Paaiškėjo daugiau detalių apie nepagydomą Celine Dion ligą

Kanadiečių dainininkę Celine Dion (54 m.) ne pirmus metus kankina retas sutrikimas, dėl kurio ji jaučiasi taip, tarsi gerklėje būtų įstrigęs didelis kąsnis, kurio negali nei nuryti, nei išspjauti.

C.Dion kenčia nuo gumulo gerklėje sindromo.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
C.Dion kenčia nuo gumulo gerklėje sindromo.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 25, 2022, 4:45 PM

Gumulo gerklėje sindromas – taip vadinamas sutrikimas, kurį turi C.Dion.

Manoma, kad jis gali atsirasti dėl stemplės jautrumo, padidėjusios raumenų įtampos arba paveldėtų psichikos reiškinių. Kad ir kaip būtų, gumulo gerklėje sindromas tikrai kenkia dainininkams.

Ilgą laiką C.Dion gyvenimą gaubė tyla. Buvo spėliojama, kodėl ji neberengia koncertų?

C.Dion turas „Courage“ prasidėjo dar 2019-ųjų rugsėjį. Bet netrukus koncertus teko atšaukti. Pirmiausia – dėl koronaviruso pandemijos, vėliau – dėl prastos atlikėjos savijautos.

Į susirūpinusių gerbėjų klausimus C.Dion atsakinėjo aptakiai.

Esą ją kamuoja nuolatiniai skausmingi raumenų spazmai. Dainininkė tikino, kad jai sunku repetuoti, jau nekalbant apie koncertus, kurie alina ir fiziškai, ir emociškai.

Maždaug prieš metus sunkiai tvardydama ašaras atlikėja pareiškė, kad jos širdis būtų sudaužyta, jei tektų nuvilti savo gerbėjus. Tačiau konkrečiau taip nieko ir nepaaiškino.

Neseniai pasirodė knyga „Celine Dion – tikroji istorija“ („Celine Dion – La vraie histoire“), pasakojanti apie scenos superžvaigždę, kuri yra pardavusi daugiau nei 330 mln. įrašų.

Atlikėjos biografiją parašė prancūzai žurnalistė Laurence Pieau (56 m.) ir scenarijų autorius, prodiuseris Herve Tropea (47 m.).

„Atrodo, kad apie ją visi viską žino. Tačiau iš tiesų taip nėra, – sakė L.Pieau. – Tik pagalvokite, ką jos organizmui reiškia 1141 pasirodymas Las Vegase per 16 metų.

Kai klausytojai žavėjosi jos balsu, ji niokojo save tiesiogine šio žodžio prasme.“

Išskirtinių pasirodymų kaina – vis prastėjanti dainininkės sveikata.

Knygos autoriams pavyko pasikalbėti su ausų, nosies ir gerklės ligų gydytoju Jeanu Abitbolu, kuris C.Dion rūpinasi jau 24 metus.

Jis ir papasakojo, kad išskirtinio balso savininkė kenčia nuo gumulo gerklėje sindromo. Šio sutrikimo pasekmė – balso formavimosi, skrandžio ir stemplės funkcijų sutrikimai, infekcijos sukelti uždegimai burnos ertmėje. Tampa sunku kalbėti, kvėpuoti ir, žinoma, dainuoti.

Dėl to J.Abitbolas sukūrė atlikėjai nešiojamąjį prietaisą, kuriuo galima patikrinti balso stygas.

Teigiama, kad gumulo gerklėje pojūtį gali sukelti ir psichologiniai veiksniai – depresija, stresas, baimė susirgti vėžiu.

„Gydytojo nuomone, gumulo gerklėje sindromą lemia psichosomatinis stresas, nes pastarasis dešimtmetis atlikėjai buvo itin sunkus.

2016 metais mirė jos vyras Rene, o 2020-aisiais – motina Therese.

Be to, C.Dion daugelį metų kenčia nuo raumenų spazmų, – sakė L.Pieau. – Reikia turėti galvoje tai, kad dainininkė pasirodydavo Las Vegaso „Caesars Palace“ scenoje, kuri yra nuožulni. Kadangi tokioje scenoje ji avėdavo aukštakulnius, tai atsiliepė jos kūnui.

Gydytojas pabrėžė, kad fizinė atlikėjos būklė nėra gera.“

Tarp J.Abitbolo pacientų – daug įžymybių. Jis yra gydęs amerikiečių dainininkę Beyonce, prancūzę France Gall. Pastaroji prieš keletą metų taip pat kentėjo nuo gumulo gerklėje sindromo.

Tiek J.Abitbolas, tiek C.Dion prodiuseriai neabejoja, kad dainininkė grįš į sceną. Įžymioji kanadietė jau rengiasi koncertams, kurie turėtų vykti vasarį.

Parengė Ona Kacėnaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.