Nyderlandų širdžių karalienė Maxima - padūkusi nenuorama

Ji šoko, rūkė, juokėsi, gėrė ir turėjo meilės nuotykių. Nepaisant to, ugninga argentinietė turi tokio įgimto žavesio, kad Nyderlandai su džiaugsmu sveikino ją tapus karaliene. Toks titulas Maximai (41 m.) teko, kai jos vyras Willemas Alexanderis (46 m.) balandžio 30-ąją tapo karaliumi.

Eko­no­mis­to iš­si­la­vi­ni­mą tu­rin­ti Ma­xi­ma Zor­re­guie­ta iš Bue­nos Airių dir­bo HSBC ir „Deutsc­he Bank” ban­kuo­se.<br>AP
Eko­no­mis­to iš­si­la­vi­ni­mą tu­rin­ti Ma­xi­ma Zor­re­guie­ta iš Bue­nos Airių dir­bo HSBC ir „Deutsc­he Bank” ban­kuo­se.<br>AP
Eko­no­mis­to iš­si­la­vi­ni­mą tu­rin­ti Ma­xi­ma Zor­re­guie­ta iš Bue­nos Airių dir­bo HSBC ir „Deutsc­he Bank” ban­kuo­se.<br>AP
Eko­no­mis­to iš­si­la­vi­ni­mą tu­rin­ti Ma­xi­ma Zor­re­guie­ta iš Bue­nos Airių dir­bo HSBC ir „Deutsc­he Bank” ban­kuo­se.<br>AP
Eko­no­mis­to iš­si­la­vi­ni­mą tu­rin­ti Ma­xi­ma Zor­re­guie­ta iš Bue­nos Airių dir­bo HSBC ir „Deutsc­he Bank” ban­kuo­se.<br>AP
Eko­no­mis­to iš­si­la­vi­ni­mą tu­rin­ti Ma­xi­ma Zor­re­guie­ta iš Bue­nos Airių dir­bo HSBC ir „Deutsc­he Bank” ban­kuo­se.<br>AP
Daugiau nuotraukų (3)

"Lietuvos rytas"

2013-05-17 16:38, atnaujinta 2017-10-20 06:56

Katalikiškų pažiūrų, ekonomisto išsilavinimą turinti Maxima Zorreguieta iš Buenos Airių dirbo HSBC ir „Deutsche Bank” bankuose.

Apskritaveidė, nuolat besišypsanti argentinietė stengėsi tapti sumania banko tarnautoja Niujorke, norėjo linksmintis, turėti šviesių plaukų sruogas, kokias turi Holivudo žvaigždė Jennifer Aniston, ir tilpti į 0 dydžio džinsus. Dažniausiai įsisprausdavo tik į dešimtojo...

Savo tuometį būstą, kaip teigia M.Zorreguietos biografai (Gonzalo Alvarezas Guerrero, Soledada Ferrari „Maxima – Nyderlandų karalienė”. – Red.), ji vadino kišene, nes jis ne ką didesnis ir buvo.

Ir jei esama Dievo, tuomet tai buvo jo apvaizda, kai Jorge Horacio Zorreguieta (85 m.) savo dukteriai išrinko Maximos vardą. Didingoji – labiau tinkančio karalienei vardo nėra. Ir ji tapo šiuolaikinės pasakos heroje.

Tai, kad ji gal turi daugiau aristokratiškumo nei tie, kurių kraujyje esama mėlynojo purslo, olandai suvokė prieš vienuolika metų – iš karto po vestuvių su sosto įpėdiniu Willemu Alexanderiu.

„Maxi, Maxi, Maxi!” – klykdavo aistruoliai, kai išvysdavo oranžiniais zomšiniais aukštakulniais avinčią žavingą moterį, išlipančią iš šarvuoto automobilio „Audi”.

Per tradiciškai švenčiamą karalienės gimtadienį, balandžio 30-ąją, Maxima tapo ne tik Nyderlandų, bet ir visų širdžių karaliene, kai kada dar šiltai vadinama ir saulės spinduliu.

Ji buvo liaupsinama kaip viena stilingiausių Europos princesių, o dabar – ir karalienių. O karalienė Maxima mėgsta rengtis subtiliai prabangiais mados namų „Bottega Veneta” apdarais.

Tačiau trijų dukterų – devynmetės Catharinos Amalios, septynerių Alexios ir penkiametės Ariane – motina tikrai rūpinasi ne tik savo išvaizda.

Iškart po vestuvių Maxima tapo tikra „Nyderlandų akcinės ribotos atsakomybės bendrovės”, kaip istorikai vadina monarchiją, valdybos nare. Mat Maximos anyta karalienė Beatrix (75 m.) nebuvo tik puošmena, monarchė daug dirbo ir darė realų poveikį šaliai.

Tad kiekvienas karališkosios šeimos narys turėjo prie to prisidėti. Kai rytais Maxima su karaliene Beatrix, savo kilminguoju vyru ir patarėjais dirbdavo prie apskritojo stalo, tai iš tikrųjų būdavo panašu į akcinės bendrovės valdybos posėdį.

Vokietijos visuomeninio televizijos kanalo ARD filme, kuris pasakoja apie atsistatydinusią Nyderlandų karalienę, jos biografė Dorine Hermans sakė: „Beatrix prekės ženklas buvo skrybėlė ir plaukai. Willemo Alexanderio – Maxima.”

Visi sutinka, kad naujojo Nyderlandų karaliaus privalumas yra tas, kad jis išsirinko tinkamą žmoną.

Vis dėlto iš pradžių buvo nesusipratimų. 2001 metais Hagoje Nyderlandų ministrų kabinetas vos neatstūmė princesės, nes jos tėvo praeityje buvo tamsių dėmių.

Ministrų kabinetas iš pradžių nenorėjo pritarti Nyderlandų Karalystės sosto įpėdinio vestuvėms su Argentinos diktatoriaus Jorge Videlos režimo funkcionieriaus dukterimi. Net ir iš meilės.

Maximos tėvas J.H.Zorreguieta buvo elegantiškas 35 metų vyras, vedęs, bet gyvenantis atskirai, kai jo dėmesį patraukė Maria del Carmen, vadinama Maria Pame.

Vyras su 22 metų mylimąja įsikūrė prabangaus Buenos Airių rajono bute. Jame iki šiol ir gyvena.

J.H.Zorreguieta nepriklausė turtingiems Buenos Airių aristokratams, bet stengėsi atrodyti skoningai, puošniai, nors to ne visada leido jo pajamos.

J.H.Zorreguieta dirbo įvairiose žemės ūkio organizacijose, visada turėjo ryšį su vyriausybe, aukštus postus užimančiais asmenimis.

Be Maximos, jis dar susilaukė dviejų sūnų – Martino bei Juano ir dukters Ines. Iš pirmosios santuokos jis turėjo dar tris dukteris.

Nors Maxima lankė brangiai kainuojančią mokyklą, ji žinojo savo elgsenos ribas. Kai turtingos draugės per pietus veržėsi į restoranus, ji su savo sumuštiniu įsitaisydavo po medžiu. Bet nebuvo atsiskyrėlė – ją mėgo bendraamžiai.

Su draugėmis santykiai nepasikeitė ir tuomet, kai generolo J.Videlos diktatūros laikais (1976–1981 m.) jos tėvas tapo valstybės sekretoriumi, o vėliau, nuo 1979-ųjų, dvejus metus ėjo Argentinos žemės ūkio ministro pareigas.

Per tą laiką dingo 30 000 žmonių – opozicijos veikėjų, studentų, rašytojų, moksleivių.

Ir Maximos mokykloje 1976–1977 metais dingo mergaitės – keturios žurnalisto Hectoro Oesterheldo dukterys. Sklandė gandai, kad jos nužudytos.

J.H.Zorreguieta iki šiol neigia, kad žinojo apie generolo J.Videlos režimo nusikaltimus. Uošvį karštai gynė ir dabartinis karalius Willemas Alexanderis.

Maxima ir Willemas Alexanderis susipažino 1999 metais per šventę Ispanijoje, Sevilijoje. Žavi trisdešimtmetė šoko – jis stebėjo. Ispanijoje šviesiaplaukė leido atostogas – tuo metu ji dirbo „Deutsche Bank” Niujorko skyriuje, buvo atsakinga už tarptautinę prekybą.

Ne, šis šviesiaplaukis, apvalainas vaikinas – tikrai ne jos skonio. Toks buvo pirmasis Maximos įspūdis. Bet paskui prireikė daug dvasinės savitvardos, kad nesusižavėtum vaikinu, kuris privačiu lėktuvu dviem dienoms atskrenda į Niujorką, nes yra įsimylėjęs ir ilgisi.

Kaip nesižavėsi, kai kaimo sodyboje iškylaujama kartu su mylimojo motina karaliene Beatrix. Argi neaikčiosi bent viduje, kai plaukioji karalienės jachta „De Groene Draeck”.

Argentinietė net buvo persikėlusi gyventi arčiau – į Briuselį, kaimyninės Belgijos sostinę, kuri iš Amsterdamo ranka pasiekiama.

Rašytas ir nerašytas karališkųjų rūmų gyvenimo taisykles Maxima perprato intuityviai, be to, padėjo specialiai jai priskirta rūmų dama Patricia Lukken. Po sunkių pratybų išmoko fryzų ir olandų kalbas beveik be akcento, o tai tikrai nebuvo lengva.

Pamažu ji užkariavo olandų širdis. Tačiau sutikimą vesti Maximą Nyderlandų sosto įpėdinis gavo tik po to, kai sužadėtinės tėvai pažadėjo nepasirodyti vestuvėse.

Svarbų savo dukters gyvenimo pokytį – iškilmingą princo Willemo Alexanderio prisaikdinimą karaliumi – J.H.Zorreguieta veikiausiai stebėjo per televiziją: iki šiol į Nyderlandus jis gali atvykti tik privačiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.