70-metį atšventęs Pierce’as Brosnanas – džentelmenas iki kaulų smegenų

Antras po Seano Connery – taip dažnai apibūdinamas airių aktorius Pierce’as Brosnanas, dešimt metų vis persikūnydavęs į Džeimsą Bondą ir tapęs geriausiu agentu 007 po pirmojo šio vaidmens atlikėjo S.Connery. Neseniai jam sukako 70 metų.

P.Brosnanui neseniai sukako 70 metų.<br>„Cover Images“/„Scanpix“ nuotr.
P.Brosnanui neseniai sukako 70 metų.<br>„Cover Images“/„Scanpix“ nuotr.
Už miuziklą „Mamma Mia!“ P.Brosnanas gavo Auksinę avietę, skiriamą už blogiausius vaidmenis.
Už miuziklą „Mamma Mia!“ P.Brosnanas gavo Auksinę avietę, skiriamą už blogiausius vaidmenis.
P.Brosnanas suvaidino keturiuose oficialiosios bondiados filmuose. Nuotraukoje jis – juostoje „Pasveikink mirtį kitą dieną“.
P.Brosnanas suvaidino keturiuose oficialiosios bondiados filmuose. Nuotraukoje jis – juostoje „Pasveikink mirtį kitą dieną“.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 13, 2023, 9:48 PM

Bondiados kino versijose agentą 007 Jos Didenybės tarnyboje vaidino septyni aktoriai. Du jų filmuose pagal Iano Flemingo romanus pasirodė tik po kartą ir didelės įtakos serijai nepadarė, nors ir George’as Lazenby, ir Jamesas Nivenas (pastarasis vaidino Džeimsą Bondą 1967 m. Johno Hustono juostoje „Kazino „Royale“, kuri nepriklauso oficialiai bondiados serijai) turi gerbėjų.

Likusiame penketuke neabejotinas lyderis yra S.Connery, kuris 1962 m. tapo pirmuoju Bondu, o paskui traukė šį jungą – žinoma, su pertraukomis – iki 1983-iųjų. Tačiau dėl antrosios vietos vyksta įnirtinga kova – skirtingi gerbėjai atiduoda pirmenybę saviems favoritams. Kai kuriems, pavyzdžiui, labai patinka Danielio Craigo – paskutinio šiuo metu Bondo vaidmens atlikėjo sukurtas įvaizdis. Tačiau labai daug kas pirmenybę teikia P.Brosnanui.

Kaip žinoma, I.Flemingo aprašytas Džeimsas Bondas yra britas, baltaodis, martinio su degtine mėgėjas ir moterų numylėtinis. Maždaug tokį jį ir parodė ekrane S.Connery, o ir kiti aktoriai stengėsi nenutolti nuo šio įvaizdžio.

O štai P.Brosnanas – airis, kilęs iš britų neužgrobtos salos dalies. Jis gimė 1953 m. gegužės 16 d. pakrantės miestelyje Droedoje, tačiau nuo 11 metų augo Londone, buvo pavyzdingas krikščionis ir net patarnavo prie altoriaus.

Ten pat, Londone, jis įgijo aktorinį išsilavinimą Dramos meno centre. Įdomu, kad iš pradžių norėjo tapti dailininku, tačiau jo svajonę pakeitė įspūdis, patirtas pamačius gatvės ugnies rijiko pasirodymą.

Iš esmės P.Brosnano aktorinėje karjeroje nebuvo nieko ypatinga. Jis dirbo įvairių Didžiosios Britanijos miestų teatruose, netrukus pradėjo gauti nedidelius vaidmenis televizijos serialuose – kai kuriais atvejais naujoko pavardė net nebuvo įtraukta į titrus.

Proveržis įvyko 1982 m., kai britų mini serialas „Nensė Astor“ („Nancy Astor“) gavo Auksinį gaublį – P.Brosnanas laimėjo prestižinį apdovanojimą, atkreipė amerikiečių prodiuserių dėmesį ir galėjo su šeima persikelti į Kaliforniją. Jam buvo 29-eri, jis vis dar buvo laikomas jaunu ir perspektyviu, tačiau galėjo amžiams įstrigti tuose pačiuose televizijos serialuose be jokios vilties iš jų ištrūkti.

Tačiau vienas pirmųjų serialų – komedija apie policijos detektyvą Remingtoną Stilą („Remington Steele“) – jį išgarsino.

1985 m. laikraščio „The Washington Post“ apžvalgininkas tarp kitko užsiminė, kad P.Brosnanas panašus į jauną Džeimsą Bondą, o bondiados prodiuseriai susisiekė su juo norėdami aptarti bendradarbiavimo galimybę.

Tai neliko nepastebėta žiniasklaidos, kuri suskubo pranešti, kas pakeis 12 metų Bondą vaidinusį Rogerį Moore’ą. Šių gandų fone dėmesys P.Brosnanui padidėjo, tai turėjo įtakos „Remingtono Stilo“ reitingams ir serialas iškart buvo pratęstas dar vienam sezonui.

P.Brosnanas negalėjo nutraukti vergiškos sutarties ir galiausiai turėjo atsisakyti bondiados. Vietoj jo vaidmenį perėmė Timothy Daltonas.

Nepaisant rimtos reklamos, kurią užtikrino bondiados avansai, P.Brosnano karjera ne itin įsibėgėjo.

„Remingtonas Stilas“ vis dėlto buvo nutrauktas, tačiau airiui imta vis dažniau siūlyti vaidmenis ir vis didesnius.

Jis nusifilmavo juostose „Žmogus žoliapjovė“ („The Lawnmower Man“), „Ponia Dautfajė“ („Mrs. Doubtfire“) ir kituose ne tokiuose garsiuose filmuose, vaidino televizijos serialuose, bet be didesnės sėkmės.

Tačiau bondiados prodiuseriai nepamiršo pirmojo pasiūlymo – tiesiog kurį laiką jie teisėsi su kino studija dėl filmų platinimo teisių ir jiems nerūpėjo net ir pelningos naujos serijos.

Bet 1994 m. įvyko tai, kas ir turėjo įvykti, – teismai baigėsi, o T.Daltonas, kuriam atsibodo laukti pajūryje giedros, paliko projektą, nors buvo sudaręs sutartį dėl dar vieno filmo. Naujuoju Džeimsu Bondu tapo P.Brosnanas.

Jam buvo 41 metai – tiek pat, kiek T.Daltonui jo pirmajame filme „Į dienos šviesą“ („The Living Daylights“). Tiesa, tuo metu dar nebuvo tokio standarto – S.Connery šį personažą pradėjo vaidinti būdamas 32 metų, G.Lazenby vieninteliame savo filme buvo tik 30-ies, o R.Moore’as ėmėsi vaidinti Bondą 45-erių ir baigė 57-erių.

Tiesą sakant, būtent P.Brosnanas tapo standartu, į kurį ėmė orietuotis prodiuseriai, kai dar po dešimtmečio rinkosi jo pamainą.

Apskritai P.Brosnanas Bondui nesuteikė nieko nauja, tik šiek tiek sumodernino pirmtakų kruopščiai kurtą įvaizdį. Ir keista, kad visi šį Džeimsą Bondą pamatė kitokį, nepanašų, pavyzdžiui, į S.Connery suvaidintą personažą.

P.Brosnano Bondas buvo džentelmenas iki kaulų smegenų, elegantiškas ir iščiustytas, tarsi nuo vaikystės jį būtų supę daugybė tarnų. Žinoma, jis vis dar mėgo degtinę su martiniu ir moteris (kiekvienas Bondas turėjo savo merginų). Ir, žinoma, jis buvo taiklus šaulys.

P.Brosnanas suvaidino keturiuose oficialiosios bondiados filmuose – 1995 m. „Auksinė akis“ („Golden Eye“), 1997 m. „Rytojus niekada nemiršta“ („Tomorrow Never Dies“), 1999 m. „Viso pasaulio negana“ („The World Is Not Enough“) ir 2002 m. „Pasveikink mirtį kitą dieną“ („Die Another Day“).

Šie filmai buvo gana pelningi – uždirbo apie 1,5 mlrd. dolerių, o jų pajamas pavyko viršyti tik D.Craigo juostoms, tačiau tai įvyko jau kitu laiku – mūsų amžiaus pirmojo dešimtmečio viduryje filmų sėkmės rodikliai smarkiai pasikeitė.

Pačiam P.Brosnanui dalyvavimas bondiadoje virto padoriu honoraru ir plačiu pripažinimu.

Po Bondo jis vaidino daug, bet be išskirtinio proveržio – jo filmografijoje buvo tokie filmai kaip „Persis Džeksonas ir Olimpo dievai: žaibo vagis“ („Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief“), „Išsigelbėjimo bulvaras“ („Salvation Boulevard“), „Armagedonas“, „Meilės punšas“ („The Love Punch“).

Už miuziklą „Mamma Mia!“ jis gavo Auksinę avietę, skiriamą už blogiausius vaidmenis, ir visai pelnytai. Tačiau tos pačios nominacijos už filmą „Viso pasaulio negana“ jis vis dėlto nelaimėjo.

Geriausi Pierce’o Brosnano filmai

* P.Brosnanas išpopuliarėjo nusifilmavęs amerikiečių televizijos serialuose „The Manions of America“ (1981 m.) ir „Remingtonas Stilas“ (1982 m.).

* Aktorius buvo pastebėtas ir 9-ojo dešimtmečio pradžioje suvaidino daktarą Lorenso Andželą Bretto Leonardo mokslinės fantastikos filme „Žmogus žoliapjovė“ (1992 m.).

* Kitas ryškus jo darbas buvo Stiuartas Danmairas Chriso Columbuso komedijoje „Ponia Dautfajė“ (1993 m.), kurioje pagrindinius vaimenis atliko Robinas Williamsas ir Sally Field.

* Dar devintajame dešimtmetyje P.Brosnanas gavo pasiūlymą vaidinti Džeimsą Bondą, kai šio vaidmens atsisakė R.Moore’as. Pirmą kartą jis suvaidino šį vaidmenį filme „Auksinė akis“ (1995 m.). Kai kurių kritikų nuomone, P.Brosnanas buvo neabejotinai geresnis už savo pirmtaką.

* Aktorius pradėtas kviesti į daugybę kitų filmų. 1996 m. jis suvaidino profesorių Donaldą Keslerį Timo Burtono mokslinės fantastikos filme „Marsas atakuoja“ („Mars Attacks!“), vėliau nusifilmavo romantinėje melodramoje „Veidrodis turi du veidus“ („The Mirror Has Two Faces“, 1996 m.). Jo partnerė šiame filme buvo Barbra Streisand.

* 1997 m. aktorius vaidino Rogerio Donaldsono katastrofų filme „Dantės viršukalnė“ („Dante’s Peak“), 1999-aisiais – bondiados juostoje „Viso pasaulio negana“, „Tomo Krauno afera“ („The Thomas Crown Affair“), 2002 m. ketvirtą kartą suvaidino Džeimsą Bondą filme „Pasveikink mirtį kitą dieną”.

* 2008 m. P.Brosnanas nusifilmavo miuzikle „Mamma Mia!“, už kurį po metų pelnė Auksinės avietės apdovanojimą.

Parengė Matilda ALEKSANDRAVIČĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar debatų dalyviai supranta, kur kandidatuoja?