A. Jolie krūtų pašalinimu neapsiribos – liks ir be kiaušidžių

Aktorė Angelina Jolie, dėl grėsmės išsivystyti onkologinei ligai ryžusis pašalinti abi krūtis, nežada sustoti ir ketina tęsti prevencinę kovą su liga, nusinešusia jos motinos gyvybę. Holivude neįtikėtinu greičiu sklinda gandai, kad netrukus 37 metų A. Jolie, auginanti šešis vaikus, pasidarys ir kiaušidžių pašalinimo operaciją. Aktorė turi genetinį defektą BRCA1, kuris lemia piktybinių navikų atsiradimą organizme. Tyrimai parodė, kad A. Jolie šansai susirgti kiaušidžių vėžiu yra 50 proc., bet aktorė jau apsisprendė dėl operacijos, rašo žurnalas „People“.

Tyrimai parodė, kad A. Jolie šansai susirgti kiaušidžių vėžiu yra 50 proc., bet aktorė jau apsisprendė dėl operacijos.<br>AP
Tyrimai parodė, kad A. Jolie šansai susirgti kiaušidžių vėžiu yra 50 proc., bet aktorė jau apsisprendė dėl operacijos.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 16, 2013, 12:04 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 4:42 PM

Kada bus atlikta ši psichologiškai ypač sunki kiekvienai moteriai procedūra, nepranešama. Pati aktorė ir jos aplinka nepateikė jokių komentarų. Tačiau A. Jolie savaitės pradžioje „The New York Times“ paskelbtame straipsnyje apie krūtų pašalinimą, davė užuominų apie tokią galimybę.

Iš motinos pavedėtas pavojingas genas A. Jolie tikimybę susirgti krūties vėžiu padidino iki 87 proc., kiaušidžių vėžiu – iki 50 proc.

Kaip rašo „People“, specialistai moterims, patenkančioms į kiaušidžių vėžio rizikos grupę, pataria gultis ant operacinio stalo iš karto, kai tik apsispręs daugiau nebegimdyti vaikų, arba bent jau kai sulauks 40 metų.

Ekspertai A. Jolie šansus įveikti onkologines ligas vertina kaip gana aukštus. Pašalinus pieno liaukas, krūties vėžio rizika jai sumažėjo iki 5 proc. Be to, jai dabar nebereikės baimintis, kad krūtyse atsiras piktybinių auglių, kurie gali atsirasti pašalinus kiaušides.

Po kiaušidžių pašalinimo moterims atsiranda vadinamoji „chirurginė menopauzė“ su visomis iš to plaukiančiomis pasekmėmis. Kompensuoti organizmui žalą, padarytą anksčiau laiko nutraukus lytinių hormonų gamybą, padeda hormonų terapija.

Tačiau yra žinoma, kad tie preparatai yra kancerogenai didesniu ar mažesniu laipsniu ir gali išprovokuoti piktybinių auglių susidarymą kitose kūno vietose.

Pilnai ar iš dalies pašalinus moteriškus reprodukcinius organus, didžiausia rizika kyla krūtims.

„Jai galima nors ir rytoj atlikti operaciją. Įsikišimas čia minimalus, atsigavimo laikotarpis trumpas“, - „New York Daily News“ komentavo onkologas iš Kolumbijos presbiterionų medicinos centro.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.