Už žinutes įžymybėms „Facebook“ ima pinigus

„Facebook“ pradėjo imti mokestį iš tų Didžiosios Britanijos vartotojų, kurie norėtų nusiųsti žinutę įžymybei, arba žmonėms, kurie nėra siuntėjų draugai ir šiame socialiniame tinkle neturi bendrų pažįstamų.

Norintys nusiųsti žinutę pačioms didžiausioms asmenybėms, tarp kurių - ir „Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas, turi sumokėti 100 JAV dolerių.<br>"Reuters"
Norintys nusiųsti žinutę pačioms didžiausioms asmenybėms, tarp kurių - ir „Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas, turi sumokėti 100 JAV dolerių.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 12, 2013, 10:49 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 9:17 AM

Kai kuriuos „pažemino“

Britų dienraštis „The Sunday Times“ rašo, kad mokestis už kito žmogaus pakalbinimą priklausys nuo užkalbintojo asmens populiarumo.

Jau penktadienį Didžiosios Britanijos vartotojai, siekiantys per „Facebook“ pakalbinti įžymybes, susidūrė su reikalavimu už tai susimokėti 10,68 svaro sterlingų (daugiau kaip 40 litų) mokestį.

Mokesčio už žinutę žvaigždei dydis priklauso nuo įžymybės populiarumo. Dėl tokio mokesčio buvo sumenkintas kai kurių įžymybių ego, mat paaiškėjo, kad parašyti jiems žinutę kainuoja ne brangiau, negu pakalbinti bet kokį kitą tinklalapyje registruotą vartotoją - apie 71 pensą.

Vos už 71 pensą galima pakalbinti dukart olimpinę Didžiosios Britanijos dviratininkę Laurą Trott, komikę Mirandą Hart arba dabartinę princo Harry merginą Cressidą Bonas.

Norintys susisiekti su tais, su kuriais nedraugauja tinklalapyje „Facebook“ ir neturi bendrų draugų, britai nuo šiol gaus automatinį įspėjimą apie mokestį. Nesutikusių jo sumokėti žinutė gavėją pasieks, bet „Facebook“ pašte atsidurs mažiau matomame aplankale, apie kurio egzistavimą daugybė vartotojų net nenutuokia.

Tarp brangiausiųjų - M.Zuckerbergas

Naujoji „Facebook“ rinkliava vertinama gana prieštaringai, nes šis tinklalapis skelbia, kad „Facebook“ yra nemokamas ir visada toks bus“.

Pati „Facebook“ kompanija tvirtina, kad apmokestinti „prioritetines žinutes“ nuspręsta siekiant apsaugoti vartotojus, kurie buvo tiesiog užbombarduoti nepageidaujamomis nepažįstamųjų žinutėmis.

Imti pinigus iš britų nuspręsta po to, kai toks mokestis sėkmingai buvo įdiegtas JAV.

JAV vartotojai yra apmokestinti 1, 5 arba 15 JAV dolerių, kad galėtų išsiųsti žinutę. Norintys nusiųsti žinutę pačioms didžiausioms asmenybėms, tarp kurių - ir „Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas, turi sumokėti 100 JAV dolerių.

„Facebook“ vartotojai, kurie tarpusavyje draugauja arba turi bendrų draugų, vis dar galės vienas su kitu per šį socialinį tinklalapį bendrauti nemokamai.

Mokesčiai bus taikomi ir netikriems „Facebook“ įžymybių profiliams.

Panaši apmokėjimo už žmonių pakalbinimą socialiniame tinklalpyje „Facebook“ gali ateityje atsirasti ir kitose šalyse. Jau dabar tiriama, kaip pritaikyti tokią sistemą dvidešimtyje šalių.

Kiek Didžiojoje Britanijoje kainuoja parašyti žvaigždei?

Britų olimpiečiui plaukikui, Londono olimpiadoje iškovojusiam bronzą Tomui Daley, vaikų rašytojui Michaeliui Rosenui ir dainininkui Edui Sheeranui - po 10,68 svaro, reperiui Snoop Doggui, rašytojui Salmanui Rushdie ir „Wall Street Journal“ socialinių medijų redaktoriui Nealui Mannui - po 10,08 svaro, kompozitoriui Michaelui Nymanui - 1,81 svaro.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.