Smuiko virtuozę ir garsų kompozitorių suvedė imbieriniai meduoliai

Lietuvos klasikinės muzikos mėgėjams puikiai pažįstama Vokietijos smuiko virtuozė Anne Sophie Mutter (59 m.) savo gerbėjus dabar džiugina kompozitoriaus Johno Williamso (90 m.) filmams kurta muzika ir specialiai jai parašytais kūriniais.

A.S.Mutter ir J.Williamso kūrybinė draugystė užsimezgė praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje po filmo „Žvaigždžių karai“<br>IMAGO / AP / „Scanpix“ nuotr.
A.S.Mutter ir J.Williamso kūrybinė draugystė užsimezgė praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje po filmo „Žvaigždžių karai“<br>IMAGO / AP / „Scanpix“ nuotr.
A.S.Mutter yra koncertavusi ir Lietuvoje.<br>IMAGO/„Scanpix“ nuotr.
A.S.Mutter yra koncertavusi ir Lietuvoje.<br>IMAGO/„Scanpix“ nuotr.
J.Williamso kūriniai ištrina takoskyrą tarp klasikinės ir pramoginės muzikos.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
J.Williamso kūriniai ištrina takoskyrą tarp klasikinės ir pramoginės muzikos.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 29, 2022, 1:33 PM

Nemažai mūsų šalies klausytojų prisimena, kaip A.S.Mutter 2011 metais su Pitsbergo (JAV) simfoniniu orkestru pirmą kartą koncertavo Lietuvoje. Tuomet ji griežė jai priklausančiu unikaliu pasaulinio garso smuikų meistro italo Antonio Stradivari 1710-aisiais pagamintu instrumentu „Lord Dunn-Raven Stradivarius“.

Dabar vokiečių smuikininkė renka pilnas sales atlikdama J.Williamso muziką.

Jų kūrybinė draugystė užsimezgė praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje po filmo „Žvaigždžių karai“ („Star Wars“).

Tuomet jaunoji A.S.Mutter neįtarė, kad įžymusis J.Williamsas taps jos draugu. JAV kompozitorius sukūrė muziką „Schindlerio sąrašui“ („Schindler’s List“), „Nasrams“ („Jaws“) ir kitiems garsiems filmams. Kuo smuiko virtuozę iš Vokietijos užbūrė amerikiečio muzika?

„Filmų mėgėjai paprastai neitų į simfoninį koncertą, o klasikos aistruolių nesudomintų vakaras, kur skambėtų filmų muzika. O J.Williamsui pavyko nutiesti tiltus ir sudominti tiek vienus, tiek kitus“, – aiškino smuikininkė.

Šis amerikiečių kompozitoriaus gebėjimas klasikinės muzikos atlikėjai A.S.Mutter padarė didelį įspūdį. J.Williamso kūriniai ištrina takoskyrą tarp klasikinės ir pramoginės muzikos.

Kaip atsitiko, kad JAV legenda dabar kuria muziką smuiko virtuozei?

A.S.Mutter išdavė jų bendradarbiavimo paslaptį.

„Kartą paprašiau Johno parašyti man kelis taktus, bet jis neturėjo laiko, – prisiminė A.S.Mutter. – Vėliau nusiunčiau jam imbierinių meduolių.

Dėl to jis pasijuto įsipareigojęs man ką nors parašyti. Taip atsirado pirmas specialiai man skirtas kūrinys.

Žinoma, jo atsiradimui įtakos turėjo ir tai, kad per koronaviruso pandemiją kompozitorius turėjo daugiau laiko.

Vokietijos smuikininkės nuomone, raktas į klasikinės muzikos populiarumą – naujos koncertų salės, kuriose žmonės gerai jaustųsi. Geriausiu pavyzdžiu A.S.Mutter laiko Elbės filharmoniją Hamburge (Vokietija).

„Įspūdinga šios koncertų salės architektūra ir išskirtinis interjeras padėjo atgimti Vokietijoje klasikinei muzikai“, – įsitikinusi garsioji smuikininkė.

O kur trūksta naujų koncertų salių? „Miunchene, ten, kur gyvenu, – nė nemirktelėjusi atsakė A.S.Mutter. – Tiesa, Bavarijos ministras pirmininkas Markus Soderis pritarė naujos koncertų salės Miunchene statybai.

Surinkome lėšų, pasirašėme sutartį, bet M.Soderis nesilaiko duoto žodžio.“

Legendinei smuikininkei apmaudu, kad šis politikas nedalyvavo Ukrainai skirtame labdaros koncerte, kuriame grojo net trys Miuncheno orkestrai. Kai kalba pakrypo apie Ukrainą, buvo prisiminti kūrėjai, kurie yra išsakę prorusišką poziciją.

Pavyzdžiui, Rusijos ir Austrijos pilietybę turinti operos žvaigždė Ana Netrebko (50 m.) palaiko agresorę. Dėl to ji daug kur yra nepageidaujama. Ar menininkams privalu turėti savo politinę poziciją?

„Menininkas – tai ruporas, galintis motyvuoti tuos, kuriems dar reikia postūmio ginti kitus, – sakė A.S.Mutter. – Taip, menininkas privalo prisiimti atsakomybę.“

Smuikininkė turi du italų meistro A.Stradivari smuikus – 1703 m. „The Emiliani“ ir 1710-ųjų „Lord Dunn-Raven Stradivarius“. Ar nepakaktų vieno?

„Kiekvienas profesionalas turi bent du instrumentus. Antras – tam atvejui, jeigu dėl kokių nors priežasčių vienu negalėtų groti. Geriausia turėti kelis instrumentus. Dar turiu ir daug šiuolaikinių smuikų“, – pasakojo A.S.Mutter.

Ką smuikininkei reiškia A.Stradivari smuikai?

„Visada jaučiu emocinį ryšį su instrumentu, kuriuo groju. Su juo esame nedaloma visuma, – sakė smuikininkė. – Nesvarbu, ar groju italo A.Stradivari, ar vokiečio Dietmaro Rexhauseno smuiku. Kūrinio perteikimo būdas lieka tas pats.

Tačiau kai įsilieja A.Stradivari dvasia, skamba geriau.“

Parengė Ona KACĖNAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.