Baracko ir Michelle Obamų meilės istorija primena pasaką

„Barackas + Мichelle“ – štai taip atrodo sėkmingos santuokos formulė. Bent jau amerikiečiai taip mano. Tiesa, gyvenimo palydovė daro teigiamą įtaką bet kurio politiko įvaizdžiui. Michelle Obama pavergia žmones savo nuoširdumu, betarpiškumu ir sugebėjimu reikšti savo emocijas. Fotografija, kurioje rinkimus laimėjęs Barackas Obama tvirtai apkabina žmoną, surinko daugiausiai peržiūrų ir teigiamų atsiliepimų socialiniuose tinkluose.

Išbandymų Michelle ir Baracko santuokai netrūko. Vis dėlto, jie viena gražiausių Baltųjų rūmų porų.<br>AP
Išbandymų Michelle ir Baracko santuokai netrūko. Vis dėlto, jie viena gražiausių Baltųjų rūmų porų.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 9, 2013, 9:56 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 7:15 AM

Susijaudinusi Michelle pasakojo, kad per priešrinkiminę kampaniją beveik nematė vyro, todėl buvo labai laiminga, kai vyras ją apkabino tuomet, kai buvo paskelbta jo pergalė. „Man patinka tave apkabinti“, – tada pasakė prezidentas ir pakštelėjo jai į skruostą.

Kai Obamų klausia, kur slypi jų šeimyninės laimės paslaptis, abu atsako šypsodamiesi: „Kaip ir bet kuri kita pora, mes patyrėme pakilimus ir nuosmukius. Tiesiog reikia mokėti kartu įveikti sunkumus... ir daug šypsotis!“ Jie iš tikrųjų labai daug šypsosi ir juokiasi. Jie net paskelbti daugiausiai besišypsančia Baltųjų rūmų pora. Humoro jausmas – tvirtina santuoką. Barackas ir Michelle tai įrodė.

Michelle Obama augo paprastoje šeimoje (jos tėvas dirbo samdomu darbininku, o motina – sekretore). Tačiau pirmoji šalies ponia ne tik nesivaržo, bet ir didžiuojasi savo istorinėmis šaknimis: mat kai kurie iš jos protėvių, tiek pagal tėvo, tiek ir pagal motinos liniją, buvo vergai.

Vos pradėjusi lankyti mokyklą Michelle pademonstravo savo sugebėjimus, todėl netrukus pradėjo lankyti gabiems vaikams skirtą mokyklą. Baigusi mokyklą ji įstojo ir baigė Prinstono universitetą bei Harvardo universiteto Teisės mokyklą. Baigusi mokslus ji dirbo Čikagos merijos teisės skyriuje bei Čikagos universiteto akademiniame medicinos centre. Michelle greitai ir užtikrintai kilo karjeros laiptais, tiksliai kurdama ateities planus, tačiau tuomet ji negalėjo net pamanyti, kokia spindinti bus jos ateitis, kurią pasieks kartu su savo svajonių vyru.

Baracko Husseino Obamos tėvai susipažino rusų kalbos kursuose, rengiamuose Havajų universitete, kur Baracko tėvas mokėsi ir gavo stipendiją kaip užsienio studentas. Beje, B. Obama yra pirmasis JAV prezidentas, gimęs Havajuose.

Baracko tėvai išsiskyrė, kai berniukui dar nebuvo nė trijų metukų. Todėl toliau jo auklėjimo ėmėsi senelė, kuria prezidentas visada žavėjosi. Be to, tėvams išsiskyrus, senelė tapo vienintele šeimos maitintoja. Turėdama tik vidurinį išsimokslinimą ji sugebėjo iš eilinės sekretorės tapti Havajų banko pirmąja moterimi viceprezidente. Barackas, pasitaikius menkiausiai progai, pabrėžia, kad dėl daug ko dėkingas savo mamai ir senelei. Tikriausiai dėl to jis taip aktyviai kovoja ir dėl moterų teisių.

Prezidentas visada gana laisvai jautėsi moterų draugijoje. Jis nebuvo pavyzdingas paauglys, nors daug dalykų jam buvo labai lengvai pasiekiami ir gaunami. Pavyzdžiui, kad ir mokymasis miesto prestižinėje mokykloje. Tačiau B. Obamai norėjosi bent retsykiais ištrūkti iš gero ir teisingo auklėjimo gniaužtų. Vėliau Barackas prisipažino savo rinkėjams, kad mokykloje jis rūkė marihuaną, išmėgino kokainą ir alkoholį. Tačiau Barackas niekada nebuvo atsidūręs ties nuosmukio riba, nes jis niekada nenorėjo nuvilti nei savo mamos, nei senelės. Baigęs mokyklą B. Obama įstojo mokytis į Los Andželo Vakarų koledžą ir Kolumbijos universitetą, kur įgijo bakalauro laipsnį. Paskui jis pradėjo dirbti Tarptautinėje verslo korporacijoje ir Niujorko mokslinio tyrimo centre. 1988 metais įstojo į Harvardo universiteto teisės mokyklą, o per atostogas važinėjo padirbėti juridinėje firmoje „Sidley Austin“. Ten pat dirbo ir Michelle, kur ir įvyko jų lemtingas susitikimas.

Таip jau susiklostė, kad Michelle paskyrė jauno darbuotojo Baracko, atvažiavusio tobulintis, padėjėja. Po kiek laiko Barackas pakvietė savo pagalbininkę į pasimatymą, tačiau mergina atsisakė. Dar keli mėginimai taip pat baigėsi nesėkme. Tačiau toks Michelle elgesys tik dar labiau intrigavo būsimą prezidentą. Galų gale ji sutiko nueiti į pasimatymą su Baracku. Prezidentas iki šiol prisimena, kad pirmą kartą su Michelle pasibučiavo netoli Čikagos prekybos centro.

„Ateityje mūsų pirmojo pasibučiavimo vietoje bus pastatytas paminklinis akmuo su besibučiuojančios poros atvaizdu ir mano citata: „Aš pabučiavau ją ir pajutau šokolado skonį“. Iš tikrųjų, mūsų bučinys buvo šokoladinis, nes Michelle buvo ką tik suvalgiusi „Baskin-Robbins“ kompanijos pagamintą ledą“, – pusiau juokais, pusiau rimtai savo prisiminimų knygoje rašė B. Obama.

Prabėgus trims metams nuo pažinties pradžios įsimylėjėliai atšoko vestuves. Michelle sakė, kad, nepaisant pradžioje buvusių abejonių, ji įsimylėjo Baracką išgirdusi, su kokia meile jis pasakoja apie savo mamą ir senelę. Tuo tarpu Barackas tvirtina, iš pat pradžių supratęs, jog sutiko savo svajonių moterį. „Jų vestuvės buvo persmelktos stebuklo, – prisimena šeimos draugai. – Barackas ir Michelle tiesiog švytėjo iš laimės“.

Šeimyninis gyvenimas buvo nelengvas išbandymas jauniems įsimylėjėliams. Iš pradžių teko gludinti charakterius: Barackas skundėsi draugams, kad Michelle nuolat burba ant jo dėl išmėtytų drabužių namuose. Ją dar erzino sutuoktinio knarkimas ir įprotis užsibūti darbe. Problemos dar labiau pagilėjo, kai pasaulį išvydo pirmagimė Malia, nes Michelle vienai turėjo auginti ir prižiūrėti mažylę. Ji negailėjo priekaištų vyrui, teigė, kad darbas jam svarbiau nei šeima. Iš tikrųjų Barackas visa galva pasinėrė į politinę karjerą, nors Michelle tam nepritarė. Politika tuo metu nebuvo pelningas užsiėmimas, todėl šeima gyveno vidutiniškai. Tuo tarpu B. Obama galėjo labai gerai užsidirbti juridinėje kompanijoje, tačiau jis skyrė labai daug laiko kažkokioms neapčiuopiamoms svajonėms. Taip tada atrodė Michelle.

Kai sutuoktiniams gimė antroji duktė Natasha, kurią šeimoje ėmė vadinti Sasha, poros santykiai visai pašlijo. Anot šeimos draugų, pora buvo atsidūrusi ties skyrybų riba. Michelle negalėjo susitaikyti su tuo, kad ji – išsilavinusi ir protinga moteris turi sėdėti namuose su dukromis, o vyras tuo metu dirba savo mėgstamą darbą.

„Aš niekada nemaniau, kad man teks vienai auginti vaikus, – sakė Michelle. – Aš tam nepasirašiau“, – taip ji atsakė savo vyrui, kai šis papriekaištavo nesulaukiantis iš jos palaikymo ir jam jau nusibodo nuolat jį kritikuojanti žmona.

Griūvančią santuoką netikėtai sutvirtino nelaimė. Mažoji dukrytė Sasha pateko į ligoninę, kur jai buvo diagnozuotas meningitas. Barackas metė visus darbus ir kartu su žmona tris paras budėjo prie dukrelės lovos.

„Mano pasaulis susivedė į vieną tašką. Niekas daugiau manęs nebedomino: nei darbas, nei susitikimų grafikas, nei planai, nei ateitis“, – prisiminė prezidentas.

Tačiau, kai mergaitė pasveiko, Michelle pareikalavo, kad jos vyras įtrauktų į savo priešrinkiminę kampaniją ir ją. Kaip bebūtų keista, bet atsidūrus politikos viršūnėje Barackui atsirado daugiau laiko ir galimybių bendrauti su savo artimaisiais. Be to, Michelle vis aktyviau įsijungdavo į vyro darbą: lydėdavo jį visur ir tapo savotiška slapta jo patarėja. B. Obama neslepia, kad su žmona aptaria daugelį valstybei svarbių klausimų. Michelle vyrui parašo politines kalbas ir rūpinasi jo įvaizdžiu. Panašu, kad ji galų gale realizavo save. Turbūt ne šiaip sau 2010 metais žurnalas „Forbes“ ją pripažino įtakingiausia pasaulio moterimi.

B. Obamos nė kiek neglumina ir žmonos noras stoti prie šalies valdžios vairo, kur ji tai daro su jai būdingu moterišku žavesiu ir nesivaržo pasinaudoti visomis galimomis moteriškomis gudrybėmis. Таip Michelle sugebėjo iki šiol išlikti viena iš stipriausių JAV moterų. Laikraščio „The Times“ tvirtinimu, M. Obama unikali būtent tuo, kad sugeba išmintingai sujungti savyje tris savybes: sugebėjimą palaikyti vyrą, būti nepriklausoma ir subtiliai jausti mados tendencijas. Todėl Amerikos žiniasklaida ją ne kartą pavadino „naujosios formacijos ponia“ ir „ateities ponia“.

Michelle populiarumas vis dar yra didžiulis, todėl amerikiečiai yra linkę užmerkti akis, kai ji suklysta. Pavyzdžiui, vieno vizito Didžiajame Kanjone metu Michelle ant prezidentinio lėktuvo trapo pasirodė su trumpučiais šortais ir marškinėliais. Prezidentą lydėję asmenys prakalbo apie protokolo pažeidimą, tačiau nebuvo dėl ko nerimauti. Amerikiečiai nusprendė, kad toks nerūpestingas pirmosios ponios apsirengimo stilius padėjo atitraukti dėmesį nuo ekonominės krizės problemų.

Praėjusiais metais Barackas ir Michelle šventė dvidešimtąją savo vestuvių sukaktį. Paaiškėjo, kad visai įmanoma sėkmingai derinti šeimą ir karjerą, jei kiekvienas iš sutuoktinių pasirengęs įnešti ir savo indėlį į santykius. Todėl Barackas ir Michelle turi šansą išlikti romantiškiausia Baltųjų rūmų pora. Juk daugelis amerikiečių jų istorija laiko pasakiška.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.