Geriausi metų aktoriai charakteriais skirasi lyg diena ir naktis

Karštakošė Jennifer Lawrence (22 m.), už nepatikusį klausimą galinti žurnalistams kyštelėti vidurinįjį rankos pirštą, ir geromis manieromis garsėjantis Danielis Day–Lewisas (55 m.). Abu jie šiemet pelnė „Oskaro“ statulėles kaip geriausi aktoriai.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Mar 11, 2013, 12:25 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 6:08 AM

Nepadorų J. Lawrence gestą, po „Oskarų“ teikimo ceremonijos skirtą ją supykdžiusiam žurnalistui, spėjo užfiksuoti ne visi fotografai.

Aktorė vidurinįjį dešinės rankos pirštą aukštyn kilstelėjo spaudos konferencijoje išgirdusi repliką apie tai, kad ji pargriuvo lipdama laipteliais į sceną atsiimti „Oskaro“ statulėlės.

Vaikystėje mėgdavo peštis

Tiems, kurie gerai pažįsta aktorę, šis akibrokštas nebuvo staigmena. „Oskaro“ laureatė niekada nebuvo kukli tylenė.

J. Shrader Lawrence gimė Luisvilyje (JAV, Kentukio valstija). Jos tėvas turėjo statybos kompaniją, o mama vadovaudavo vaikų vasaros stovykloms.

Jennifer dar vaikystėje nuolat kibdavo į atlapus dviem savo broliams, nors šie ir buvo vyresni. Nenuorama kieme paprastai mėgdavo žaisti su berniukais.

Todėl tėvai smarkiai nustebo, kad pramuštgalvė pasuko į meną.

Geidžiamiausia moteris

Pasirodžius filmui „Bado žaidynės„ (2012 m.), kuris ir išgarsino J. Lawrence, internete pikti komentatoriai rašė, esą aktorė per stambi, todėl būtų neprošal numesti keletą kilogramų. Į tokias pastabas buvusi šokėja numojo ranka ir nesikankino drastiškomis dietomis.

Holivudo grožio etalonų neatitinkanti aktorė turi mylimąjį — aktorių Nicholą Houltą (22 m.). J. Lawrence kiekviena proga pabrėžia, kad jos santykiai su šiuo kukliu vaikinu yra puikūs. Tad jei jos kūno formos patinka mylimajam, ar reikia kreipti dėmesį į Holivudo standartus ir internautų komentarus?

Juolab kad portalas ask.men.com ją išrinko geidžiamiausia 2012–ųjų moterimi. 2,4 milijono skaitytojų auditoriją pakerėjo moteriškos formos, kurias paparacai įamžino J. Lawrence atostogaujant Havajuose.

Pelnė žiūrovų simpatijas

J. Lawrence — viena jauniausių „Oskaro“ statulėlės savininkių per visą istoriją. Aktorė šį apdovanojimą pelnė už užsispyrusios našlės vaidmenį romantinėje dramoje „Optimisto istorija“.

Davido O. Russelo filmas praėjusį rugsėjį tarptautiniame Toronto kino festivalyje laimėjo žiūrovų simpatijų prizą. Tuomet J. Lawrence sulaukė daugybės kino kritikų ir specialistų pagyrų už tai, kad puikiai susidorojo su vaidmeniu.

Komedijos ir dramos elementų kupina „Optimisto istorija“ pasakoja apie gyvenimą, susiklosčiusį ne taip, kaip planuota.

Buvęs mokytojas Petas Solitano (Bradley Cooperis) prarado viską: namus, darbą, žmoną. Aštuonis mėnesius psichiatrijos ligoninėje praleidęs herojus grįžta gyventi pas tėvus.

Bandydamas tarp savęs ir žmonos atstatyti sugriautus tiltus Petas susipažįsta su Tifani — J. Lawrence heroje.

Ši paslaptinga mergina, ir pati turinti rūpesčių, pasisiūlo buvusiam pedagogui padėti susigrąžinti mylimą žmoną. Tifani iškelia vieną sąlygą — mainais už tai Petas turi padaryti kai ką labai svarbaus dėl jos.

Keistas tarpusavio ryšys Petui ir Tifani tampa laimės terapija, kuri į jų gyvenimus grąžina saulę.

„Kai perskaičiau scenarijų, pamaniau, kaip sunku gyventi keistuoliams — visas pasaulis tavęs nesupranta ir mano, kad tau kažkas negerai. Aš įsimylėjau tą keistą merginą. Įsikūnydama į ją stengiausi nepabrėžti jos psichinės negalios“, — pasakojo „Oskaro“ premijos laureatė.

Režisieriaus mūza

Gerų žodžių Tifani vaidmens atlikėjai negailėjo ir filmo režisierius D. O. Russellas: „Jennifer žavi puikiu saviironijos jausmu, todėl filmavimo grupėje tvyrojo neįtikėtina nuotaika. Ji — darbščiausias žmogus, kokį tik pažįstu.

Be to, ji labai atsidavusi savo šeimai. Šis bruožas tapo jos įkvėpimo šaltiniu kuriant personažą. Jennifer net nereikia stengtis vaidinti. Tai, ką ji daro, išeina natūraliai.“

Po tokių žodžių žiniasklaidoje pasipylė komentarai, esą režisierius D. O. Russellas rado naują mūzą.

Įžymybių draugijoje — sava

„Optimisto istorijos“ prodiuseris Toddas Blackas taip pat liaupsino J. Lawrence darbą.

„Jennifer — viena įvairiapusiškiausių aktorių, su kuriomis kada nors teko dirbti. Jos pasirodymas „Optimisto istorijoje“ buvo nepaprastas. Ji iš karto tapo visos kūrybinės grupės siela.

Šioje juostoje ji turėjo įsikūnyti į keturias asmenybes: depresijos kankinamą ligonę, seksualią viliokę, romantišką merginą ir pašėlusią šokėją. Su visomis Jennifer susitvarkė nepriekaištingai. Po tokio jos pasirodymo žinojome, kad ji taps naujojo D. O. Russello filmo „Pasaulio pabaiga“ (The Ends of the Earth) žvaigžde“, — sakė T. Blackas.

J. Lawrence lengvai mezga pažintis ir greitai susiranda draugų, tačiau prisipažino iš pradžių bijojusi darbo „Optimisto istorijos“ filmavimo aikštelėje.

Juk jai reikėjo filmuotis su tokiomis garsenybėmis kaip B. Cooperis ir Robertas De Niro.

Jennifer džiaugiasi, kad įtampa filmavimo aikštelėje greitai atslūgo. Nugalėti jaudulį jai padėjo pasitikėjimas savimi ir ryžtas. Šias savybes aktorė paveldėjo iš savo artimųjų.

Svaigi karjera

■ Trumpoje, bet ryškioje J. Lawrence kūrybinėje biografijoje — ir darbas su režisieriumi Guillermo Arriaga („Deganti lyguma“).

■ Pradedančią aktorę išgarsino ir daugybę apdovanojimų jai pelnė Ry Doli vaidmuo nepriklausomame Debros Granik filme „Vinterio kaulai“, kuris iškovojo pagrindinį dramos kategorijos prizą „Sundance“ kino festivalyje 2010 metais.

■ Tais pačiais metais Sietle vykusiame kino festivalyje už vaidmenį šiame filme J. Lawrence buvo pripažinta geriausia aktore ir gavo Nacionalinės JAV kino kritikų tarybos premiją.

■ Pagal Suzanne Collins to paties pavadinimo knygą sukurtas fantastinis filmas „Bado žaidynės“, kurį režisavo Gary Rossas, praėjusiais metais MTV žiūrovų buvo pripažintas laukiamiausia juosta. Po jos premjeros pagrindinio vaidmens atlikėją J. Lawrence užliejo šlovės banga.

■ Daugiau nei 30 pretendenčių į šį vaidmenį nurungusi aktorė šiuo metu filmuojasi „Bado žaidynių“ tęsinyje.

Puikios manieros

Kitas „Oskaro“ statulėlę šiemet pelnęs aktorius D. Day–Lewisas garsėja kaip itin kruopštus, jam rūpi net menkiausios detalės.

Kino kritikai žavisi, kaip iš prigimties santūriam Danieliui pavyksta įsijausti į savo herojus. O žurnalistai mėgsta jį patraukti per dantį už tai, kad yra dabita.

Be to, aristokratiškomis manieromis garsėjantis aktorius net privačioje draugijoje esą griežtai laikosi etiketo reikalavimų.

Sūnus gimė po skyrybų

Kuklumu pasižymintis britų aktorės Jill Balcon ir airių kilmės rašytojo Cecilo Day–Lewiso sūnus vengia kalbėti apie asmeninį gyvenimą.

Vis dėlto jam nepavyko nuslėpti šešerius metus trukusio romano su Prancūzijos kino žvaigžde Isabelle Adjani (57 m.).

1995–aisiais jiems gimė sūnus Gabrielis. Tiesa, kūdikis pasaulį išvydo jau praėjus keliems mėnesiams po poros išsiskyrimo.

Po metų aktorius susipažino su dramaturgo Arthuro Millerio dukra režisiere, aktore ir scenariste Rebecca Miller (50 m.). Kai kurie poros bičiuliai tvirtina, kad tai buvusi meilė iš pirmo žvilgsnio.

Tais pačiais metais Rebecca ir Danielis susituokė. 15 ir 11 metų sūnus auginantys sutuoktiniai gyvena viename Airijos kaime.

Filmą kūrė 10 metų

„Dabar negaliu galvoti apie jokius vaidmenis. Norėčiau padaryti pertrauką ir bent keletą metų pailsėti“, — po „Oskarų“ teikimo ceremonijos kalbėjo D. Day–Lewisas.

Prestižiškiausią kino apdovanojimą jis pelnė už 16–ojo JAV prezidento vaidmenį politinėje dramoje „Lincolnas“.

Keturių „Oskarų“ premijos laureato Steveno Spielbergo režisuotas „Lincolnas“ — net dešimt metų kurta biografinė drama apie vieną iškiliausių Amerikos asmenybių prezidentą Abrahamą Lincolną.

Filmas pasakoja apie sunkų Amerikai laikotarpį, kai vyko kova dėl žmogaus teisių.

Juostos kūrėjai supažindina žiūrovus su A. Lincolnu — politiku ir diplomatu, puikiu oratoriumi ir žmogumi, kuris laikėsi savo žodžio. Dėl šos savybės amerikiečiai jam davė Teisuolio Elbo pravardę.

Tapo rekordininku

■ D. Day-Lewisas — vienintelis vyras, pelnęs net tris geriausio aktoriaus „Oskarus“.

■ Pirmą „Oskarą“ aktorius pelnė 1990 metais už biografinę dramą „Mano kairė koja“ (režisierius J. Sheridanas), kur įkūnijo paralyžiuotą rašytoją, dailininką ir poetą Christy Browną, galėjusį rašyti ir piešti tik vienos kojos pirštais.

■ Antrą auksinę statulėlę aktorius gavo 2008-aisiais už vaidmenį filme „Bus kraujo“ (režisierius O. Th. Andersonas). Tuomet D. Day-Lewisas nurungė tokius garsius aktorius kaip Viggo Mortensenas, Tommy Lee Jonesas, George’as Clooney, Johnny Deppas.

■ Dabar geriausio aktoriaus kategorijoje britų ir airių pilietybę turintis D. Day-Lewisas įveikė taip pat garsius kolegas — Bradley Cooperį, Hugh Jackmaną, Joaquiną Phoenixą ir Denzelį Washingtoną.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.