Ispanų dainininkė į muzikos olimpą žengė flamenko ritmu

„Šedevras!“ – taip trumpai įtakingas muzikos žurnalas „Rolling Stone“ apibūdino naują Ispanijos atlikėjos Rosalios (29 m.) albumą „Motomami“.

Rosalia mėgsta kartoti: „Aš nuolat keičiuosi.“ Gal drąsa keistis ir lemia sėkmę?“<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Rosalia mėgsta kartoti: „Aš nuolat keičiuosi.“ Gal drąsa keistis ir lemia sėkmę?“<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 4, 2022, 2:35 PM

Šiemet išleistas trečiasis Rosalios albumas buvo pakilęs į pirmą sąrašo „Top Albums Debut Global“ vietą. Jis taip pat atsidūrė tarp populiariausių interneto platformos „Spotify“ kūrinių.

Pagyrų naujam „Grammy“ laureatės albumui negailėjo ir Niujorke leidžiamas verslo dienraštis „The Wall Street Journal“. Jo apžvalgininkų teigimu, kūriniai atspindi įdomiausias šių metų popmuzikos tendencijas.

Albumo „Motomami“ viršelis primena ankstyvojo Renesanso tapytojo Sandro Botticelli paveikslą „Veneros gimimas“, sukurtą apie 1485 m.

Nuoga atlikėja rankas laiko tokia poza kaip ir Venera garsiojo italo paveiksle. Ilgi juodi Rosalios plaukai krinta ant pečių, atlikėja dėvi motociklininko šalmą. Pastaroji detalė išduoda jos aistrą motociklams.

„Puikiai prisimenu, kad ir mano mama visuomet važinėjo motociklu“, – Ispanijos dienraščiui „El Pais“ sakė atlikėja ir pridūrė, kad ir jos senelė buvo motociklų aistruolė.

Įsiveržti į pirmąsias popmuzikos atlikėjų gretas Rosaliai padėjo flamenkas – tradicinis šimtmečių senumo ispanų muzikos ir šokių stilius.

Prieš porą metų per 62-ąją „Grammy“ apdovanojimų ceremoniją Los Andžele įžymioji ritmenbliuzo ir soulo atlikėja Alicia Keys pavadino Rosalią Ispanijos sensacija, kuri žadina pasaulį.

Tą vakarą ispanų dainininkei buvo įteikta „Grammy“ statulėlė. Rosalios vaizdo įrašuose tradicija susipina su tikroviškais gatvių vaizdais, čia pasirodo matadorai ir motociklininkės.

Kai kurie dainininkės klipai „YouTube“ kanale sulaukė daugiau nei milijardo peržiūrų.

Tarp Rosalios gerbėjų – ir įžymioji amerikiečių atlikėja Beyonce (40 m.), ir kadenciją baigęs JAV prezidentas Barackas Obama (60 m.).

Ispanų dainininkė bendrauja su garsiąja Kardashianų šeima, yra puošusi žurnalų „Vogue“ ir ispanų kalba leidžiamo „Rolling Stone“ viršelius.

Ji nusifilmavo reperės Cardi B (29 m.) vaizdo klipe „Wap“, kuris buvo peržiūrėtas 450 mln. kartų.

Dainininkė yra pasirodžiusi su tokiomis įžymybėmis kaip kanadietis The Weeknd (32 m.) ir amerikietė Billie Eilish (20 m.).

Dabar Rosalia statoma į vieną gretą su tokio lygio muzikos žvaigždėmis kaip britės Adele (34 m.), Dua Lipa (26 m.), iš Barbadoso kilusia Rihanna (34 m.).

Koks nedideliame Katalonijos miestelyje gimusios ir ispaniškai dainuojančios Rosalios sėkmės receptas?

Atlikėja mėgsta kartoti: „Aš nuolat keičiuosi.“ Gal drąsa keistis ir lemia sėkmę?“

Rosalia Vila Tobella (toks tikrasis dainininkės vardas) kilusi iš Šiaurės Rytų Ispanijos miestelio, kurį nuo Katalonijos regiono sostinės Barselonos skiria 45 min. kelias automobiliu.

Likus keleriems metams iki Rosalios gimimo netoliese ėmė veikti automobilių „Seat“ gamykla.

Didžiausio Ispanijos automobilių gamintojo darbininkai buvo jos draugių ir draugų tėvai, atvykę iš Andalūzijos.

Atvykėliai iš Pietų Katalonijos muzikinį gyvenimą ir praturtino flamenku.

Ši muzika sužavėjo tuomet 13-metę Rosalią. Kartą vaikščiodama po parką mergaitė išgirdo įžymųjį šio žanro atlikėją Camaroną de la Islą.

Nuo tos akimirkos jos galvoje nuolat skambėjo Andalūzijoje atsiradęs ir į Kataloniją atkeliavęs dainavimo stilius.

Kartą paauglystėje Rosalia dalyvavo Ispanijos televizijos talentų šou. Ji atliko baladę, paįvairintą flamenko motyvais. Kai vienas komisijos narių paprašė parodyti savo charakterį, ji atliko A.Keys (41 m.) dainą.

Rosalia pateko į finalą, bet pralaimėjo. Po nesėkmės daugelis paauglių tikriausiai pultų į neviltį. Tik ne ji.

„Tai buvo pamoka. Tuomet suvokiau, kad įsilieti į muzikos pasaulį nebus taip lengva, kaip įsivaizdavau“, – yra sakiusi atlikėja.

Rosalia ir toliau dainavo. Bet atėjo metas, kai balso stygos nebegalėjo atlaikyti krūvio, – jas teko operuoti.

Po operacijos dainininkei teko padaryti metų pertrauką.

Vėliau ji vėl ėmė gilintis į flamenko subtilybes, šį žanrą studijavo Katalonijos aukštojoje muzikos mokykloje.

Atlikėja sakė, kad flamenkas – jos tapatybės dalis. Tiesa, dėl savo atliekamų kūrinių ji yra sulaukusi ir priekaištų. Ispanijos romai apkaltino Rosalią jų kultūros pasisavinimu.

„Pripažįstu, kad romų indėlis tobulinant flamenko meną didžiulis. Tačiau ši muzika paremta kultūrų įvairove“, – sakė Rosalia.

Atlikėja aiškino, kad flamenkas – ispanų ir afrikiečių muzikos derinys, turintis judaizmo ir romų kultūros elementų.

„Eidama į įrašų studiją neturiu išankstinės nuostatos, kas yra tinkama, o kas ne, – sakė ji. – Negaliu taip mąstyti. Jeigu taip mąstyčiau, nieko nepavyktų.“

Muzikos kritikų dėmesio ispanė nusipelnė jau po pirmojo savo albumo „Los Angeles“, pasirodžiusio 2017-aisiais.

Būtent tada ji atsiskleidė kaip flamenko dainininkė, kurios balsas puikiai skambėjo pritariant akustinei gitarai.

Antrajame jos albume „El mal Querer“ (2018 m.) skambėjo nebe flamenko muzika. Kritikai jį vadino vienu geriausių eksperimentinės muzikos albumų, pasirodžiusių per pastaruosius 20 metų.

Užsienyje Rosalia tapo žinomiausia Ispanijos dainininke po Julio Iglesiaso (78 m.). Dabar gerbėjai ir muzikos kritikai žarsto pagyras trečiajam Rosalios albumui.

Parengė Ona KACĖNAITĖ 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.