Susipažinę reabilitacijos klinikoje milijardieriai pasirinko kvaišalų nelaisvę

Paprasta „Tetra Pak” pakuotė, į kurią pilami tokie nekalti skysčiai kaip sultys ir pienas, sukrovė milijardus iš Švedijos kilusiai Rausingų šeimai. Bet jų paveldėtojas Hansas Kristianas Rausingas (49 m.) ir jo žmona Eva gyveno pavojingesnių medžiagų – narkotikų pasaulyje. Eva Rausing (48 m.) troško pasikeisti, bet pragaištingi demonai jos nepaliko. Liepos 9-ąją ji rasta negyva namuose Londone, o sutuoktinis sulaikytas.

Daugiau nuotraukų (1)

"Gyvenimo būdas"

Aug 6, 2012, 6:52 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:31 PM

Ramus iš pirmo žvilgsnio turuolių gyvenimas buvo sudrumstas 2008 metais. Tada į viešumą iškilo gėdingas atvejis, kai E.Rausing į gerai saugomos JAV ambasados Londone priėmimą mėgino savo rankinėje įsinešti kreko ir heroino.

Po šio incidento policija atliko kratą sutuoktinių namuose Londono centre, Čelsyje, ir rado kvaišalų. E.Rausing buvo suimta ir apkaltinta narkotikų laikymu, bet sugebėjo išsisukti.

Rausingų šeima, nebežinodama, ką daryti, priešais 90 milijonų eurų vertės vilą pastatė nedidelę armiją: aštuonis buvusius britų specialiojo dalinio SAS kareivius.

Karo mokyklą išėję vyrai stovėjo šalia narkotikų perpardavinėtojų automobilių ir jų neišleisdavo iš akių tol, kol šie susinervinę nuvažiuodavo.

Apsaugininkai skambindavo policijai, įtarę Evą tariantis dėl narkotikų. Bet ir šie aštuoni vyrai nebegalėjo sulaikyti sutuoktinių nuo pražūties.

„Nesijaučiu geriau”, – rašė E.Rausing 2011 metų sausį savo šeimai.

Vėliau ji prisipažino: „Myliu Hansą, bet jis nutemps mane žemyn.”

Nuojauta Evos neapgavo: ją rado negyvą, paslėptą po skudurais savo 5 aukštų name, kambaryje, kurio durys buvo užklijuotos lipniąja juosta.

Mirties priežasties neparodė net skrodimas, tyrėjams darbą apsunkino prasidėjęs E.Rausing kūno irimas.

Ekspertai skelbė, kad milijardieriaus žmonos kūnas pragulėjo savaitę, vėliau – ne mažiau nei mėnesį.

Bet dabar teigiama, esą moters širdies stimuliatorius sustojo gegužės 6 dieną šeštą valandą ryto.

E.Rausing kūnas buvo surastas per kratą, kai sulysęs, įdubusiais skruostais H.K.Rausingas buvo sulaikytas dėl pavojingo vairavimo Londone ir jo automobilyje rasta kvaišalų.

Tai – narkomaniško milijardierių poros šėlsmo tragiška baigtis, nors jų likimas galėjo būti laimingas: jie turėjo keturis sveikus vaikus, buvo gražūs, intelektualūs ir turtingi.

H.K.Rausingas priklauso trečiajai švedų „Tetra Pak” dinastijos kartai, kuri savo milijardus susikrovė iš kartoninių pieno ir sulčių pakuočių.

Evos ir Hanso Kristiano likimas byloja apie pragaištingą alkoholio, heroino ir kreko – iš kokaino gaminamo koncentruoto ir labai didelę priklausomybę sukeliančio narkotiko – galią.

Šeimos patriarchas, 86 metų Hansas Rausingas apie sūnaus ir marčios pragaištingą potraukį kažkada pasakė: „Tai didžiulė problema, bet nieko negaliu padaryti.”

Eva ir Hansas Kristianas jau jaunystėje kėlė daug rūpesčių savo šeimoms. Honkonge gimusi Eva išaugo Londone. Žavi, energija trykštanti, vadovaujamą postą bendrovėje „Pepsi-Cola” užimančio amerikiečio duktė, dar studijuodama privačiame Los Andželo koledže, atrado narkotikus.

„Iš pradžių tai buvo didelis malonumas, bet pabaigoje – nebe”, – taip rašė Eva savo tinklalapyje „Myspace”.

166 cm ūgio itin liekna ir nuotraukose visada besišypsanti vakarėlių mergina buvo draugiška ir sąmojinga.

Bet jaunystės metai buvo tolesnių Evos nuopuolių pradžia: gyvenimas prabangiose Londono ir Barbadoso vilose ir reabilitacijos klinikos, kuriose ji stengėsi išsigydyti nuo liguistos priklausomybės.

Praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pabaigoje vienoje šių klinikų Saryje (JAV) Eva susipažino su H.K.Rausingu. Jis iš pirmo žvilgsnio darė drąsaus vyro įspūdį.

Bet iš tikrųjų buvo drovus, uždaras, nuobodus vienintelis kompanijos „Tetra Pak” įkūrėjo H.Rausingo sūnus.

Vyresnioji magnato duktė, 52 metų Lisbet, savo tėvą lygina su dievu, jaunesnioji, 50-metė Sigrid, jį vadina didžiuoju maitintoju.

H.Rausingas su savo broliu Gadu šeimos spaustuvę ir pakavimo fabriką Švedijos mieste Lunde pavertė koncernu „Tetra Pak” su 22 tūkstančiais darbuotojų, triūsiančių 170 šalių.

1996 metais iš H.Rausingo kompanijos valdymą perėmė jo brolis Gadas. Hansas Kristianas bei jo seserys Lisbet ir Sigrid liko atsieti nuo verslo, išskyrus jų turimą akcijų dalį, kuri vertinama 4,5 milijardo Didžiosios Britanijos svarų sterlingų.

H.Rausingas ir jo žmona Marit iki didžiulių turtų patyrė ir vargingesnį gyvenimą, todėl siekė, kad trys jų vaikai susivoktų, kas yra normalu.

Praturtėję tėvai stengėsi, kad jų atžalos gyventų kaip bendraamžiai.

„Neturėjome virėjų ir vairuotojų. Švedija mažiau susiskirsčiusi į klases nei Anglija, ir aš tuo džiaugiuosi, nes visko išmokau”, – pasakojo Lisbet.

H.Rausingas iš savo vaikų ne tik daug reikalavo, bet ir daug jiems davė. Lisbet prisimena penktadienio popietės išvykas žirgais su tėvu ir jo ruoštas vakarienes.

Vienintelis šeimos sūnus Hansas Kristianas jau vaikystėje buvo tylus ir nelinkęs bendrauti. Berniukas gyveno savo tėvo šešėlyje.

Socialdemokratinėje Švedijoje praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje pinigai Rausingų vaikams atrodė veikiau našta nei palaima. Jaunesnioji duktė Sigrid tūnojo namie prie knygų, slegiama gėdos dėl šeimos turto.

Jai prireikė terapijos tam, kad galėtų susidoroti su užkrauta turto našta: „Paveldimi pinigai tėra laimingas atsitiktinumas. Aš pažįstu žmonių, kurie yra emociškai suluošinami didelių pinigų. Jie niekam nepadeda.”

Abi seserys įkūrė labdaros fondus, kurie išdalijo daugiau kaip 30 milijonų eurų universitetams ir muziejams, karališkiesiems ereliams ir mirštančioms kalboms gelbėti, kovai su sausumos minomis ir aukoms, kurios patyrė kankinimus.

1982-aisiais Rausingai persikėlė į Didžiąją Britaniją bėgdami nuo Švedijoje „nepakeliamų” paveldėjimo mokesčių, kurie, jų manymu, būtų privertę šeimą nacionalizuoti savo kompaniją.

Lisbet ir Sigrid pradėjo studijuoti universitete, buvo stropios, siekė užsibrėžto tikslo.

Rausingai – sėkmę pelniusių žmonių šeima. Senelis Rubenas studijavo ekonomikos mokslus su Nobelio premijos laureatais, tėvas Hansas – penkių universitetų garbės daktaras.

Sigrid metus gyveno viename Estijos kolūkių, kad savo daktarinėje disertacijoje įamžintų J.Stalino aukų atsiminimus. Lisbet tuo metu rašė knygą apie botaniką.

Iš pradžių atrodė, kad Hansas Kristianas paseks seserų pavyzdžiu: Londono amerikietiškame universitete buvo geriausias laidos studentas.

Būdamas 19-os jis išvažiavo į Indiją studijuoti antropologijos. Pasakojama, kad ten Hansas Kristianas pradėjo žengti hipių pramintais takais, netvarkingai gyventi, nusigavo į Nepalą, kur pirmą kartą susidūrė su priklausomybės nuo narkotikų problema.

Draugai mažai žino apie šį H.K.Rausingo gyvenimo laikotarpį, kuris baigėsi tuo, kad jis galiausiai pateko į piečiau Londono esančią reabilitacijos kliniką netoli tėvo namų.

Teisingiau sakant, šalia H.Rausingo sukurtos karalystės 370 hektarų plote su privačiu ežeru, mišku, elniais, šernais ir upinių vėžių veisykla.

Pastatyti kaip fabrikas, o įrengti kaip rūmai – taip H.Rausingo namus pavadino vienas architektas. „Tetra Pak” įkūrėjo sode įrengta didžiulė žaidimų aikštelė anūkams ir senovinių automobilių kolekcijos garažas.

Klinikoje Hansas Kristianas susipažino su būsima žmona Eva Kemeny ir 1992-aisiais susituokė.

Iš vestuvinės nuotraukos žvelgia besišypsanti šviesiaplaukė. Hansas Kristianas atrodė kupinas vilčių.

Dešimt metų poros gyvenimas tekėjo normalia vaga. Eva ir Hansas Kristianas vieno po kito susilaukė keturių vaikų – dviejų berniukų ir dviejų mergaičių.

Sutuoktiniai, kaip ir kiti šeimos nariai, pinigus skyrė geriems darbams. Barbadose netoli savo vilos jie pastatė reabilitacijos kliniką, Anglijoje kūrė su narkotikų priklausomybe kovojančias pagalbos organizacijas ir skyrė pinigus Didžiosios Britanijos sosto įpėdinio princo Charleso labdaros organizacijų tarnautojų atlyginimams.

Bet per iškilmingus pietus, banketus pora, kuri žiniasklaidoje retkarčiais būdavo paminima dėl savo labdaringos veiklos, neatrodė laiminga. Bičiulių teigimu, Eva palikdavo bejėgės, silpnos moters įspūdį, o Hansas Kristianas – tylenio.

Tuo metu Eva ir Hansas Kristianas vėl pradėjo mirties šokį, kuris juos kadaise atvedė į reabilitacijos kliniką.

Bet šįkart buvo blogiau: sutuoktiniai plakė pragaištingą kokteilį iš kokaino, heroino, kreko, valiumo ir morfino.

Teigiama, kad 2003 metais su draugėmis Eva nuolat užsukdavo į prabangias Čelsio kavines „apdujusi jau ketvirtą valandą po pietų”.

Po metų viename vakarėlių Eva pirmą kartą mėgavosi kreku. Pasak farmakologijos eksperto Davido Nutto, žmonėms, kurie jau būna nejautrūs, atbukinti kokaino, krekas sukelia didesnį ir greitesnį svaigulį.

„Narkotikas alina širdį – ypač jei jo poveikis dar yra sustiprinamas alkoholiu”, – sakė D.Nuttas.

2006-aisiais Evos širdis buvo tokia nesveika, kad teko pakeisti širdies vožtuvą ir įstatyti stimuliatorių.

Eva ir Hansas Kristianas dar vaidino filantropus. Tuo metu, kai prie jų namų durų jau stovėjo buvę kareiviai, sutuoktiniai buvo kviečiami į karališkuosius Sandringamo rūmus.

2007 metais per priėmimą Bakingamo rūmuose Eva nesuvaldomai juokėsi, dingdavo į tualetą, o grįžusi pasakojo, kad sėdėjo karališkajame soste.

Savo tinklalapyje ji rašė: „Turiu daug problemų ir žinau, ką privalau daryti, bet atrodo, kad to nepajėgsiu.”

Tai skambėjo kaip pagalbos šauksmas. Jos didžiausias laimėjimas buvo vaikai. Ji rašė esanti gera motina, net jei rytais kartu su jais nesikelia ir nepalydi jų į mokyklą.

Sunerimę dėl sargybinių pranešimų Hanso Kristiano tėvai ir seserys perėmė vaikų globos teises. Poros atžalas, kuriems yra nuo 11 iki 17 metų, įkurdino internatuose netoli senelių.

Didžiuliuose namuose liko Eva, Hansas Kristianas ir narkotikai. Šie demonai ir išskyrė sutuoktinius.

Vilkino laidotuves

Pakuočių gamybos įrangos milžinę „Tetra Pak” įkūrusios šeimos paveldėtojas H.K.Rausingas šią savaitę padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl savo žmonos laidotuvių vilkinimo, kai jos yrantis kūnas buvo rastas uždengtas šiukšlių maišais jų viloje Londone.

H.K.Rausingas pripažino, kad neužtikrino privalomo ir oraus savo velionės žmonos Evos, gimusios JAV, palaidojimo. Milijonierius buvo suimtas įtarus, kad jis nužudė savo žmoną, kai policija liepos 9 dieną aptiko jos palaikus prabangiuose šeimos namuose.

Narkotikai paženklino ir kitas turtingas šeimas

Gottfriedas von Bismarckas – pirmojo Vokietijos kanclerio Otto von Bismarcko proproanūkis studijavo Oksforde. 2007 metų birželį, tuomet 44 metų, jį rado negyvą bute Londone. Mirties priežastis – besaikis kokaino vartojimas.

Johnas Hervey – Bristolio markizas, Londone garsėjęs pašėlusiais vakarėliais. Teigiama, kad kvaišalams išleido 7 mln. Didžiosios Britanijos svarų sterlingų. Kai jis 44 metų mirė, būste nutekamieji vamzdžiai buvo užkimšti švirkštais.

Robyn Whitehead – milijonų paveldėtoja iš Goldsmithų dinastijos. Mirė 2010 metų sausį nuo narkotikų kokteilio. 27-erių filmų kūrėja vakarą prieš mirtį praleido su atlikėju Pete’u Doherty, kuris kenčia nuo narkotikų potraukio. Apie jį R.Whitehead kūrė dokumentinį filmą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.