Garbinama ir keikiama našlė Y. Ono – legendinio „bitlo” mūza

Jau 33 metus menininkė Yoko Ono (80 m.) gyvena be Johno Lennono, ir turbūt niekada nepaaiškės, kokie iš tikrųjų buvo jų santykiai – nuolatinio dėmesio siekis, liguista aistra ar tikra meilė.

Daugiau nuotraukų (1)

"Lietuvos rytas"

Apr 27, 2013, 10:24 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 3:14 PM

Sakoma, kad už kiekvieno žymaus vyro pečių stovi protinga moteris. Dar sakoma, kad gyvenime būna lemtingų susitikimų, kurių neišvengsi.

Kaip būtų susiklostęs garsios britų grupės „The Beatles” nario J. Lennono gyvenimas, jei jis nebūtų sutikęs menininkės Y. Ono? Jis galėjo tapti gilios senatvės sulaukusiu milijonieriumi, dėl depresijos nusigerti ar rašyti naujas genialias dainas.

O kaip būtų susiklostęs Yoko gyvenimas, jei ji nebūtų sutikusi J. Lennono? Turbūt dabar apskritai niekas nebūtų žinojęs šios japonų avangardistės.

Nors vasario 18-ąją Yoko atšventė 80-ąjį gimtadienį, jos gyvenimo būdas tebelieka aktyvus.

Kaip Y. Ono gyveno iki pažinties su J.Lennonu, mažai kas žino.

Jos tėvas Isoko Ono buvo bankininkas ir pianistas mėgėjas, ilgą laiką dirbo japonų banke San Fransiske (JAV), kur atsivežė žmoną Isoko Yasudą su dukterimi Yoko. Vėliau jie grįžo į Japoniją, čia Yoko lankė vieną prestižiškiausių šalies mokyklų.

Bet šeimai teko patirti ir kitokių laikų, kai po Tokijo bombardavimų 1945 metais Isoko turėjo iškeisti siuvamąją mašiną į 60 kilogramų ryžių, kad galėtų išmaitinti Yoko ir dar du vaikus.

Vėliau Yoko prisipažino, kad būtent tada atsirado ta agresyvi pozicija, kuri ateityje tapo jos charakterio pagrindu.

Pasibaigus karui Y. Ono vėl pradėjo lankyti mokyklą – mokėsi vienoje klasėje su būsimuoju Japonijos imperatoriumi Akihito. Universitete ji tapo pirma mergina, priimta į filosofijos fakultetą, bet po dviejų semestrų studijas metė.

Yoko išvyko į Ameriką, įstojo į koledžą, pradėjo studijuoti meną ir pasinėrė į bohemišką aplinką – bendravo su talentingais ir nelabai talentingais dailininkais, poetais, muzikantais, lankė parodas, organizavo renginius.

Be to, Y. Ono visada turėjo pasisekimą tarp vyrų ir iki lemtingojo susitikimo su J. Lennonu spėjo du kartus ištekėti. Pirmą kartą prieš savo tėvų valią – už japonų kompozitoriaus Toshi Ichiyanagi. Vėliau tapo amerikiečių kino prodiuserio Anthony Coxo žmona, pagimdė dukterį Kyoko Chan Cox.

Bet nei vyras, nei duktė Yoko nedomino, ji nuo ryto iki vakaro buvo panirusi į meną. Tad nieko nuostabaus, kad A. Coxas išvyko su savimi pasiėmęs ir dukterį – ilgą laiką Yoko nebendravo su Kyoko.

Y. Ono kūryba neturėjo sėkmės, kritikai nevertino jos veiklos rimtai, nerodė didelio susižavėjimo ir žiūrovai. Dėl viso to Yoko nuolat nugrimzdavo į depresiją, net kurį laiką gydėsi psichiatrijos klinikoje.

Tačiau būtent kūryba padėjo Y. Ono susipažinti su J. Lennonu, mat Johnas aplankė Y. Ono parodą. Jam patarė Paulas McCartney – jis norėjo, kad Johnas prasiblaškytų ir kuriam nors laikui pamirštų jį kankinusį beviltiškumo jausmą dėl visko, kas vyksta.

Pažinties su Y. Ono metu J.Lennonas buvo įžymus, turtingas, populiarus, mylimas ir tiek pat nusivylęs.

Kai būdamas 25 metų turi viską, apie ką kitas net nedrįsta svajoti, gali užplūsti nusivylimas. Tada nedžiugina niekas ir nusiraminimo ieškoma ten, kur viešpatauja narkotikai, seksas ir alkoholis.

Būtent taip ir gyveno J. Lennonas iki tos parodos, kurioje jį nustebino vienas „kūrinys” – ar voras šalia paveikslo, ar žodis „Taip”, kurį reikėjo įžvelgti ant lubų pasilypėjus ant kopėčių. Žodžiu, tai buvo kai kas konceptualaus – Y. Ono stiliumi.

Tą dieną nenuilstanti japonė pavirto plėšrūne.

„Pagaliau sutikau vyrą, kurį galėčiau pamilti”, – parašė Y. Ono savo dienoraštyje.

Visa tai, kas dėjosi toliau, kitaip kaip medžiokle nepavadinsi. Y. Ono valandų valandas tykojo J. Lennono prie jo namų, užvertė laiškais su keistais įsakymais: „Šok”, „Kvėpuok”, „Žiūrėk į ugnį iki aušros”, telefonu bėrė įkvepiančius monologus apie meno galią ir kūrybines kančias.

Iš pradžių toks Y. Ono elgesys erzino J.Lennoną, tačiau netrukus jis pasikeitė, lyg kažkas jį būtų užkerėjęs.

„Ji vienintelė moteris, kuri prilygo man viskuo. Ji buvo geresnė už mane. Niekada nebuvau sutikęs tokios, dėl kurios vertėjo su-trikdyti laimingos santuokos nuobodulį. Pagaliau – išsigelbėjimas. Yra kur bėgti. Aš laukiau to amžinybę”, – sakė J. Lennonas.

O dainos žodžius jis parašė tokius: „Vandenyno vaikas kviečia mane” – būtent taip iš japonų į anglų kalbą verčiamas vardas Yoko.

Nuo to laiko jie nesiskyrė.

Daugelis iki šiol negali atleisti japonei, kad ji išsivedė J. Lennoną iš kultinio „The Beatles” ketvertuko, kartu sunaikindama šią muzikos grupę. Taip pat ji kaltinama, kad pelnosi iš žymaus savo vyro vardo ir nuolat teisiasi su buvusiais jo bendražygiais.

Pamažėle Y. Ono pakeitė J. Lennonui visą pasaulį. Po vestuvių Gibraltare jie surengė medaus mėnesį lovoje Amsterdamo viešbutyje. Protestuodama prieš karą Vietname pora ten susitikdavo su svečiais ir žurnalistais.

Jie išleido bendrą albumą, ant kurio viršelio pozavo nuogi, sukūrė filmą ir pristatė jį Kanų kino festivalyje, kovojo už indėnų teises ir prieš marihuanos draudimą.

J. Lennono ir grupės „The Beatles” keliai vis labiau tolo, vikrioji Y. Ono vis labiau pajungė garsųjį atlikėją savo valiai.

Kartą suvokęs, kas vyksta, J.Lennonas pamėgino pabėgti su asistente May Pang. Vėliau šį laiką jis pavadino „prarastu pusantrų metų trukmės savaitgaliu” ir grįžo į Niujorką.

Bet viskas pakrypo ne taip, kaip reikia. Sūnaus Seano Taro Ono Lennono gimimas (1975 m. spalio 9 d.) tik pablogino padėtį: Yoko tapo tarsi motina ir J. Lennonui – jis negalėjo nė žingsnio žengti be jos nurodymų.

Yoko tvarkė visus jų reikalus, didino turtą: ji buvo tokia užsiėmusi, kad Johnui tekdavo iš anksto telefonu susitarti dėl susitikimo su žmona.

Kai muzika vėl užgrojo J. Lennono sieloje ir jis išleido albumą, kurį beveik visi laikė sugrįžimu, jo gyvenimas tragiškai nutrūko.

Po J. Lennono mirties Y. Ono itin skaudžiai pajuto, kaip jos nemylėjo vyro aplinka: vieni ją kaltino viešai, kiti – už akių.

Dabar Y. Ono veikla susijusi tik su J. Lennono vardu. Ji gyvena tame pačiame bute, kur jie gyveno kartu, dalyvauja viešuose renginiuose, rengia parodas, leidžia neišleistus J. Lennono įrašus, nuotraukas ir dokumentus.

Y. Ono tikina niekada nemaniusi, kad sulauks tokio amžiaus.

„Ir jei taip jau atsitiko, privalau užmiršti savo amžių ir kiekvieną dieną jaustis laiminga”, – kalbėjo Y. Ono po savo 80-ojo gimtadienio.

Našlė, turinti žudančios patirties

● Britų grupės „The Beatles” nario J. Lennono našlė Y.Ono 80-ąjį gimtadienį paminėjo koncertuodama Vokietijoje kartu su keliomis kitomis muzikos žvaigždėmis.

● Menininkė ir jos grupė „Plastic Ono Band” surengė koncertą Berlyno arenoje „Volksbühne”. Y.Ono buvo pagerbta sudainuojant jai „Ilgiausių metų” anglų ir vokiečių kalbomis.

● Y. Ono įsitraukė į JAV diskusijas dėl ginklų kontrolės. Socialiniame tinkle „Twitter” ji paskelbė šokiruojančią krauju nutaškytų J. Lennono akinių nuotrauką su prierašu, propaguojančiu taiką. Šiuos akinius buvęs „The Beatles” narys buvo užsidėjęs savo mirties dieną – 1980 metų gruodžio 8-ąją.

● Nuotraukos prierašas primena, kad per tą laiką šaunamieji ginklai Amerikoje atėmė gyvybę daugiau nei milijonui žmonių. Menininkės nuomone, visiems amerikiečiams prieinami ginklai Ameriką paverčia karo lauku.

● Vienoje socialinio tinklo „Twitter” žinutėje Y. Ono rašė: „Mylimo žmogaus mirtis – žudanti patirtis. Net po 33 metų aš ir mūsų sūnus Seanas jo ilgimės.”

● J. Lennonas buvo nušautas 1980 m. gruodžio 8 d. prie pat savo namų.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.