Internetinę televiziją užplūdo dešimtys drakonų

Kas dėjosi prieš įvykius, pavaizduotus „Sostų karuose“ („Game of Thrones“)? Apie tai pasakojama seriale „Drakono namai“ („House of the Dragon“). Šia dešimties dalių juosta galima mėgautis ir Lietuvoje – „Telia HBO“ platformoje.

„Drakono namuose“ netrūksta kovų ir drakonų, bet istorijos centre – žmogiškieji konfliktai, dramos.<br>Kadras iš serialo
„Drakono namuose“ netrūksta kovų ir drakonų, bet istorijos centre – žmogiškieji konfliktai, dramos.<br>Kadras iš serialo
„Drakono namuose“ netrūksta kovų ir drakonų, bet istorijos centre – žmogiškieji konfliktai, dramos.<br>Kadras iš serialo
„Drakono namuose“ netrūksta kovų ir drakonų, bet istorijos centre – žmogiškieji konfliktai, dramos.<br>Kadras iš serialo
„Sostų karuose“ ir atstumiantys veikėjai turėjo teigiamų bruožų, o simpatingi – blogų savybkų.<br>Kadras iš serialo
„Sostų karuose“ ir atstumiantys veikėjai turėjo teigiamų bruožų, o simpatingi – blogų savybkų.<br>Kadras iš serialo
Kadras iš serialo
Kadras iš serialo
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 25, 2022, 9:16 AM

Serialo „Drakono namai“ veiksmas vyksta 200 metų prieš „Sostų karus“. Viduramžiškos maginės fantastikos serialas „Sostų karai“ buvo sukurtas pagal amerikiečių rašytojo George’o Raymondo Richardo Martino (74 m.) knygų seriją „Ledo ir ugnies giesmė“ („A Song of Ice and Fire“).

„Sostų karų“ pirmojo sezono serijos JAV sudomino vidutiniškai 2,5 mln. žiūrovų, trečiojo – jau 14,2 mln.

Penktasis serialo sezonas vienu metu buvo transliuojamas 173 šalyse. Dėl to jis pateko į Guinnesso rekordų knygą kaip didžiausia televizijos dramos transliacija.

Tai ne vienintelis rekordas, kurį pasiekė „Sostų karai“. Serialas į Guinnesso rekordų knygą pateko ir kaip dažniausiai nelegaliai parsisiunčiama juosta.

Šis faktas privertė JAV kabelinės televizijos tinklą HBO pasistengti, kad populiariausia jo juosta būtų prieinamesnė legaliai.

Pasibaigus aštuntajam – paskutiniam „Sostų karų“ sezonui, transliuotojui skubiai reikėjo naujo projekto. Žinoma, konkurentai taip pat nesnaudė.

„Sostų karai“ įkvėpė ne vieną serialą, kuriame mistika susipynė su seksu, smurtu ir geru humoru.

Štai platforma „Netflix“ parodė fantastinį serialą „Raganius“ („The Witcher“), istorinį dramos serialą „Vikingai“ („Vikings“) ir istorinės fantastikos juostą „Paskutinė karalystė“ („The Last Kingdom“).

„Apple TV+“ išleido mokslinės fantastikos juostą „Praregėti“ („See“). „Amazon Prime“ šį rugsėjį parodė anglų rašytojo Johno Ronaldo Reuelio Tolkieno kūrybos gerbėjų itin lauktą fantastinį serialą „Žiedų valdovas: Galios žiedai“ („The Lord of the Rings: The Rings of Power“).

O ką tuo metu darė HBO? Studijavo George’o R.R.Martino „Sostų karus“. Scenaristai laužė galvą, kuo dar galima būtų sudominti žiūrovus.

Buvo apčiuoptos kelios galimos siužeto linijos, jos išplėtotos ir vis dėlto atmestos. Pagaliau kūrybinė komanda rado, jos manymu, idealų sprendimą. Naujojo serialo veiksmas būtų vykęs tūkstančius metų prieš įvykius, pavaizduotus „Sostų karuose“.

Bet pastangos nuėjo vėjais. 2019-aisiais buvo sukurta bandomoji serija, tačiau nutarta kūrinio netęsti.

Kūrybinei „Drakono namų“ komandai kilo nemažai klausimų. Ar žiūrovus sudomintų serialo priešistorės versija? O jeigu taip, ar besidominčiųjų ja būtų daug?

Nepaisant nepatenkintų paskutiniu „Sostų karų“ sezonu, serialas įsitvirtino populiariausių HBO juostų dešimtuke.

Platforma HBO didelius lūkesčius sieja ir su „Drakono namais“.

Tiesa, oficialiai nesakoma, kad šiuo serialu norima pranokti „Sostų karus“. Bet rašytojo G.R.R.Martino sukurtą pasaulį tikimasi plėsti ir ateityje.

Dienraščio „New York Times“ žiniomis, šiuo metu HBO kuria mažiausiai penkis „spinofus“ („spin-off“ – radijo, televizijos programa, filmas ar kitokio pobūdžio audiovizualinis kūrinys, savaip interpretuojantis ar detalizuojantis įvairius kito kūrinio aspektus).

Vienas jų – apie Džoną Snou – liūdnąjį „Sostų karų“ personažą.

Puoselėjama mintis laikui bėgant ekranuose sukurti pasaulį, kurį būtų galima išplėsti visomis įmanomomis kryptimis, kaip tai daro kino studija „The Walt Disney Company“ su „Žvaigždžių karais“ ir „Marvel“ personažais.

G.R.R.Martino herojai turi pranašumą prieš konkurentus – superherojus, žvaigždžių karius ir „Žiedų valdovo“ veikėjus. Jie – daugialypiai, prieštaringi ir sudėtingi, todėl ilgam prikausto dėmesį.

Amerikiečių rašytojo personažai gali atskleisti daugiau nei savo sunkią vaikystę ar dėl valdžios patiriamą kančią.

„Sostų karuose“ ir atstumiantys veikėjai turėjo teigiamų bruožų, o simpatingi – blogų savybių.

Deneris Targarian – drakonų motina ir pavergtų tautų išvaduotoja, trokštanti valdžios.

Arija Stark – užsispyrusi, nepriklausoma ir laužanti standartus.

Sersėjos Lenister – trijų iš kraujomaišos gimusių vaikų motinos meilė staiga virsta neapykanta, kurią perėmė ir jos atžalos.

Juostos „Sostų karai“ priešistorėje nėra nė vieno veikėjo, kurį mėgtų visi. Kiekvienas turi trūkumų ir blogų savybių.

Serialo „Drakono namai“ siužetą lemia klausimas – kas galų gale sėdės Geležiniame soste?

Šis serialas – tai šekspyriška tragedija. Nors čia netrūksta kovų ir drakonų, bet istorijos centre – žmogiškieji konfliktai, meilė, neapykanta ir veikėjų patiriamos dramos.

Šio serialo kūrėjai jokiu būdu nenorėjo kopijuoti „Sostų karų“. Jie tik stengėsi veiksmą pagyvinti naujais personažais.

„Drakono namai“ jau sulaukė nemažai G.R.R.Martino pagyrų. Jis aktyviai rūpinosi, kad „Sostų karų“ priešistorės versija būtų perkelta į ekraną.

„Drakono namai“ nufilmuoti įspūdingose Ispanijos, Portugalijos, Kroatijos, Islandijos ir Didžiosios Britanijos vietovėse.

„Sostų karų“ priešistorės versija – vienas brangiausių HBO serialų. „Drakono namams“ nufilmuoti buvo skirta 200 mln. dolerių.

„Sostų karuose“ buvo tik trys drakonai, o naujajame seriale – jau kelios dešimtys.

„Kai kurie žmonės sako, kad jiems jau gana „Sostų karų“ ir jie nesiruošia žiūrėti naujojo serialo – „Drakono namų“, – sakė G.R.R.Martinas.

Bet kiek „Sostų karų“ gerbėjų galvoja taip? Gal jų tik mažuma?

Serialas “Sostų karai„ į Guinnesso rekordų knygą pateko ir kaip dažniausiai nelegaliai parsisiunčiama juosta.

Parengė Ona Kacėnaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.