Milijonus prie ekranų prikaustę serialai apie darbą biure: ko pasimokyti, o ko verčiau nekartoti?

Įsijungti mėgstamiausio serialo seriją po ilgos dienos darbe – populiarus būdas atsipalaiduoti. Tiesa, milijonai žiūrovų visame pasaulyje atsipalaidavimui po darbo renkasi žiūrėti serialus apie... darbą. Atpažįstamos, įkvepiančios ir dažnai komiškos situacijos šiai serialų kategorijai pelno milžinišką populiarumą. Kai kurie serialai gali įkvėpti drąsos priimti karjeros iššūkius, kiti – prajuokinti iki ašarų. Ko vertėtų iš jų pasimokyti, o kokių klaidų nekartoti?

 Akimirka iš serialo „Emily in Paris“.<br> Entertainment Pictures/Scanpix nuotr.
 Akimirka iš serialo „Emily in Paris“.<br> Entertainment Pictures/Scanpix nuotr.
 Vaizdo turinio platforma.<br> Shutterstock nuotr.
 Vaizdo turinio platforma.<br> Shutterstock nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 2, 2023, 11:42 AM, atnaujinta Feb 2, 2023, 11:43 AM

„Populiariausių serialų, kurių siužetas vystosi darbo aplinkoje, veikėjų poelgiai gali paskatinti ir suteikti motyvacijos, o dažnai ir pamokyti, kokių poelgių reikėtų vengti, siekiant išsaugoti profesionalumą ir gerus santykius su kolegomis“, – „Bitės“ žmonių ambasados vadovė Eglė Staniulionė.

Ji pasakoja, į ką vertėtų atkreipti dėmesį žiūrint populiariuosius serialus „Emily Paryžiuje“ (angl. „Emily in Paris“), „Biuras“ (angl. „The Office“) ir „Jaunesnė“ (angl. „Younger“).

Originalus požiūris – didelis privalumas

Populiariojo serialo „Emily Paryžiuje“ trečiasis sezonas, pasirodęs vos prieš kelias savaites, iškart tapo hitu. Pagrindinė serialo veikėja amerikietė komunikacijos projektų vadovė Emily Kuper persikelia į Paryžių tam, kad pasidalintų naujomis įžvalgomis ir idėjomis su kolegomis Prancūzijoje. Anot E.Staniulionės, iš pagrindinės populiaraus serialo herojės vertėtų pasimokyti, jog originalus požiūris darbo aplinkoje – didelis privalumas.

„Drąsios ir inovatyvios idėjos dažniausiai atneša puikius rezultatus, tačiau kuo didesnė rizika – tuo didesnė ir nesėkmės tikimybė. Klysti yra natūralu, tačiau dažnai nuo požiūrio priklauso, ką klaida atneš – nuostolius, pamoką ar naują galimybę. Emily atkaklumas ir kūrybiškas, pozityvus požiūris moko iššūkius pasitikti drąsiai“, – sako E.Staniulionė.

Ekspertės teigimu, asmeninio gyvenimo dramas, kurios lydi pagrindinę „Emily Paryžiuje“ serialo heroję, vertėtų palikti serialo veikėjams.

„Asmeniniai santykiai dažnai yra nepastovūs, todėl rekomenduoju juos atskirti nuo darbo, tai padės išvengti nepatogių situacijų, išsaugoti profesionalumą ir gerą reputaciją“, – pataria moteris.

Užgaulus elgesys neturėtų būti toleruojamas

Nemažai serialų bėgant laikui tampa mažiau populiarūs ir aktualūs. Daugelis sutiktų, jog amerikiečių situacijų komedija „Biuras“ į šią kategoriją tikrai nepatenka. Anot E.Staniulionės, nors paskutinė „Biuro“ serija buvo išleista prieš beveik dešimtmetį, serialas vis dar yra aktualus ir gausus situacijų, kurios pamoko, kaip elgtis, o dar dažniau – kaip nesielgti, darbo aplinkoje.

Geriausiu bosu pasaulyje save tituluojantis popieriaus kompanijos filialo vadovas Maiklas Skotas – neeilinis vadovas, sugebantis nuoširdžiai palaikyti ir rūpintis savo darbuotojais, biure sukurti atmosferą, leidžiančią atsipalaiduoti.

„Tačiau seriale gausu situacijų kai vadovas darbuotojų atžvilgiu elgiasi nejautriai, laido kandžias replikas, bendrauja nepagarbiai ar pernelyg familiariai, netinkamai juokauja. Visa tai padeda sukurti išskirtinį serialo personažą, tačiau toks elgesys už serialo ribų – netoleruotinas“, – sako E.Staniulionė.

Amžius karjerai – ne kliūtis

Dar vienas serialas apie karjerą ir darbinius santykius – komedijinė drama „Jaunesnė“. Pagrindinė serialo veikėja Liza Miler po skyrybų su vyru stengiasi išsaugoti savo jaunystę ir pradėti karjerą iš naujo. Darbdaviui pamelavusi savo amžių dvejais dešimtmečiais, Liza įsidarbina asistente prestižinėje leidykloje.

„Darbdavys neturėtų kandidato potencialo vertinti pagal jo amžių. Atrankos proceso metu derėtų vertinti tik į siekiančiojo įsidarbinti profesinius gebėjimus ir asmenines savybes. Profesinių svajonių siekti verta neatsižvelgiant į amžių, net jei tam reikalinga persikvalifikuoti“, – sako specialistė.

E. Staniulionė pabrėžia, jog darbo aplinkoje nederėtų meluoti jokiomis aplinkybėmis – nei apie savo amžių, nei įgūdžius ar kitas savybes. Anot jos, tiesa greitai išaiškėja, o melu grįsta karjera niekada nepasieks aukštumų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.