Modelio darbu nesusižavėjusi balerina iš Prancūzijos Lietuvoje debiutavo kaip aktorė

„Prisipažinsiu: prieš atvykdama į Lietuvą, mažai apie ją žinojau. Todėl džiaugiuosi galėdama iš arčiau pažinti šalį“, – kalbėjo baleto šokėja ir modelis Marie Eve Nadeau, viešėjusi Vilniuje ir susižavėjusi jo architektūra.

Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė ("Lietuvos rytas")

Jan 31, 2013, 10:09 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 9:47 PM

Festivalyje „Žiemos ekranai“ Vilniuje buvo parodytas prancūzų režisieriaus Damieno Odoulio filmas „Likęs pasaulis“, kuriame vaidino iki tol aktorystės meno nebandžiusi jo gyvenimo draugė, baleto šokėja ir modeliu ilgus metus dirbusi Marie Eve Nadeau.

Ji kartu su režisieriumi atvyko į Lietuvą pristatyti skaudžios meilės dramos.

Kartu kurti lengviau

„Labai graži aktorė. Prasmingas filmas. Įdomi istorija“, – tokie ir panašūs žodžiai skambėjo po filmo premjeros.

M. E. Nadeau jame suvaidino kurčių ir neprigirdinčių vaikų mokytoją. Tam moteris privalėjo pramokti gestų kalbos. Jai tai buvo vienas sunkiausių, o sykiu įdomiausių atradimų per visą filmavimą: „Esu glaudžiai susijusi su judesio menu, bet kalbėtis gestais kaip kalbos raiškos forma man buvo naujiena.“

Kanadoje gimusi, tačiau vėliau į Prancūziją gyventi persikėlusi baleto šokėja, rodos, niekada nebūtų sugalvojus išbandyti jėgų kine.

Tačiau pažintis su D. Odouliu privertė ją pakeisti požiūrį: „Kai susipažinome su Damienu, jis mąstė apie naują filmą ir nusprendė, kad aš puikiai tikčiau pagrindinės aktorės vaidmeniui. Nežinau kodėl, tačiau ilgai nesvarsčiusi sutikau.“

Nebe pirmą kartą panašią aktorių atrankos praktiką taikantis režisierius yra užsiminęs, kad jam patinka, kai jo filmuose vaidina neprofesionalūs aktoriai arba bent jau dalis jų: „Įdomu stebėti, kaip profesionalai reaguoja į tuos, kurie neturi patirties.“

Tačiau vaidmuo M. R. Nadeau atiteko ne tik dėl to, kad ji šioje srityje debiutantė. Po vienu stogu gyvenanti pora teigė, kad kurti tampa lengviau, kai drauge praleidžiama daugiau laiko.

„Gyvename kartu, dirbame kartu, keliamės ir gulamės kartu. Kartu kūrėme filmą tik todėl, kad taip lengviau“, – šmaikščiai sakė M. E. Nadeau.

Sukasi jausmų karuselė

Šių metų festivalis „Žiemos ekranai“ skirtas meilės temai. Šiltus jausmus vienas kitam puoselėjantiems prancūzams meilės tema šiame festivalyje dar artimesnė.

Aktorė ją apibūdina kaip ciklą: jis gali būti ilgas, gali būti trumpas, tačiau tai, kaip intensyviai suksis jausmų karuselė, priklauso nuo to, kiek šilumos žmonės pasiryžę vienas kitam duoti.

„Su Damienu mes taip pat jau dvejus metus išgyvename ciklą. Nežinau, kiek visa tai truks, ir man nerūpi – esu be galo laiminga“, – džiaugėsi moteris.

Pašnekovės teigimu, mylintys žmonės nesąmoningai pasiskirsto vaidmenimis ir atranda tokį pavidalą, kokie patys nori būti.

„Meilę kai kurie bando atsverti racionaliu mąstymu, tačiau kai esi laimingas, jausmus sugebi paskirstyti taip, kad jos netrūktų net ir tolimiausiame širdies kampelyje“, – svarstė ji.

Modelio darbas – nekūrybingas

Sykį tapusi aktore M.E.Nadeau dar kartą vaidinti filme bent jau dabar nebenorėtų: „Niekada nesakau niekada, tačiau manau, kad užtenka. Parodžiau viską, ką galiu. Esu siaubinga aktorė.“

Nesužavėjo jos ir modelio darbas, nors jai teko bendradarbiauti su tokiais prekės ženklais kaip „Bourjois“, „Christian Dior Skin“, „Cerruti Jeans“, „Lacoste“, „Victoria`s Secret“. Jos veidas puošė ne vieną kanadietiškų, vokiškų, itališkų „Elle“ žurnalų viršelį, ji taip pat šypsosi žvelgdama iš prancūziško „Femme“ ir itališko „Amica“.

„Kol dirbau modeliu, sekėsi visai neblogai: sudariau daug gerų kontraktų, užsidirbau nemažai pinigų. Tačiau atėjo laikas, kai supratau, kad viskas, užtenka“, – atviravo buvusi manekenė.

Ji užsiminė, kad iš aplinkinių nuolat sulaukia komplimentų ir raginimų tęsti modelio darbą, tačiau to nebenori pati: „Mados pasaulis man įdomus, tačiau madą kuria dizaineriai. Modelio darbas, nors ir atrodo spalvingas, yra nuobodus. Visai neseniai suvokiau, kad man jame trūksta kūrybos“, – prisipažino M. E. Nadeu.

Atrado savo kelią

Ilgainiui moteris suprato, kad labiau už viską ji trokšta saviraiškos ir kurti dokumentinius filmus. Bendravimas su kurčiaisiais ją įkvėpė pamąstyti apie tam tikrus dalykus plačiau ir net sukurti filmą apie tai, kaip klausos sutrikimų turintys vaikai bendrauja su girdinčiais savo artimaisiais. Ji prisipažino, kad režisierės darbas jai kur kas patrauklesnis nei aktorės, ji labiau mėgsta stovėti kitoje kameros pusėje.

„Šiuo metu mano pagrindinė duona yra vizualieji menai. Džiaugiuosi atradusi savo kelią“, – sakė M. E. Nadeau.

Apie žmones, kurių darbas susijęs su jų laisvalaikiu ir atvirkščiai, sakoma, kad jie ne dirba, o tiesiog gyvena. Esą visa jų veikla – tai gyvenimo būdas. M. E. Nadeau nusijuokė: ji – viena iš tų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.