10 kalėdinių filmų, kuriuos privalote pamatyti

Didžiausių metų švenčių laikotarpiu daugelis mėgsta įsitaisyti ant sofos ir pažiūrėti gerą filmą. Tačiau ką išsirinkti? Juk juostų apie Kalėdas – nors vežimu vežk. Todėl ir skubame jums į pagalbą – pateikiame 10 kalėdinių filmų sąrašą, jau tapusių legendiniais, kuriuos visada smagu prisiminti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 19, 2023, 8:00 PM, atnaujinta Dec 19, 2023, 11:12 PM

„Kvaišų šeimynėlė švenčia Kalėdas“, 1989 m. (angl. „Christmas Vacation“)

Režisieriaus Jeremiah S.Chechiko juosta pasakoja istoriją, kaip kvaišų šeimynėlės galva Klarkas nutarė įgyvendinti šeimos svajonę – sutikti Kalėdas pagal visas tradicijas.

Tokia šventė turėtų tapti įsimintina vaikams ir nepamirštama visiems svečiams. Klarkui, Elen ir jų vaikams tradicinės Kalėdos virto pragaru. Norėjo ypatingos šventės – įvyko kvaišų vakarėlis. Kaip visada.

„Baltos Kalėdos“, 1954 m. (angl. „White Christmas“)

70 metų senumo Michaelio Curtizo filmas populiarus iki šiol. Romantinis miuziklas nukelia į 1944 metų Kūčias.

Kažkur Europoje du Antrojo pasaulinio karo JAV armijos kareiviai surengia šou 151-ajai divizijai. Tie patys du kareiviai po karo tampa sėkmingais prodiuseriais, rengiančiais išleisti naują miuziklą.

Tačiau prodiuserių ir jų mylimųjų laukia dar ne vienas išbandymas, kurių atomazga – per baltas baltas Kalėdas.

„Nuostabus gyvenimas“, 1946 m. (angl. „It's a Wonderful Life“)

Pagal knygą „The Greatest Gift“ pastatytas Franko Capros filmas – vienas populiariausių JAV filmų per visą kinematografijos istoriją. Amerikoje jau tapo tradicija kiekvienas Kalėdas sutikti žiūrint būtent šį filmą. „Vienas namuose“, „Elfas“ – tai jaunesnės kartos pamėgti filmai, tačiau „Nuostabiam gyvenimui“ nelieka abejinga nė viena karta.

Pagrindinis filmo veikėjas Džordžas Beilis atsisakė visų savo svajonių vien tam, kad galėtų padėti kitiems.

Tačiau toks gyvenimas vyrą išvargino – Kūčių vakarą Džorždas nusprendžia įvykdyti savižudybę ir jį aplanko jo angelas sargas. Jis parodo Džordžiui, kaip šis palietė visų aplinkinių gyvenimus ir kaip pasikeistų pasaulis, jei jis niekada nebūtų gimęs.

„Tegyvuoja meilė“, 2003 m. (angl. „Love Actually“)

Britų režisieriaus Richardo Curtiso juosta „Tegyvuoja meilė“ su humoru primena: kur tik bepažvelgsi, meilė sukelia chaosą. Jos pilna visur – vestuvėse, laidotuvėse, miesto gatvėse ir net oro uoste.

Šis jausmas suvienija vyrus ir žmonas, tėvus ir sūnus, draugus ir bendradarbius, roko žvaigždes ir valstybės vadovus. 8-erių skirtingų meilės istorijų herojai netikėtai susitinka vieni kitus, o po to nelauktai atitolsta, kol visagalis likimas juos vėl suveda į tą pačią vietą.

Viskas prasideda likus penkioms savaitėms iki šv. Kalėdų, kai yra įmanomi patys nuostabiausi stebuklai.

„Košmaras prieš Kalėdas“, 1993 m. (angl. „The Nightmare Before Christmas“)

Šis animacinis filmas – kiek kitoks nei įprasta Kalėdoms. Užtenka paminėti tai, kad scenarijaus autorius – Timas Burtonas („Edvardas Žirkliarankis“, „Vabalų sultys“, „Marsas atakuoja“, „Frankenvynis“, „Abraomas Linkolnas: vampyrų medžiotojas“).

Henry Selicko režisuota juosta pasakoja apie Džeką Skeletoną. Džekas – Helovyno miestelio karalius. Jam nusibodo miestelyje tvyranti monotonija.

Kartą jis atvyksta į Kalėdų miestelį – jis taip juo susižavi, kad bando sumaišyti šių dviejų miestelių nusistovėjusią atributiką. Tačiau tai nėra taip paprasta...

„Kalėdų giesmė“, 2009 m. (angl. „A Christmas Carol“)

Režisierius Brianas Desmondas Hurstas adaptavo klasikinę Charleso Dickenso pasaką, kur senas niurzga Skrudžas (ne, ne tas antinas iš „Walt Disney“) gauna galimybę pakeisti visą savo gyvenimo esmę.

Iš pradžių jis visais būdais tam priešinasi, tačiau Kalėdų dvasios nori atlikti savo misiją.

„Vienas namuose“, 1990 m. (angl. „Home Alone“)

Režisieriaus Chriso Columbuso komedijos pristatinėti nereikia. „Vienas namuose“ jau tapo kalėdine kinematografijos klasika.

Aštuonmečio berniuko, palikto vieno namuose per Kalėdas, išdaigos jo namus trokštantiems apiplėšti vagims kaskart nuoširdžiai prajuokina. Net jei filmo siužetą jau mokate ir mintinai.

„Kietas riešutėlis“, 1988 m. (angl. „Die Hard“)

Režisieriaus Johno McTiernano juosta „Kietas riešutėlis“ – jau legenda tapęs veiksmo filmas, kuriame aktorius Bruce'as Willisas nesustabdomai spardo blogiukams minkštąsias.

Todėl nenuostabu, kad daugelis pamiršta, jog „Kietas riešutėlis“ pirmiausiai yra kalėdinis filmas.

Niujorko policininkas Džonas Makleinas atvyksta į Los Andželą aplankyti žmonos, kuri darbovietėje linksminasi Kalėdų vakarėlyje. Staiga pastatą užgrobia teroristai. Profesinė pareiga, žmoniškumas ir meilė suteikia ryžto stoti į žūtbūtinį mūšį.

„Pasimatykime Sent Luise“, 1944 m. (angl. „Meet Me in St. Louis“)

Vincente'o Minnelli režisuotas miuziklas pasakoja apie amerikiečių šeimą, gyvenančią Sent Luise. Veiksmas vyksta 1904 metais per Luizianos mugę. Smitų šeima ruošiasi išsikelti į Niujorką. Tačiau prieš tai keturios Smitų dukterys išmoksta svarbiausias gyvenimo ir meilės pamokas.

Šiandien nuo Kalėdų neatsiejama daina „Have Yourself a Merry Little Christmas“ buvo sukurta specialiai šiam filmui.

„Kalėdų Senelio slaptoji tarnyba“, 2011 m. (angl. „Arthur Christmas“)

Sarah Smith režisuota animacinė komedija – tikras džiaugsmas ir vaikams, ir suaugusiems.

Bet kuriame pasaulio krašte gyvenančiam vaikui labiausiai maga sužinoti atsakymą į svarbiausią klausimą: kaip gi tas mielas, geras ir dosnus Kalėdų Senelis spėja per vienintelę naktį išnešioti visas kalėdines dovanas?

Daugelį metų šią neįmanomą misiją sklandžiai vykdo didelė, bet nelabai draugiška Kalėdų Senelių giminė.

Pats kalėdiškiausias Kalėdų Senelis jaučiasi dideliu bosu, kasdien atsilieka nuo pažengusių verslo subtilybių ir vis dažniau mėgsta patinginiauti.

Garsiausius ir talentingiausius Didžiosios Britanijos animatorius vienijanti studija „Aardman“ nupiešė fantastišką, magišką ir linksmą nuotykį, kuris niekam neleis suabejoti, kad Kalėdų Senelis iš tikrųjų egzistuoja ne tik legendose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.