Ekskursija po „Cirque du Soleil“ užkulisius: 45 tonos įrangos, treniruokliai ir tūkstančiai kostiumų

Vilniaus „Siemens“ arenoje ketvirtadienio vakarą septynių pasirodymų seriją pradeda pasaulinio garso šou trupė „Cirque du Soleil“. Kanadoje susibūrusio cirko artistai į Lietuvą atvyko dar savaitės pradžioje – lydimi 22 vilkikų ir daugiau nei 45 tonų įrangos bei įvairių reikmenų. Lrytas.lt skaitytojams – proga pažvelgti į spektaklio „Alegria“ užkulisius.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Apr 18, 2013, 7:50 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 1:39 AM

Prieš 19 metų sukurtas „Alegria“ - vienas populiariausių „Cirque du Soleil“ spektaklių, kurį visame pasaulyje jau matė 10 milijonų žiūrovų. Tai – antrasis „saulės cirko“ sukurtas spektaklis, rodomas Vilniuje – 2011-aisiais Lietuvos žiūrovai galėjo mėgautis šou „Saltimbanco“. „Alegria“ tema – senosios ir jaunosios kartos kova.

Iki sekmadienio Lietuvoje viešėsiantys artistai į Vilnių atvyko po sėkmingų gastrolių Taline ir Rygoje. Pasirodymai Lietuvos sostinėje – paskutinė šio „Alegria“ gastrolių etapo dalis.

„Cirque du Soleil“ - lyg keliaujantis miestas. Į gastroles vyksta 55 artistai ir dar 45 pagalbininkai bei techniniai darbuotojai. Dar 100 talkininkų samdoma koncerto vietoje.

Didžiulė salamandros formos scena ir prie arenos lubų tvirtinami įrengimai sumontuojami per 12 valandų, išardomi – per tris valandas.

Kartu su trupe keliauja keturi virėjai – visi patiekalai trupei yra ruošiami pagal receptus, patvirtintus centrinėje cirko būstinėje Monrealyje.

Užkulisiuose įrengta treniruočių aikštelė ir jaukus kampelis su televizoriumi, kuriame šou metu artistai gali stebėti tai, kas vyksta scenoje.

„Pirmąsias dvi ar tris savaitės dienas artistai ilsisi, likusias – rengia pasirodymus. Į gastroles išvykstama dešimčiai savaičių. Tada – dvi savaitės poilsio namie, o po to – vėl gastrolės. Vilniuje praleidome tris puikias dienas – lankėmės lietuviškų patiekalų restorane, daug vaikščiojome po miestą, nes oras labai geras“, - trupės dienotvarkę aiškino „Alegria“ atstovė spaudai.

Arenos užkulisiuose įrengta ir siuvykla, kurioje taisomi ir tvarkomi spalvingi spektaklio drabužiai, batai, kaukės. Su trupe keliauja keturios garderobo prižiūrėtojos, dar dvi samdomos renginio vietoje.

Kai kurie kostiumai susidėvi per tris šou mėnesius, kiti – per šešis. Į gastroles vežama po keletą identiškų kostiumų – jei vienas jų būtų nepataisomai sugadintas. Iš viso su trupe keliauja 4 tūkstančiai scenos kostiumų ir jų detalių. Taip pat – konteineris su grimo reikmenimis, kuriam pajudinti iš vietos reikia šešių stiprių vyrų.

Beje, visi artistai grimuojasi patys – tai užtrunka nuo pusvalandžio iki valandos.

Kai lrytas.lt lankėsi cirko repeticijoje, ant lynų mankštinęsis oro akrobatas su personalu bendravo rusiškai.

„Maždaug ketvirtadalis artistų yra rusai, taip pat yra britų, danų, portugalų, ispanų, kanadiečių. Mūsų gimnastės – mongolės. Iš viso spektaklyje pasirodo artistai iš 17 šalių. Trupėje yra susituokusių, draugaujančių porų. Juk šie žmonės didžiąją metų dalį praleidžia kartu, tad romanų netrūksta“, - pasakojo cirko atstovė.

Jauniausios šio spektaklio artistės – 19 metų gimnastės, vyriausias – 49 metų klounas. Kiekvienas artistas į 10 savaičių trukmės gastroles vyksta su dviem lagaminais, gali pasiimti 64 kilogramus jam reikalingų daiktų.

Kiekvieną iš septynių Vilniuje rodomų spektaklių galės pamatyti apie 3 tūkstančius žiūrovų. Viršutinės arenos tribūnos bus uždengtos. Tai – pačios trupės nuostata, pagal kurią kiekvienas į spektaklį atėjęs žiūrovas reginį turi matyti iš gana arti.

Bilietai į „Alegria“ šou kainuoja nuo 177 iki 407 litų. Kaip ir kiekviename mieste, keletas bilietų į šou Vilniuje rezervuota prieš beveik tris dešimtmečius šį cirką įkūrusiam Guy Laliberte – Kanados milijardieriui, kuris garsėja ir kaip filantropas bei vienas pirmųjų kosmoso turistų.

Mažai tikėtina, kad Guy apsilankys spektaklyje, tačiau ši tradicija nelaužoma.

„Galbūt ne pats, galbūt mieste jis turi pažįstamų, kuriuos nori pakviesti. Ponui Laliberte rezervuoti bilietai į prekybą paleidžiami, iki spektaklio likus 24 valandoms – jei jis nepareiškia noro apsilankyti“, - atskleidė trupės atstovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.