Dizainerė D. Versace: „Mane iki šiol lygina su broliu”

„Man sudėtinga sutikti žmogų, su kuriuo susiečiau savo gyvenimą, nes laikausi savo principų”, – prisipažino viena turtingiausių italių Donatella Versace (57 m.), jau 15 metų atstovaujanti savo šeimos mados namams.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-07-05 12:50, atnaujinta 2018-03-18 10:12

Dizainerei, iš brolio Gianni Versace paveldėjusiai mados imperiją, pavyko įtikti savo gerbėjams. Tarp jos klientų – popmuzikos žvaigždė Madonna, boksininkas Mike’as Tysonas, kuris „Versace” drabužiais rengėsi net kalėjime. Velionė Velso princesė Diana taip pat vertino šiuos mados namus.

Kol buvo gyvas Gianni, jo giminaičiai tūnojo šlovės šešėlyje, jie buvo tik maži, viešumoje nepastebimi didžiulės „Versace” mados imperijos sraigteliai. Nepaisant to, kad jo vyresnysis brolis Santo buvo mados namų generalinis direktorius, o sesuo Donatella kūrė jaunimo mados liniją „Versus”.

Viską pakeitė 1997 metų liepos 15-osios šūvis, nuaidėjęs prie G. Versace vilos Majamyje (JAV) durų. Po trijų mėnesių „Versace” mados namų kolekciją pristatė Donatella.

Tais laikais ji save vadino rokenrolo ledi, dievino muziką, jos draugai buvo muzikantai ir dainininkai. Būtent jie ir tapo pirmaisiais D. Versace klientais. Per „Versace” mados namų kolekcijos demonstravimus pirmosiose eilėse sėdėjo Britney Spears, Courtney Love, Jennifer Lopez. Vien šios scenos žvaigždžių pavardės byloja, kad „Versace” klientai gerokai pajaunėjo.

Ir pati D. Versace labiau panaši ne į dizainerę, o į pramogų pasaulio žvaigždę. Ji kuria naujas kolekcijas, išskirtinius aksesuarus.

– Ant jūsų rankos puikuojasi gražus žiedas su geltonos spalvos briliantu. Ar tai – šeimos relikvija?

– Tai Gianni dovana. Jo niekada nenusimaunu, jis tarsi mano talismanas.

– Neseniai Londone vyko paroda, skirta jūsų broliui Gianni. Kaip į ją reagavo publika?

– Tai buvo panašu į išvyką po šventąją vietą! Žmonės ėjo šeimomis ir pasakojo savo vaikams apie Gianni. Šiai parodai kruopščiai atrinkome piešinius, eskizus, suknelių modelius.

Didelį susidomėjimą sukėlė velionės princesės Dianos suknelė. Šalia jos žmonės foto-grafavosi, tai mane labai sujaudino.

– Jūs, kaip ir visi italai, labai branginate savo šaknis. Kokie šeimos prisiminimai yra visada atmintyje?

– Mūsų šeima kilusi iš Italijos pietuose esančios Kalabrijos. Motina domėjosi mada, tad aš augau tarp medžiagų atraižų ir siūlų. Ji mus auklėjo griežtai. O tėvas, priešingai, buvo labai geras ir jį visada galėjai palenkti į savo pusę.

Buvau jauniausia šeimoje, visi mane lepino. Gianni žaidė su manimi kaip su lėle, specialiai man siuvo puošnias sukneles. Paskui jis persikėlė gyventi į Milaną, sukūrė savo kolekciją ir ją nuvežė į Ameriką. Iš ten grįžo jau garsus mados stilistas.

Tuo metu aš mokiausi mokykloje.

Kalabrijoje gyvenimas labai nuobodus. Susitikę žmonės valandų valandas kalbasi, kuo buvo pagardinti makaronai pietums ir su kuo bus paruošti vakarienei. Merginai svarbiausia – susirasti gerą jaunikį.

Gianni visada buvo mano gelbėtojas: veždavosi į Milaną, vedžiojo po diskotekas ir vakarėlius. Su juo šokdavome iki nukritimo.

Jau nuo vaikystės jam padėjau, bet tai nereiškė, kad visada tvyrojo idilė. Juk mes – tikri italai: kartais ginčydavomės iki užkimimo.

Prisipažinsiu: nemėgstu meilikaujančių žmonių, o jų šalia Gianni sukosi daug. Bet aš jam visada galėjau pasakyti tai, ką manau. Būtent šito dabar man ir trūksta.

– Ar kasdieniame gyvenime jūsų brolis buvo įnoringas?

– Gianni nepatiko, kai jį trukdydavo darbo metu. Jis labai mylėjo savo artimuosius ir rūpinosi draugais. Kai gydytojai Gianni ausies srityje aptiko auglį, iš pradžių manė, kad tai viso labo ausų uždegimas. Bet paskui nustatė piktybinį naviką. Gianni buvo paskirtas specialus chemoterapijos kursas.

Brolis didvyriškai kovojo su šia liga, niekas nematė jo kenčiančio. Į pašalinių klausimus, ko dar norėtų, atsakydavo: „Dar truputį pagyventi...”

1996 metais gydytojai pasakė, kad jo sveikata pagerėjo, liga pasitraukė. Bet Dievas vis dėlto pasiėmė Gianni pernelyg anksti.

– Kur paprastai su broliu ilsėdavotės?

– Gianni patiko jo rezidencija prie Komo ežero, netoli Milano. Mūsų namas, apsuptas žydinčių magnolijų, stovi ant kranto. Gianni labai patiko sėdėti sode, kuris buvo specialiai suprojektuotas pagal Luchino Visconti piešinius.

Gianni žiūrėdavo į ežerą ir gėrėdavosi tekančia saule. Kai pradėdavo temti, visi sueidavo į saloną, puoštą mozaika ir apstatytą ampyro stiliaus baldais. Ten kalbėdavomės, bendraudavome su draugais.

Po vakarienės vaikai laukdavo Gianni bibliotekoje. Tai buvo šventas momentas: Gianni atsisėsdavo į krėslą ir jiems skaitydavo pasakas. Jis dažnai nudžiugindavo dovanomis, mano duktė Allegra kaskart sakydavo: „Tu – tikras burtininkas!”

– Buvote ištekėjusi, dabar esate laisva moteris. Kodėl?

– Santuokoje pragyvenau 18 metų. Dabar Paulas (Paulas Beckas – buvęs modelis) – tik geras mano draugas. O daugelis išsiskyrę vienas kito nekenčia.

Man sudėtinga dabar sutikti žmogų, su kuriuo susiečiau savo gyvenimą, nes laikausi savo principų. Beje, pasaulis, kuriame bėga mano gyvenimas, labai siauras. Man reikia vyro, kuris būtų ir įdomi asmenybė, ir laisvas.

– Kuo paaiškintumėte „Versace” ženklo sėkmę?

– Gianni žvilgsniai visada krypo į elitą ir tuos, kurie norėjo jam priklausyti. O tokių pasirodė esą daugybė!

Dar buvo svarbu viską siūti iš aukščiausios kokybės medžiagų. Juk didžiausią reikšmę turi ne drabužio modelis, o audinys, iš kurio jis pasiūtas. Finansinė mados namų apyvarta greitai įveikė milijardo JAV dolerių ribą.

Prisimenu, su kokiu nustebimu Gianni pasakojo apie pirmąją „Versace” mados namų parduotuvę Maskvoje. Užėję žmonės akimirksniu įsigydavo daiktų, kainuojančių šimtus dolerių. Mes nespėjome tiekti į šią parduotuvę savo gaminių – taip greitai viskas būdavo išperkama.

Man patinka tai, ką darau. Kiekviena nauja kolekcija – nesąmoningas ginčas su žmonėmis, kurie abejoja mano sugebėjimais dizaino srityje. Kiekvienas pasirengimas šou – egzaminas man. Žinau, kad žmonės mane visada lygina su broliu, ir nenoriu, kad jie manimi nusiviltų.

– „Versace” prekės ženklas labai populiarus tarp klastočių gamintojų. Ką apie tai manote?

– Prieš kelerius metus Toskanoje buvo aptikti trys fabrikai, kūrę mūsų mados namų klastotes. Turiu pripažinti, kad jos atliktos nepriekaištingai – itin tikslios džinsų ir aksesuarų kopijos. Žinoma, tai mums nepatinka ir mes iš visų jėgų kovojame. Bet nepagautų kol kas dar labai daug.

– Sakote, kad klastočių kokybė aukšta, bet juk aukštosios mados suklastoti neįmanoma!

– Dabar kuriamos kopijos net tokių meistrų kaip Pablo Picasso. Falsifikuojamos ir dizainerių suknelės – nepaisant to, kad esama vienetinių gaminių, kurie kainuoja labai daug ir juos gali nusipirkti tik labai turtingi žmonės.

– Apie ką galvojate rytą ką tik pabudusi?

– Pažiūriu pro langą ir galvoju apie tai, kad gyvenimas nuostabus, net jei lyja lietus.

Paskui stengiuosi papusryčiauti su savo vaikais ir aptarti jiems rūpimus klausimus. Juk vaikai – mano geriausi draugai.

Sūnų Danielį domina grojimas gitara, o duktė Allegra svajoja tapti aktore. Jų nedomina mada, bet aš džiaugiuosi, kad jie nori rasti savo gyvenimo kelią.

Gianni Versace vila majamyje parduodama

● Dizaineriui Gianni Versace priklausiusi vila Majami Biče, turinti auksu dekoruotą baseiną, laukia naujo šeimininko. Vilos kaina – 125 milijonai JAV dolerių (apie 345 mln. litų).

● Art deco stiliaus namo su dešimčia miegamųjų ir vienuolika vonios kambarių istorija ne mažiau spalvinga nei paties Versace gyvenimas.

● 1930 metais namą „Casa Casuarina” pastatė architektas Aldenas Freemanas. Jis būstą kūrė pagal vieną statinį Dominikoje, kurį 1510 metais pastatė Kristupo Kolumbo sūnus.

● G.Versace įsigijo namą 1992 metais ir investavo į jo remontą net 33 milijonus dolerių.

● Kambarių sienos ir lubos dekoruotos muziejaus stiliaus freskomis, virtuvės sienos – auksinėmis plytelėmis, 16,5 metro ilgio baseino sienos papuoštos mozaikomis, apvestos 24 karatų aukso linija. Kiemą puošia didžiulė medūzos mozaika.

● Namas liūdnai pagarsėjo ne tik dėl neskoningo interjero, bet ir dėl sukrečiančios G. Versace žmogžudystės.

● 1997 m. dizainerį dviem šūviais – į kaklą ir į galvą nušovė Andrew Cunanas. Po nusikaltimo dizainerio sesuo nusprendė parduoti vilą. 2000 m. už 19 mln. JAV dolerių ją įsigijo telekomunikacijų srities milijardierius Peteris Loftinas.

● Kelerius metus pagyvenęs viloje P. Loftinas sumanė įrengti joje elitinį klubą ir viešbutį, kuriame para kainuotų apie 2500 dolerių. Bet kilo nenumatytų kliūčių. Kaip rašė „New York Post”, 2009 m. P. Loftinas buvo priverstas užverti „Casa Casuarina” langines, nes vienas didžiausių jo investuotojų Scottas Rothsteinas buvo apkaltintas milijardo dolerių finansinėmis machinacijomis ir suimtas.

● Vėliau pastatą restauravo ir viešbučiu pavertė Bartonas G. Weissas. Viešbutis vadinosi „The Villa by Barton G”.

● Dabar viešbutis vėl parduodamas, P. Loftinui atstovauja Jill Eber ir Jill Hertzberg. J. Eber įsitikinusi, kad nebus sunku parduoti prabangų statinį. „Wall Street Journal” ji teigė: „Kadangi plūstelėjo pirkėjų iš užsienio, Majamyje dabar kainos tokios, kokių anksčiau nebuvo, pats metas parduoti šį namą.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.