Garsius italų mados kūrėjus persekioja tragiška lemtis

Ryškūs prožektoriai, nukreipti į dailias manekenes, nuostabias kolekcijas, stilingai vilkinčius svečius, nušviečia ne viską. Anapus podiumų tyko ir ašaros, ir tragedijos, ir mados kūrėjų mirtys.

Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Jurkevičius ("Lietuvos rytas")

Jan 13, 2013, 6:40 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 8:48 PM

Likimo smūgiai Italijos mados garsenybėms kerta be pasigailėjimo. Sėkmė ir mirtis – čia pat. Koks likimas ištiko Vittorio Missoni, gali ir nepaaiškėti.

Bet ryškius, spalvingus trikotažo drabužius kūrusios bendrovės „Missoni” vadovas į sąrašą jau įrašytas.

O sąrašas – liūdnas. Ir ilgas. Jame – garsios ir labai garsios pavardės: mados talentai, žymių prekės ženklų kūrėjai, itališkos elegancijos puoselėtojai.

Vieni dingę be žinios. Kitus nušovė. Kai kuriuos nužudė pavyduoliai.

Dar kiti išsitėškė greitkelyje, lėkdami prabangiu „Ferrari”. Sąraše yra visa mados dinastija – žuvę sūnus ir tėvas. Bet yra ir neįtikėtinų tragedijų.

Žudikai – cigaretės ir žmona

Juodojo italų mados sąrašo pradžioje – 38 metų Florencijos stilistas Enrico Coveri. Mados legenda, išpranašavusi Italijos „prât-á porter” žydėjimo ir jėgos laikotarpį.

Talentingas vaikinas iš Florencijos, įkūręs mados namus „Enrico Coveri”, devintajame dešimtmetyje erzino pripažintus prancūzų „haute couture” meistrus.

Enrico sirgo astma. Ieškodamas įkvėpimo, jis pats save nužudė pernelyg dideliu surūkytų cigarečių kiekiu.

Liūdnajame sąraše yra ir kita Florencijos mados garsenybė – Gucci dinastijos atstovas Maurizio Gucci. Mirtis jo tykojo Milano centre 1995 metų kovo 27-osios rytą. Šviesiaplaukį „Gucci” mados imperijos įpėdinį nušovė du profesionalūs žudikai iš Sicilijos.

Juos pasiuntė sutuoktinė Patrizia Reggiani. Pritvinkusi beprotiškos neapykantos savo vyrui už išdavystę, vėliau moteris pripažino savo kaltę.

Teismas ją nuteisė kalėti iki gyvos galvos.

Gardus kąsnelis – auksinėmis GG raidėmis pažymėti mados namai – galiausiai atiteko prancūzų holdingui PPR. Praėjo vos dveji metai, ir juodąjį mados sąrašą papildė Gianni Versace.

Prabangios vilos „Casa Casuarina” terasoje Majamyje stilistą suvarpė išprotėjęs vietos narkomanas.

Už ką, kodėl? Koks skirtumas – pasaulis neteko genialaus mados kūrėjo iš Kalabrijos.

Mirtys – prie vairo

Tačiau mirtis šienauja ne tik pasaulį žavėjusius ir pykdžiusius mados ekscentrikus.

Skaudūs likimo kirčiai neaplenkė ir užsispyrusių mados pasaulio darbštuolių.

„Esu kilęs iš senos pirštinių siuvėjų šeimos. Žinau, kas yra rankų darbas ir kaip nelengvai atsiranda mados kūriniai”, – šių eilučių autoriui kalbėjo garsių Milano mados namų, įsikūrusių greta „La Scala” teatro, savininkas dizaineris Nicolos Trussardi.

Likimas jam nebuvo gailestingas: 1999 metais stilisto vairuojamas „Mercedes” atsimušė į Milano greitkelio aptvarą.

57 metų skaliko siluetu papuošto mados ženklo kūrėjas žuvo įvykio vietoje. Po tragiško įvykio praėjo vos ketveri metai, ir juodasis italų mados sąrašas labai panašiomis aplinkybėmis pasiglemžė dar vieną Trussardi dinastijos atstovą.

„Trussardi” mados namų viltis 24 metų Nicolos sūnus Francesco nesuvaldė didžiuliu greičiu lekiančio sportinio „Ferrari”. Mašina užlėkė ant apšvietimo stulpo, o mados imperijos įpėdinis žuvo. Kaip ir jo tėvas.

Neatlaikė širdis

Kita Milano mados garsenybė – dizaineris Gianfranco Ferre nekentė mašinų, sąmoningai visą gyvenimą nevairavo ir net neturėjo vairuotojo pažymėjimo.

Bet juodasis sąrašas „Gianfranco Ferre” mados namų įkūrėją pasiglemžė paprasčiau: iki mados savaitės likus vos kelioms dienoms įtemptai su nauja kolekcija dirbusį milanietį per kelias akimirkas pakirto insultas.

Mados architekto titulą pelniusio stilisto neišgelbėjo netgi garsiausios Milano Šv.Rapolo klinikos specialistai.

Mirtis neaiškiomis aplinkybėmis namuose ištiko ir vieną kūrybingiausių italų dizainerių Franco Moschino, mados namų „Moschino” savininką.

Juodasis sąrašas mados anarchistu vadintą talentingą Milano stilistą pasiglemžė pačiame jėgų žydėjime – jam buvo vos 44 metai.

Nors oficiali mirties priežastis – infarktas, Milane ilgai sklido kalbos, kad F.Moschino mirė nuo AIDS, nes paskutiniais savo gyvenimo metais dizaineris rėmė kovos su AIDS fondus, asmeniškai padėdavo sergantiems.

Dizainerį sumaitojo raganosis

Andrea Pininfarina visą savo gyvenimą susiejo su automobilių dizainu. Jo vadovaujama pramoninio dizaino grupė „Pininfarina” išgarsėjo legendiniais „Ferrari” modeliais.

Bet lemtingą akimirką 51 metų italas Turino gatvėmis vairavo ne brangų sportinį automobilį, o kuklų motorolerį „Vespa”.

Susidūrimas sankryžoje su jo nepraleidusia mašina fantastiškoje A.Pininfarinos karjeroje padėjo tašką. Talentingą vadovą apverkė visa Italija.

Jeigu ne gatvėje prie namų, tada gal tolimoje šalyje – į italų mados pasaulį įsisukusi mirtis suranda likimo pažymėtus kūrėjus visur. Netgi atostogų metu – Venesuelos salose ar Afrikos savanoje.

Stilistės Annos Molinari vyras Paolo Tarabini buvo aistringas patyręs medžiotojas. Bet tą kartą jam pasitaikė itin piktas raganosis. „Blumarine” mados linijos steigėjas nespėjo net pakelti karabino – įnirtusio žvėries ragai jau maitojo jo kūną.

Absurdiška mirtis. Egzotiška ir žiauri.

Juodasis italų mados sąrašas vis ilgėja. Mados kūrėjai ir elegancijos gerbėjai baugščiai dairosi – koks bus naujas šio sąrašo įrašas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.