Gump“, 1994 m.) – amerikietiško Jonelio kvailelio istorija.

2. „Prarastasis“ („Cast Away“, 2000 m.) – siužetas primena klasikinę istoriją apie Robinzoną Kruzą.

3. „Filadelfija“ („Philadelphia“, 1993 m.) – pirmas Jungtinėse Valstijose vaidybinis filmas, atvirai prabilęs apie AIDS.

4. „Žalioji mylia“ („Green Mile“, 1999 m.) – filmas, keliantis klausimus, ar galima žmogui atimti gyvybę, kad jis būtų nubaustas už žmogžudystę, kuo „civilizuota“ egzekucija kalėjime skiriasi nuo paprasto nužudymo ir pagaliau ar žmogžudį mirties bausme nubaudusi visuomenė turi moralinę teisę sakyti, kad triumfavo teisingumas.

5. „Gelbstint eilinį Rajaną“ („Saving Private Ryan“, 1998 m.) – T.Hankso herojus kapitonas Džonas Mileris gauna užduotį bet kokia kaina surasti priešo užnugaryje pasimetusį kareivėlį Džeimsą Rajaną (akt. Mattas Damonas) ir išsiųsti jį namo.

Taip nusprendė JAV vyriausybė, nes keli Džeimso broliai jau žuvo, todėl būtų nežmoniška motinai negrąžinti bent vieno sūnaus.

Filmo režisierius S.Spielbergas šioje penkiais „Oskarais“ apdovanotoje karinėje dramoje pabandė naujame kontekste panagrinėti esminę savo filmo „Schindlerio sąrašas“ mintį: „Kas išgelbėjo vieną gyvybę, tas išgelbėjo visą pasaulį.“

Parengė Matilda Aleksandrsvičė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.